Изградња капацитета у високом образовању

Еразмус + Изградња капацитета у високом образовању
Побољшавање дигиталних компетенција и предузетничких вештина код академских музичара у Србији за културно ангажованије друштво - ДЕМУСИС
598825-EPP-1-2018-1-RS-EPPKA2-CBHE-JP

http://www.demusis.ac.rs

Дигитални медији, предузетништво, и учење на даљину (eLearning) досад су имали споредну улогу у високом музичком образовању у Србији, упркос све заступљенијој дигитализацији многобројних ресурса и скорашњем снажном развоју ИТ сектора у Србији.
Пројекат Побољшавање дигиталних компетенција и предузетничких вештина код академских музичара у Србији за културно ангажованије друштво (акроним ДЕМУСИС) усмерен је ка побољшању предузетничких способности академских музичара за уметничко, креативно, критичко и одговорно (према себи и другима) коришћење дигиталних технологија унутар општег и културног контекста. Циљ је увођење напредног курикулума који би омогућио одрживе каријере музичарима нудећи им знање, вештине и разумевање неопходне за самосталан рад и управљање сопственим каријерама.
Пројекат настоји да обезбеди развој капацитета високошколских установа које би образовале културно ангажоване професионалце вољне да активно учествују у друштву. Три су главна циља пројекта: 1) развој новог програма мастер студија „Музика у дигиталном окружењу“, те модернизација постојећих студијских програма у области музичког предузетништва и дигиталних компетенција. Платформа за учење на даљину, онлајн курсеви и LoLa систем за музичко извођење на даљину стимулисаће употребу дигиталних технологија; 2) континуирани стручни развој професионалаца у области музике, са циљем побољшања и оснажења њихових дигиталних и предузетничких вештина; 3) подршка учешћу музичког образовања у друштвеном и културном ангажовању у циљу смањења постојећег јаза између институција високог музичког образовања и цивилног друштва.
Руководилац пројекта је Универзитет уметности у Београду, а главни реализатор Факултет музичке уметности у Београду.
Пројектни конзорцијум удружује 6 академских и 3 не-академска партнера.
Очекиванирезултати пројекта укључују иновативне, нове курикулуме и нове могућности у погледу каријера професионалних музичара, развој јачих, модернизованих академских институција, иновативне методолошке приступе образовању музичара који би могли да олакшају интеракцију академског и цивилног друштва, те повећају учешће јавности у музичкој уметности.
Пројекат jе започеo реализацију у јануару 2019. године и трајаће три године.
Иницијални састанак пројекта "Побољшавање дигиталних компетенција и предузетничких вештина код академских музичара у Србији за културно ангажованије друштво – ДЕМУСИС", из области Изградње капацитета у високом образовању програма Еразмус+ Европске уније, одржаће се у четвртак 21. 2. и петак 22. 2. 2019. године у Ректорату Универзитета уметности у Београду (Косанчићев венац 29). У оквиру састанка, у четвртак 21. фебруара у 20 часова, у Великој сали Факултета музичке уметности (Краља Милана 50), одржаће се први концерт у Србији уз коришћење ЛоЛа опреме за свирање на даљину на којем ће заједно музицирати студенти и сарадници Факултета музичке уметности у Београду и Конзерваторијума за музику "Ђузепе Тартини" из Трста (Италија). Концерт ће се преносити уживо на ЈуТјуб каналу Конзерваторијума Тартини.

Програм састанка и концерта можете погледати oвде.
22.01.2019.

Министарство високог образовања и науке Русије и Росотрудничество објављују конкурс за пријем држављана Републике Србије и сународника који стално живе у Србији, на школовање у 2019/2020. академској години о трошку федералног буџета (квота) у образовним институцијама за високо образовање у Руској Федерацији. Више информација