Камерата сербика

Оркестар Camerata Serbica основана је 2004. године, као оркестарски ансамбл истакнутих солиста, професора и асистената Факултета музичке уметности у Београду. Camerata Serbica има 45 сталних чланова, а у зависности од програма концерата, по потреби им се придружују и најбољи студенти постдипломских студија или одабрани чланови других оркестара. Одлучујући критеријум за позив у оркестар јесте да музичар има успешну солистичку каријеру.
Један од водећих принципа у избору концерата јесте ексклузивност која се постиже музицирањем са најпознатијим страним и домаћим инструменталним или вокалним солистима и диригентима светског реномеа, као и промоција српских композитора и музичких уметника.

Препознајући врхунски уметнички квалитет оркестра Camerata Serbica, Уједињене нације у (тада) Србији и Црној Гори прихватиле су патронат над концертном сезоном 2005/2006. године, те се оркестар Camerata Serbica на најлепши начин представио и у улози промотера Миленијумских циљева Уједињених нација, скрећући језиком музике пажњу на људске вредности.
Оркестар Camerata Serbica наступао је у оквиру низа престижних фестивала у земљи и иностранству: „БЕМУС“, "Будва град театар", „НОМУС“, „Вараждинске барокне вечери“, "Гитар арт фестивал", „НИМУС“, "Чело Фест", "Харфа Фест", као и у најзначајнијим концертним просторима, попут Дворане Берлинске филхармоније, Центра Сава, Задужбине Илије М. Коларца, Дворане „Унион“ у Марибору, „Minoriten saal“ у Грацу, Цитаделе у Будви, Синагоге у Новом Саду. Сви досадашњи концерти и гостовања овог ансамбла, уз врхунске солисте и диригенте и са пажљиво осмишљеним програмима, били су оцењени као изузетни музички догађаји, те као такви снимани и емитовани на програмима Радио Телевизије Србије.

Са ансамблом Camerata Serbica наступали су неки од најзначајнијих уметника данашњице као што су: Luciano Pavarotti, Владимир Ашкенази, Emmanuel Pahud, Marjana Lipovšek, Симон Трчепски, Wilfried Strehle, Rainer Honek, Lorenz Nasturica, STING, квартет Terem, као и најзначајнији српски музички уметници: Александар Сердар, Сандра Белић, Весна Станковић, Маја Шпенглер, Љубиша Јовановић, Наташа Вељковић и други. Оркестром су дириговали: Ion Marin, Leone Maggiera, Александар Павловић, Владимир Крањчевић, Владимир Ашкенази, Бојан Суђић, Marcelo Rotta, Биљана Радовановић.

Поводом 70 година Факултета музичке уметности у Београду оркестар Camerata Serbica објавио је компакт-диск издање, некомерцијалног карактера, са делима Баха, Малера и Ерића. Солисти на овом албуму су Емануел Паји, Марјана Липовшек, Љубиша Јовановић и Весна Станковић, а диригенти Владимир Крањчевић и Бојан Суђић.