Шеф Катедре

мр Весна Шоуц Тричковић

редовни професор за ужу уметничку област Дириговање

Биографија

Весна Шоуц Тричковић је редовни је професор на Факултету Музичке Уметности у Београду за предмет дириговање. Ангажована је као диригент у Народном позоришту у Београду, Опери и Театру Мадленианум и Позоришту на Теразијама, где је и музички директор. Она је подједнако успешан, симфонијски, позоришни и хорски диригент. На њеном програму су дела светског, класичног репертоара, као и дела савремених аутора, укључујући и велики број премијерних извођења.

Дириговала је преко петстотина концерата и деветстотина представа (опера, балет, мјузикл), учествовала на многобројним домаћим и иностраним фестивалима, реализовала трајне снимке за домаће и иностране медије.

Руководила је Симфонијским оркестром Факултета музичке уметности, била шеф диригент Опере и Театра Мадленианум, дириговала свим симфонијским оркестрима у земљи, као и иностраним оркестрима: Филхармонијом Риге ( Латвиа ), МАТАВ Симфонијским оркестром (Будимпешта), Сегединским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром Истанбула, Симфонијским оркестром Бурсе, "Адана Цукурова" Симфонијским Оркестром, Филхармонијом Бања Луке и др. Наступала је са домаћим и иностраним солистима и балетским играчима светског реномеа, концертирала у неким од најпознатијих дворана (Salle Gaveu у Паризу, Александрински Театар у Ст Петербургу и др.). Остварила је велики број трајних снимака за домаће и иностране медије, снимила шест ЦД-а, од којих су три за иностране издаваче.

Сарађивала је са: Београдским камерним оркестром "Душан Сковран", Краљевским гудачима Светог Ђорђа, Камерним оркестром РТС-а, Новосадским камерним оркестром, Камерним оркестром школе за музичке таленте из Ћуприје и др.

Била је шеф хора Београдске опере, а на почетку своје каријере је руководила хоровима:"Б. Радичевић", "Бел канто" и "Лола", од којих је прва два и основала.

Као клавирски сарадник оперских певача остварила је низ концерата, снимака и гостовања, у земљи и иностранству.

Била је професор на Билги Универзитету (Истанбул) и Академији Уметности (Бања Лука).

Добитник је: Октобарске награде Земуна, Златне значке културно просветне заједнице Србије, Сребрне плакете Универзитета Уметности, Студентске Октобарске награде Београда.

Гостовала је у Француској, Немачкој, Русији, Италији, Данској, Швајцарској, Летонији, Грчкој, Словачкој, Канади, Турској, Мађарској, Словенији, Хрватској и Македонији.

Шеф Одсека

др ум. Александар Брујић

ванредни професор за ужу уметничку област Дириговање – упоредни предмет

Биографија

Александар Брујић је рођен у Београду где је завршио средњу музичку школу „Јосип Славенски“. Основне и магистарске студије на Одсеку за дириговање Факултета музичке уметности у Београду завршио је у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Од 2001. до 2002. ради у Штутгарту (Немачка) као хорски диригент. Од 2002. до 2003. наступа са хором „Белканто“, са оркестром Филолошко-уметничког факултета из Крагујевца и са камерном оркестром „Арте “ из Београда. Од 2002. до 2005. ради као корепетитор и музички сарадник у Опери Народног позоришта у Београду. У том својству сарађује са домаћим и страним уметницима на премијерама и обновама великог броја значајних дела оперске литературе Моцарта, Росинија, Доницетија, Белинија, Вердија, Пучинија, Бизеа, Чајковског, Чилее, Маскањија, Ј.Штрауса, Р.Штрауса и других. Више пута ангажован као музички сарадник на мастеркласама Оливере Миљаковић и Радмиле Бакочевић. Као клавирски сарадник ангажован и у камерној опери „Мадленијанум“, Симфонијском оркестру РТС-а и Београдској филхармонији где сарађује са домаћим и страним диригентима међу којима су и Зубин Мехта, Карл Антон Рикенбахер и Ноам Цур. На Омладинском летњем фестивалу у Бајројту (Немачка, 2005.) је музички сарадник на припреми премијере опере „Забрана љубави“ Рихарда Вагнера и том приликом сарађује са проф. Ервином Шолцом и проф.Фаустом Нардијем. Изабран је 2004. за асистента на Катедри за дириговање ФМУ у Београду а 2010. за доцента. Изабран је 2008. године за диригента хора „Београдски мадригалисти “ са којим наступа у Србији и иностранству (Бугарска, Румунија, Италија, Чешка, Црна Гора, Мађарска) и изводи велики број дела хорске литературе који обухвата хорско стваралаштво домаћих и страних аутора од ренесансе до данас. Са поменутим ансамблом извео је и премијерно дела савремених домаћих аутора од којих треба поменути циклус Четири молитве за хор и солисте Душана Трбојевића за шта је добио награду „Војислав Илић“ за истраживачки рад и извођење неизведених партитура српске духовне музике фестивала „Хорови међу фрескама“.

Бојан Суђић

редовни професор за ужу уметничку област Дириговање

Биографија

мр Биљана Радовановић Бркановић

редовни професор за ужу уметничку област Дириговање

Биографија

Биљана Радовановић Бркановић, редовни профресор и шеф Катедре за дириговање. Уметничка и педагошка каријера континуирано траје преко 25 година. Импресионира ширина захвата у материју и музичку баштину уопште, јер се Биљана Радовановић Бркановић не везује нити за једну врсту ансамбла (од хорова Collegium musicum i “Обилић”, преко камерних гудачких и неформалних ансамбала АРТЕ, Св. Ђорђе, Душан Сковран, Ансамбл за Нову музику и сл. до Београдске филхармоније, Симфонијског оркестра РТС и оркестра Camerate Serbica), а увидом у побројане пројекте врло јасно уочаваму реперетоарску и стилску разноврсност.

Ансамбли којима је руководила Биљана Радовановић Бркановић, учествовали су на најзначајнијим фестивалима и манифестацијама у Србији и иностранству, као што су БЕМУС, Међународна трибина композитора, Међународно такмичење музичке омладине, БЕЛЕФ, Чело Фест, Харфа Фест…

Биљана Радовановић Бркановић се континуирано заузима за савремено домаће стваралаштво, јер су резултати на том пољу привукли посебну и заслужену пажњу, а домаћи композитори су добили осведоченог и високо професионалног тумача својих дела. Учествовала је на бројним Међународним трибинама композитора. Остварила значајан број трајних снимака са делима домаћих аутора.

Основала је нове ансамбле (АРТЕ, Ансамбл за нову музику) и у њима окупљала врсне музичаре и постигла завидне музичке резултате који су снажно одјекнули у стручним круговима и широј јавности.

Поменућемо значајна гостовања, турнеје и фестивале у Аустрија, Шпанија, Француска, Белгија, Мађарска, Бугарска, Румунија, Русија, Белорусија, САД, Кина, Монголија, Холандија, Грчка, Италија, Црна Гора, Република Српска, Хрватска.

Поред редовних концерата, Биљана Радовановић Бркановић је са Belgrade Film Orchestra снимила музику за неколико филмова за Universal i WORNER BROTHERS USA.

Даринка Матић - Маровић

емеритус

Биографија

Даринка Матић Маровић рођена је 6. фебруара 1937. године у Херцег Новом. Оба родитеља су јој из Боке, те је тамо и провела детињство. Дипломирала је дириговање у класи професора Михајла Вукдраговића. Била је професор у средњој музичкој школи „Станковић“, а од 1971. године је ангажована на Факултету музичке уметности у Београду, где је била професор дириговања на Катедри за дириговање и диригент мешовитог хора Академије. Убрзо постаје декан Факултета музичке уметности у три мандата, а потом и ректор Универзитета уметности у пет.

Ангажована је као професор на Музичкој академији која је основана у Подгорици, а потом премештена на Цетиње. Истовремено је професор дириговања и диригент оркестра на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци. Однеговала је многе бројне генерације младих диригената.

Даринка Матић Маровић, прослављени диригент, сада руководи хоровима " Collegium Musicum " и "Обилић" , а и Професор је Дириговања на Факултету Музичке Уметности у Београду, дужи низ година, на Катедри за дириговање у звању професор емеритус.

мр Соња Радојковић

самостални уметнички сарадник на Катедри за дириговање

Биографија

Соња Радојковић је концертни пијаниста и професор на ФМУ у Београду. Предаје као гостујући професор на основним и мастер студијама на Универзитетима музике као што је у Сингапуру Јонг Сиев Тох, у Канади Манитоба Универзитет у Винипегу, у Кану у Фрацуској, на Новом Зеланду у Дунедину и Велингтону, у Америци у Северној Дакоти....

Има интензивну међународну каријеру. Сваке године свира солистичке концерте по Европи и као солиста са оркестрима, а сваке друге године одлази на даља путовања у Азију, Океанију, САД, Канаду.. Свирала је у престижним салама као што је Оперска кућа у Ослу, где је одржала концерт у оквиру церемонија отварања, затим у Концертној сали Гетеборга и многим другима...

Снимила је неколико цд-ова од чега су два за ПГП РТС, затим за Грчку Унију композитора, дискографску кућу на Новом Зеланду.
Поред класичног репертоара свира дела савремених аутора, која изузетно воли, почевши од композитора са простора бивше Југославије, па до страних, међу којима су многи своја дела посветили управо Соњи. Међу њима су Душан Костић који је своју сонату и клавирски концерт посветио Њој, затим новозеландски композитор грчког порекла Џон Псатас који је чак ангажован да напише музику за отварање Олимпијских игара у Атини, па шведски композитор Улоф Гулдберг, норвешки Видар Хансен и многи други...

ž Соња има свој фестивал музике у Хрватској, у граду Хвару на Хвару, где сваке године окупља колеге из целог света а увек један концерт додели младим снагама, који су студенти на разним факултетима музике у бившој Југославији и Скандинавији.
Соња има и дивну сарадњу са колегама широм света са којима наступа,као сто је Алхандро Драго са Конзерваторијума у САД, Џуди Келер Сибер са Универзитета у Канади, Алфредо Ојагуез из Шпаније, Карл Понтетн из Шведске и многи други.
Говори течно неколико језика.

мр Драгана Бранислава Радаковић

ванредни професор за ужу уметничку област Дириговање - упоредни предмет

Биографија

Драгана Радаковић завршила је основне и магистарске студије на ФМУ у Београду и то два одсека- дириговање у класи проф. Станка Шепића и соло-певање у класи проф. Радмиле Бакочевић. Запослена је на ФМУ од 2000.године као асистент на катедри за дириговање, а од 2009.као доцент води предмет Оперски студио. Још као студент наступала је са оркестром Београдске филхармоније и Cимфонијским оркестром РТС-а, затим са оркестром Опере Народног позоришта и Уметничким ансамблом ВС „Станислав Бинички“.Била је диригент и уметнички директор хора АКУД Лола, са којим је остварила преко 70 концерата по земљи и иностранству. Разноврсне концерте одржала је у салама КНУ, Сава Центар, Дом Синдиката, Свечана сала Скупштине града, Свечана сала Војске Србије и по земљама Европе:Шпанија, Италија, Француска, Бугарска, Мађарска, Босна и Херцеговина, Македонија...

Две сезоне била је диригент Оперског студија Борислав Поповић при Народном позоришту. Дириговала је представе ''Риголето'' и оперу С.Биничког „На уранку“.
Као сопран остварила је велики број улога : Аида, Одабела, Абигаила, Леонора(''Трубадур'' и ''Моћ судбине''), Дездемона,Турандот, Тоска, Норма, Дона Ана, Музета, Розалинда,Силвија ....

Запажене успехе имала је : у Сиднејској опери где је певала 14 представа Турандот, Интернационални музички фестивал у Макау – Кина Турандот, Концерт у Валенсисји у оперској сали „ Краљевској палати уметности“ , Државној опери у Будимпешти – ''Тоска'', Националној Опери у Румунији -Темишвар, Клуж, Букурешт, Јаш као и Интернационални фестивали у Сибију и Хунедоари. Затим, Интернационални фестивал у Словенији у чувеној сали ''Цанкаријев дом'' - Љубљана, као Мариборској Опери. Четири премијере је остварила у ХНК Осијек , а у Бугарској Интернационални фестивал у Бургасу, Варни и Старој Загори. У Цириху је учествовала на концерту посвећеном 200 година од рођења Ђ. Вердија. У Италији је певала на летњем фестивалу у Маћерати и Одерцу. Дуго година је била стални сарадник београдске и новосадске оперe.

др ум. Драгана В Јовановић

ванредни професор за ужу уметничку област Дириговање – упоредни предмет

E-пошта: dvjovanovic@fmu.bg.ac.rs
Биографија

Dr um. Dragana Jovanović diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Odseku za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darinke Matić-Marović. Usavršavala se kod prof. Matsa Nilsona u okviru projekta The Art of Choral Singing, Kraljevskog koledža za muziku iz Štokholma. Dobitnik je Nagrade iz Fonda Predraga Miloševića za najboljeg studenta dirigovanja.

Kao profesor i dirigent mešovitog hora, gudačkog i simfonijskog orkestra Srednje muzičke škole Kosta Manojlović u Zemunu, postigla je izuzetne rezultate u umetničkom i pedagoškom radu, za šta je više puta nagrađivana. Bila je angažovana kao korepetitor Operskog Studia Narodnog pozorišta u Beogradu i korepetitor i dirigent Mešovitog hora Radio Televizije Srbije. Kao asistent dirigenta, prof. Darinke Matić Marović u Akademskom horu Obilić AKUD Branko Krsmanović i Akademskom horu Collegium musicum, imala je priliku da radi na značajnim vokalnim i vokalno – instrumentalnim delima i sarađuje sa brojnim dirigentima: Zubinom Mehtom, Urošem Lajovicem, En Šaom, Piterom Robinsonom, Frančeskom La Vekijom, Mladenom Jaguštom, Bojanom Suđićem, Sašom Britvićem... Pripremala je gostovanja ovih horova na takmičenjima i učestvovala kao drugi dirigent na festivalima i turnejama u Srbiji i inostranstvu (Grčka, Kipar, Rumunija, Mađarska, Poljska, Slovenija, Austrija, Italija, Španija, Belgija, Francuska, Velika Britanija, Irska, Švedska, Turska, Rusija, Belorusija, Kina, Južna Koreja, Meksiko, Ekvador, Argentina, SAD).

Od 2010. godine nalazi se na mestu docenta za horsko pevanje i dirigovanje na Katedri za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Sa Mešovitim horom FMU i Akademskim horom Collegium musicum ostvarila je veliki broj koncerata u Srbiji kao i koncertne turneje u Grčkoj, Makedoniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Španiji i na Tajvanu, ali i gostovala na domaćim festivalima kao što su Internacionalne Niške horske svečanosti, Horovi među freskama (2004. godine je sa horom Obilić dobila nagradu Vojislav Ilić za autentično izvođenje duhovne muzike), Dani srpskog duhovnog preobraženja u Manasiji, Međunarodni festival kamernih horova u Kragujevcu, Cinema City festival u Novom Sadu, Mixer festival, Harfafest, Bemus, Tribina kompozitora. Više nastupa održala je i sa Simfonijskim orkestrom istog fakulteta.

Dragana Jovanović je autor više intemedijalnih projekata (Sirene, Mokranjac 1914 – 2014, Voda, Zmija-Zmaj-Smederevo Grad), knjige Antologija srpske muzike za dečje i ženske horove kompozitora druge polovine 19. i prve polovine 20. veka, kao i više radova, seminara i radionica iz oblasti dirigentske interpretacije i horskog pevanja. Dobitnik je Nagrade za najbolji koncert u 2013. godini koju dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Srbije i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije 2014. godine.

Секретар Катедре

Младен Стефановић

виши уметнички сарадник на Катедри за дириговање

Биографија

Бојан Кљајић

асистент за ужу уметничку област Дириговање

Биографија

Завршио основне и мастер студије из дириговања на Факултету музике уметности у Београду у класи ред.проф мр Биљане Радовановић. Усавршавао се на мајсторским курсевима код познатих диригената Роналда Цолмана( Ronald Zolman), Кристијана Мандеала (Cristian Mandeal) и других. Био је члан у разним београдским певачким друштвима, а у некима је чак радио и као асистент диригента ( Браћа Барух (Baruch Brothers choir), Хор Обилић (academic choir Obilic) и др. ) . Учествовао је заједно са осталим студентима дириговања у спремању „Симфоније хиљаде“ Густава Малера.

У сарадњи са студентима Факултета драмске уметности у Београду изводи одломке из познатих мјузикала. Ради се о пројекту „ Цео свет је позорница“, а извођачи су били студенти са разних одсека на Факултету музичке уметности. Нумере су изведене у Дому омладине и у Дому културе Студентски град.

Два пута је учествовао као асистент диригента на фестивалу гудача (STRINGFEST) у Сремској Митровици( 2012. и 2013. године ) и имао прилику да ради са најбољим гудачима из Србије и региона.Са мешовитим хором Факултета је радио 2013. године, и тада је дириговао на концерту под називом „ 100 година од смрти Стевана Стојановића Мокрањца“. Са професорком др ум. Драганом Јовановић је сарађивао на пројекту „African sanctus“ Дејвида Фаншоа ( David Fanshawe) 2016. године . У марту 2015. године извео је Перголезијев „ Stabat Mater“ у Дечјем културном центру у Београду. Учествовали су студенти са катедре за гудачке инструменте, студенти са полиинструменталне катедре, соло певачи као и академски хор „ Collegium musicum”. На фестивалу КоМА 2013. године изводи премијерно композицију „ Дувачки октет“ Бранислава Јовановића, док је на истом фестивалу 2016. године извео две премијерне композиције наших младих композитора Мирјане Вељковић и Александра Савића. Такође 2016. године изводи и композиције младих српских аутора Матије Анђелковића и Марка Атанацковића. Учествовали су студенти гудачког, дувачког, клавирског и одсека за удараљке.

Милица Јелић

Асистент за ужу уметничку област Дириговање

Биографија

Милица Радивојевић стекла је диплому специјалистичкихи мастер академскихстудија из дириговањау класи проф. Бојана Суђића, док је бачелорстудије завршила у класи проф. Биљане Радовановић на Факултету музичке уметности у Београду. Такође је завршила и мастер студије симфонијског дириговања на Универзитету за музичке и извођачке уметности у Грацу у класи проф. Мартина Зигхарта (Аустрија).Као један од најбољих студената била је стипендиста Министарства просвете Републике Србије и Фонда за младе таленте „Доситеја“.

Усавршавала се и намајсторским курсевима: Јорма Панула,Јоханес Принц, Волфганг Бозиц, Хермина Пак, Насир Хаидариан-Расти,Генадиј Дмитрјаки многим другим.Као стипендиста руског министарства културе учествовала је и на Летњој Академији православне духовне музике у Санкт Петерсбургу где се усавршавала у сарадњи самногим диригентима,попут А. Петренка и А. Жукова.

До сада је наступала саансамблима као што су Симфонијски оркестар РТС, Симфонијски оркестар „Станислав Бинички“, „Краљевски гудачи светог Ђорђа“,Оркестар Дечје Филхармоније, Ансамбл „Серафими“ у Београду, Симфонијски оркестар „Берлин Синфониета“ (Немачка), Симфонијски оркестар „Савариа“ (Мађарска), Oркестар за савремену музику„KUG“ (Аустрија), Оркестар „Сан крешентино“ (Италија), Оркестар „Пандорина кутија” (Италија),Оперски хор Народног позоришта у Београду, Мадригалски хор ФМУ, Београдски Мадригалисти,Певачка дружина „Руковет“ , Хор и оркестар „Књаз Милош“ ,Хор Св. Архангел Гаврилo у Београду, као и Хор и ансамбл „Аллилуиа“ чији је оснивач и са којим осваја бројне награде.

Од 2019.године постаје асистент на катедри за дириговање (ФМУ, Београд). Кao педагог стиче лиценцу Министарства просвете Републике Србије. Претходно педагошко искуство гради као наставник у Музичкој школи „Станковић“ (Београд), али и многим другим.

Добитник је специјалне награде за најбољег диригента на „Хорфесту“ у Ваљеву,као и на фестивалу „Хорови међу фрескама“ у Београду. Приликом посетеБеограду Његовог Краљевског Височанства Принца од Велса, имала је посебну част да као вокални солиста представи неке од најлепших напева старе српске духовне музике (2016).