Шеф Катедре

мр Младен Ђорђевић

редовни професор за ужу уметничку област Труба

Биографија

Рођен је у Београду 1969. где започиње учење трубе у шестој години. У истом граду је дипломирао (1990.) и магистрирао (1993.) Факултет Музичке Уметности у Београду. На истом Факултету 1995. постаје доцент трубе где и данас ради у звању редовног професора, а од 2014. и као шеф Катедре.

Од 2005.-2011. био је професор трубе на Академији Уметности у Новом Саду, а од 1998.-2011. на Музичкој Академији на Цетињу у Црној Гори.
У 1989. запошљава се у Београдској Филхармонији као трећи трубач а од 1991.-2011. ради као Први соло трубач, где у наредним годинама постаје један од водечих солиста на труби, како у Србији тако и на просторима целог Балкана. Свирао је са многим диригентима и солистима (Zubin Mehta-3.Mahler simf.solo post horn, Marta Argevic: Ravel klavir koncert,itd., Sreten Krstic-J.S.Bach:2.Brandenburski koncert). Репертоар Младена Ђорђевица обухвата класичан репертоар трубе, од барока до 20. века и џеза.

Од дискографије треба истаћи CD Eric Aubiera:Ivan Jevtic-Komplet trumpet works,kao druga truba u Divertimentu za dve trube i orkestar (Harmonia Mundi,2002.),CD,Ivan Jevtic:Koncert za trubu i trombon (RTS-Beograd),CD Jugoslav Bosnjak; Otkrovenje Sv. Jovana za solo trubu i Hor (RTS-Beograd,2008.).CD Tatjane Rankovic-klavir, Dimitri Sostakovic- Koncert za klavir i trubu,IBOX,N.Y.USA(2010.) 2011.CD ,,Trumpi and Jazzical” sa muzikom Clod Bolinga,A Grgina I M.Garsona za trubu I Jazz trio (Фму-Београд), 2011.CD са Мајом Смиљанић-Радић са барокним делима за трубу и оргуље (Фму-Београд).
Добитник је Златне плакете Београдске Филхармоније и Сребрне Медаље Универзитета Уметности у Београду.

Шеф Одсека

мр Миомир Симоновић

редовни професор за ужу уметничку област Флаута

Биографија

Миомир Симоновићје дипломирао и магистрирао на ФМУ у Београду у класи професора Тахира Куленовића. У току школовања освојио је бројне награде на републичким и међународним такмичењима, а добитник је и III награде на 23. Југословенском такмичењу музичких уметника у Загребу 1989. године.

Више пута усавршавао се у летњим школама флауте код проф. Allaina Mariona и Raymonda Guiоta, а у периоду од 1987-1989. године као стипендиста Фондације за научни и уметнички подмладак Србије похађа Конзерваторијум „Hector Berlioz“ у Паризу у класи професора Raymonda Guiota. До сада је одржао преко 50 реситала у Беогаду и многим градовима Србије, али и у Македонији, Француској и Шпанији. Наступао је као солиста са Нишким симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром РТС-а, оркестром Војске Србије и камерним оркестром „Аmorosso“.

Педагошким радом бави се од 1987. год., најпре у Музичкој школи „Јован Бандур“ у Панчеву, а потом у школама „Јосип Славенски“ у Београду и „Живорад Грбић“ у Ваљеву. За време постдипломских студија био је демонстратор у класи проф. Тахира Куленовића. На Факултету музичке уметности у Београду је запослен од 1997. године као асистент, а сада у звању редовног професора за ужу уметничку област Флаута. У његовој класи до сада је дипломирало 35 студената, од којих су неки наставили школовање у иностранству, а остали се баве педагошким радом широм Србије или су чланови оркестра (Оркестар београдске опере, Симфонијски оркестар РТС-а, Оркестар камерне опере„Madlenianum“).

Студенти из класе Миомира Симоновића до сада су на домаћим и међународним такмичењима освојили преко 60 награда.
Миомир Симоновић је стални члан Хора флаута „Београдска сиринга“, са којим је одржао више концертних наступа. Издат је CD са музиком Bacha, Haydnа и Mozarta, затим CD хора „Colegium Musicum“, на којем је као гост наступио у једној од композиција, и CD у оквиру пројекта „Анте Гргин портрет“ издат од стране швајцарске продукције: MAKOPHON/EDITION.

мр Александар Бенчић

редовни професор за ужу уметничку област Тромбон

Биографија

АЛЕКСАНДАР БЕНЧИЋ је рођен 1969.год. у Руми. ФМУ у Београду инструмент тромбон - Основне и магистарске студије завршио је у класи ред. проф. Винка Валечића.

У звању доцента за тромбон на ФМУ у Београду ради од 1995. године а од 2006. је у звању ванредног професора а од 2015. у звању редовног професора. Добитник је ,,Захвалнице ФМУ” за постигнуте педагошке и уметницке резултате. Од почетка своје педагошке праксе радио је и у нижим и средњим школама “С. Мокрањац”, “Ј. Славенски”, ,,В.Лисински” у Београду. Такође је присутан у већини жирија такмичења која се организују у Србији и Црној гори. Радио је на Музичким академијама у Црној гори, (Цетиње) и Македонији (Скопље). Године 2011. постаје члан је жирија Међународног интернет такмичења за категорије лимених дувачких инструмената (Скопље).

Александар Бенчић се активно бави солистичким свирањем тромбона, интерпретирајући дела од барока до модерне музике. Као солиста на тромбону до сада је наступао уз пратњу оркестара-са Београдском филхармонијом, са Симфонијским оркестром РТС, Гудачима Св.Ђорђа, Гудачким оркестром РТВ Црне горе, итд.

У области камерне музике са Београдским квартетом тромбона наступа у периоду од 1996. до 1998. године, када остварује велики број концерата у више градова Србије, те тиме доприноси и популаризацији овог инструмента на нашим просторима. Такође је успешан и у раду у трију, са колегама М.Ђорђевић-труба и М.Радић-хорна са којима је интерпретирао врло озбиљна и захтевна дела за тај ансамбл. Често је присутан и у разним камерним саставима изводећи дела модерне музике. Члан је Квартета туба XЛ са којима је имао више концерата (Дубровник, Осло).
Од 2004. године активно учествује у формирању класе тромбона у Црној Гори (Тиват и Котор) и од тада одржава Мајсторске курсеве у зимском и летњем семестру са активним учешћем са солистичким и камерним наступима на концертима.

мр Љубиша Јовановић

редовни професор за ужу уметничку област Флаута

тел: +381 65 22 41 594
E-пошта: ljubisa.flauta@gmail.com
Биографија

ЉУБИША ЈОВАНОВИЋ је дипломирао и магистрирао у Београду у класи проф. Миодрага Азањца. Усавршавао се у класи проф. Christian Larde у Паризу и Aurele Nicolet у Базелу. Носилац је "Дипломе Superieur de concertiste" на L’ ecole normal superieur de musique de Paris 1983. Одржао је више од 1500 концерата у 37 земаља широм света, као и више од 200 мастеркласова.

Љубиша Јовановић је добитник најпрестижнијих награда и друштвених признања: Априлске Награде Града Београда (2008. и 2013.год.), Светосавске награде за посебан допринос развоју образовања и васпитања у Републици Србији (2009.), Златне медаље поводом 75 година од настанка Београдске филхармоније (1998.), Сребрне медаље Универзитета уметности за достигнућа у унапређењу наставе (2000.) Прве награде за интерпретацију на "Интернационалној трибини композитора" (1992. и 1998.), »Златни Беочуг« за уметничка достигнућа, (1992.), Годишње награде Удружења музичких уметника Србије (1992.), као и награде Београдског фонда за културу за најбоље концерте у Београду 1987.,1989., 1991. и 1992. год.

Највећи флаутисти данашњице, Aurele Nicolet, Irena Grafenauer, Emmanuel Pahud, Michel Debost, Christian Larde, Silvia Careddu, Guoliang Han, сарађивали су и наступали са Љубишом Јовановићем. Његови снимци налазе се на више од 50 ЦД издања. Током више од 35 година уметничке активности премијерно је извео око 80 концертантних,солистичких и камерних композиција српских аутора.

Љубиша Јовановић је 25 година радио као соло флаутиста Београдске опере и балета (1978-’88), Симфонијског оркестра Радио Телевизије Србије (1988-’89.) и Београдске филхармоније (1989-2004.). Редовни је професор на Факултету музичке уметности у Београду (од 1993.) и Музичкој академији на Цетињу (од 1996-2014.). Од 2002-2009. године је био продекан за уметничко-научни рад на ФМУ.

Оснивач је и председник Оркестра Camerata Serbica-2004. као и Фестивала класичне музике БУНТ (Београдска Уметничка Нова Територија).
Од 2010. године је уметнички руководилац и диригент ансамбала "Лола класик". Од 2015. године је уметнички директор угледног међународног такмичења "Антон Еберст" у Новом Саду

мр Драган Лазић

редовни професор за ужу уметничку област Обоа

Биографија

Завршио је средњу музичку школу “ Јосип Славенски” у Београду и дипломирао и магистрирао на ФМУ у Београду у класи Љубише Петрушевског. Од самог почетка школовања истице се на републичким и савезним такмичењима освајајући прве и специјалне награде у категоријама соло инструмента и камерне музике. Као најбољи млади обоиста представљао је своју земљу 1977. године у међународном оркестру у Самадену у Швајцарској. Постигавши велики успех, позван је од стране организатора да и наредне године учествује у раду оркестра као соло обоиста.

У току студија добио је многа признања и награде међу којима су: Лауреат међународног такмичења Музичке омладине у Београду, И награда на такмичењу уметника Југославије у Загребу, Октобарска награда града Београда за студенте, надрада фонда Бруно Брун за најбољег студента генерације.
Запажене соло наступе остварио је како у земљи тако и у иностранству (Мађарска,Италија,Енглеска,Швајцарска). Наступао са свим домаћим оркестрима(Београдска филхармонија,симфонијски оркестар РТС, оркестар војске Југославије,СЦГ,Србије).Као награђени такмичар наступио са Загребачком филхармонијом.

Био је дугогодишњи солиста Београдске филхармоније и сарађивао је са камерним оркестрима(БГО Душан Сковран,Гудачи св.Ђорђа, Pro musica).
2001. године наступио је са Најџелом Кенедијем(Бахов концерт за виолину и обоу). 2007/2008 године као уцесник “Националне концертне сезоне” одржао је велики број реситала у земљи.

Тренутно делује као соло обоиста оркестра Camerata Serbica и ванредни профессор је на ФМУ у Београду.
До сада у његовој класи дипломирали су: Игњатовић Владимир, Пађан Марија, Стоиљковић Катерина, Живковић Соња,Вуцелић Петар, Соломон Јована, Јанковић Милан,Јаковљевић Марија,Адамовић Милан,Вујић-Катанић Ива; магистрирао: Пешић Бојан.

мр Милан Радић

редовни професор за ужу уметничку област Хорна

Биографија

Милан Радић дипломирао је и магистрирао на ФМУ у Београду у класи проф. С. Рабузина. Усавршавао се на мајсторским курсевима код проф. Хермана Баумана у Грожњану, проф. Ф. Торјанијем у Новом Саду и годину дана провео у раду са проф. Фредом Рицнером у Торонту. Студирао је код проф. Фридриха Габлера у Бечу на Високој школи за Музику и примењену уметност. Потиче из породице музичара и од раног детињства окружен је музиком којој се посветио.Изврстан уметник на хорни технички бриљантан,музички понесен,веома креативан.Кроз дуги низ година сарадње коју је остварио са оркестром Београдске филхармоније,посебно се истиче његов допринос који је остварио као први соло хорниста у оквирима великих симфонијских дела: Бетовена,Брамса,Вагнера,Штрауса и Малера. Радић је показао и квалитете врсног музичара који својим професионалним односом и способношћу сарадње са другим музичарима даје високе уметничке резултате.Касније наставља као соло хорниста симфонјског оркестра радио Београда,где се интензивно бави и камерним музцирањем и остварује бројна снимања и концерте камерне музике.Посебно се истиче концерт поводом 67година Радио оркестра на Коларцу где је свирана Мозартова кончертанте симфонија за четири дувача и оркестар,ту је Радић дао врхунац свога свирања.Учествовао је скоро на свим концертима Трибине композитора са разним камерним саставима,иначе ја члан камерног оркестра Камерата Сербика где свира на месту првог хорнисте.Са тим ансамблим је остварио значајне концерте са великим музичким и диригентским именима као што су: Л.Павароти, В.Ашкенази, Л.Настурика, В.Штеле, Р.Хонек, Е.Паи, Јон Марин и др.Са истим ансамблом је остварио изузетан конзерт у сали Берлинске филхармоније где је и снимљен ЦД уживо са концерта.

Од 2001 са својим колегама са факултета А.Бенчић( тромбон) и М. Ђорђевић(труба)успешно је интерпретирао врло захтевна дела за тај ансамбл (трио).У солистичком свирању како уз пратњу оркестра (свирао је са Београдском филхармонијом,Радио оркестром и Уметничким ансамблом дома војске) или соло реситали показао је истанчан укус за фразу извајану лепим,пуним и племенитим тоном.

мр Милош Васиљевић

редовни професор за уметничку област Обоа (за Оркестарске деонице дрвених дувачких инструмената и Методику наставе)

тел: +381 60 36 10 967
Биографија

Милош Васиљевић је рођен 1955. у Сомбору. На Факултету музичке уметности инструмент обоа је дипломирао 1978., и као први магистрирао на обои 1981., у класи професора Љубише Петрушевског у Београду. На Такмичењу младих музичких уметника у Загребу 1975. и 1980. је освојио треће награде. Од 1977. је постао члан Београдске филхармоније и до 2011. био њен соло обоиста. Као солиста наступао у Београду, Новом Саду, Нишу, Суботици, Сомбору, Зрењанину, Лесковцу, Крагујевцу, Крљеву и Зајечару, а у иностранству у Будимпешти, Кечкемету и Баји (Мађарска), Грацу (Аустрија), Ровињу и Загребу (Хрватска) и Манчестеру и Моркомбу (В.Британија). Са Београдском филхармонијом наступао у 22 државе Европе и Кини. Наступао на Прашком пролећу, Дубровачким летњим играма, Атинском фестивалу, Брукнер фестивалу у Линцу, Љубљанском летњем фестивалу, БЕМУС-у, НОМУС-у, НИМУС-у, Сомборским музичким вечерима. Редован члан УМУС-а од 1975. Године. Од 2008. предаје Методику наставе дувачких инструмената и Музичке деонице за дрвене дувачке инструменте на Факултету музичке уметности у Београду, у звању ванредног професора. Био први обоиста Симфонијског оркестра РТС-а, Оркестра уметничког ансамбла војске ''Станислав Бинички'', камерних оркестара ''Душан Сковран''и ''Свети Ђорђе'', Војвођанске филхармоније, Суботичке филхармоније, Симфонијског оркестра у Подгорици и стални сарадник оркестра Народног позоришта у Београду. Са Београдском филхармонијом премијерно извео у Београду концерте за обоу В.А.Моцарта, Ј.Хајдна и Р.Штрауса. Учествовао у раду Музичке трибине композитора и Фестивала музике у Србији. Премијерно извео Сонату за обоу и клавир Ивана Ковача, коју је на плочи издало Удружење композитора Војводине. Са Београдском филхармонијом извео Концерт за обоу и оркестар Властимира Трајковића. Снимао за РТС, РТВ Нови Сад, РТВ Загреб, РТВ Подгорица, Радио Грац (Аустрија).

др ум. Огњен Поповић

ванредни професор за ужу уметничку област Кларинет

Биографија

Огњен Поповић је рођен 1977. године у Панчеву. Завршио је нижу и средњу музичку школу Јован Бандур у Панчеву. Студије кларинета наставио на Високој академији за музику у Штутгарту у класи проф. Улфа Роденхојзера. Дипломирао је и магистрирао на Високој академији за музику у Минхену.

Поповић је концертирао широм света као солиста и члан камерних састава. Као солиста је наступао са Минхенском филхармонијом, Европским камерним оркестром, Филхармонијом нација, Београдском филхармонијом, Радио оркестром Валенсије, Гудачима Св. Ђорђа, Симфонијским оркестром РТС-а, као и академским оркестрима из Минхена и Штутгарта. Као оркестарски музичар сарађивао је са оркестрима Штутгартске опере, Немачке камерне академије из Нојса, Синфонијским оркестром из Пасауа, Бруно Валтер оркестар из Луксембурга и др. Године 1998. године добио прву награду на такмичењу Феликс Менделсон у Берлину, а 1997. другу награду жирија и прву награду публике на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду. Освајао је прве награде на републичким и савезним такмичењима, а 1992. године је представљао Југославију на Евровизији младих талената Европе у Шпанији.

Од 2002. године Поповић је члан Београдске филхармоније, на месту првог кларинета. Исте године основао је камерни ансамбл Балканска камерна академија, који чине позната имена из света класичне музике. Са својим бендом Огњен и пријатељи снимио је четири ЦД-а, и велики број концерата у земљи и иностранству. Са познатим немачким камерним ансамблом Villa Musica снимио је два компакт диска и наступао је са њима широм Европе. Поповић је уметнички директор фестивала камерне музике у Панчеву Classic fest. Држао је мајсторске курсеве за кларинет у Немачкој, Шпанији, Хрватској и многим градовима Србије. Од 2007. године је гостујући доцент на чувеној академији за камерну музику Villa Musica у Немачкој, а од 2010. предаје на Факултету музичке уметности у Београду. 2012. доктoрирао на ФМУ у Београду.

Огњен Поповић свира кларинете марке Yamaha CSG.

Милош Ђорђевић

доцент за ужу уметничку област Хорна (Методика наставе и оркестарске деонице лимених дувачких инструмената)

Биографија

Милош Ђорђевић је рођен 1973.године. Нижу и средњу музичку школу завршио у класи проф. ДраганаЂурића у Београду. Од 1992.до 1998. је био запослен у Београдској филхармонији као 3. а касније као 1. хорниста и упоредо студирао на ФМУ у класи проф. Стјепана Рабузина. У том периоду био је у више наврата представник Србије у Светском оркестру младих где је као члан оркестра наступао са највећим именима данашњице (Сир.Невил Маринер, КуртМазур, Данијел Хардинг, Лало Шифрин, Максим Венгеров, Јури Темирканов, Џефри Тејт, Џејмс Морисон и Јури Башмет) на Вербије фестивалу и дворанама (Берлинска филхармонија, Концертгебау-Амстердам,).

Након студија у Београду одлази на усавршавање у Париз на Конзерваторијум “МорисРавел“ у класу проф. Франсоа Кањона (соло хорна Париске опере).
Педагошким радом се бави од 2002. као професор хорне, камерне музике и читања с листа у музичкој школи "Станковић". Његови ученици су до сада на домаћим и међународним такмичењима освојили преко 30 награда. На основу постигнутих резултата, добитник је признања за изузетан рад и допринос у успеху школе.Био је члан жирија за лимене дуваче 2007.године на Републичком такмичењу у Београду. Спољни сарадник од 2002. у оркестру Народног позоришта,оркестру Београдске филхармоније, камерног оркестра “ Камерата Сербика“, оркестра театра Мадленијанум.
Тренутно је у звању доцента за уметничку област хорна( методика лимених дувачких инструмената и оркестарске деонице)

др ум. Вељко Кленковски

доцент за ужу уметничку област Кларинет ( Методика наставе и оркестарске деонице дрвених дувачких инструмената)

Биографија

Др ум. Вељко Кленковски је рођен 1975. године у Панчеву. Завршио је средњу музичку школу Корнелије Станковић у Београду, након чега је наставио своје школовање на конзерваторијуму Жорж Бизе у Паризу. На Националном конзерваторијуму у Паризу, дипломирао је са највишим оценама. Две године касније магистрирао је на париској Ecole Normal, а 2008. године магистрирао је и на Академији уметности у Н.Саду. Кленковски је лауерат бројних такмичења у земљи и иностранству од којих су најзначајније прве награде на међународном такмичењу Леополд Белан у Паризу, међународном такмичењу у Пикардији, Савезном такмичењу у Љубљани, као и прва специјална награда на Међународном такмичењу у Паризу и трећа награда на Међународном такмичењу музичке омладине у Београду. Наступао је као солиста са Краљевским оркестром из Брисела, Филхармонијом нација из Немачке Београдском филхармонијом, Оркестром РТС-а, Симфонијским оркестром из Ниша, београдским ансамблом Душан Сковран, оркестром Гудачи светог Ђорђа, итд. Наступао је и у многим камерним ансамблима у земљи и иностранству, при чему се издвајају гостовања у Шпанији, Русији, Кини, Немачкој, Француској, Аустрији, Швајцарској, Италији, Грчкој, Словачкој, Чешкој, Америци и Индији.

Вељко Кленковски је до 2002. године наступао као први кларинетиста оркестра Филхармоније нација у Немачкој, као и први кларинетиста камерне опере Мадленианум и оркестра РТС у Београду. Од 2002. године је соло кларинетиста Београдске филхармоније, а стални је члан и Балканске камерне академије. Оснивач је и члан Дувачког квинтета Београдске филхармоније, као и Београдског дувачког трија. Наступао је са симфонијским оркестром Бруно Валтер, као и Кипарским националним оркестром. Током дугогодишњег рада у оркестру сарађивао је са многим еминентим музичарима, међу којима су Зубин Мехта, Кристијан Мандеал, Бери Даглас, Мухаи Танг, Леополд Хагер, Пол Ангерер и други. Кленковски се активно бави и педагошким радом. Држао је мајсторске курсеве у Француској, Србији, Словенији и Црној Гори. Члан је жирија међународног такмичења Охридски бисери у Македонији и Даворин Јенко у Србији.

Секретар Катедре

Мелита Бенчић

самостални уметнички сарадник на Катедри за дувачке инструменте

Биографија

МЕЛИТА БЕНЧИЋ рођена је 1969. год. У Новом Саду на Академији уметности у Новом Саду одсек клавир дипломирала је у класи ред. проф. Арбо Валдме. Завршила је на Факултету музичке уметности на Катедри за камерну музику у класи ред. проф. Оливере Ђурђевић специјализацију из камерне музике.

Радила је као керепетитор у мш ,,Исидор Бајић, а од 1993. године на Академији уметности у Новом Саду на Катедри за дувачке инетрументе. Од 1997. године запослена је као уметнички сарадник на Факултету музичке уметности у Београду на Катедри за дувачке инструмнете. У звању самосталног уметничког сарадника ради од 2014. године. Радила је са свим дувачким инструментима. Захвалницу ФМУ добила је 2012. године за изузетне резултате у раду.

Одржала је велики број солистичких концерата као и концерата са камерним ансамблима. Као клавирски сарадник наступала је у земљи и иностранству (Француска, Бугарска, Мађарска, Црна гора). На 27. Међународном такмичењу музичке омладине у Београду за инструмен кларинет, била је официјелни корепетитор. Као клавирски сарадник пратила је ученике и студенте на републичким и Савезним такмичењима као и на међунароним такмичењима ,,Д. Јенко,, и ,,П. Коњовић,,. Као клавирски сарадник учествовала ја на II, XII и XIV Међународној радионици за дувачке инструменте у Тивту (2004.,2014.,2016.). На Првом Међународном такмичењу пијаниста, клавирских дуа и корепетиције у Тивту (2016.) била је члан жирија за дуа и корепетицију.

мр Мери Бојић-Радојчић

самостални уметнички сарадник на Катедри за дувачке инструменте

Биографија

МЕРИ БОЈИЋ РАДОЈЧИЋ (Србија) је дипломирала и магистрирала клавир на ФМУ у Београду. Ради као самостални уметнички сарадник на Катедри за дувачке инструменте на ФМУ у Београду.

У досадашњој концертној каријери и учешћем на међународним пројектима сарађивала је и наступала са следећим уметницима: Орел Николе (Швајцарска – флаута), Кнут Сонстеволд (Шведска – фагот), Матиас Алин (Немачка – флаута), Станислав Аполин (Чешка – виолончело), Љубиша Јовановић (Србија – флаута), Леонид Пеисахов (Грузија – виолина), Винсен Лукас (Француска – флаута), Џули Коидин (САД – флаута), Дејан Гаврић (Немачка – флаута), Матеј Зупан (Словенија – флаута), Матјаж Дебељак (Словенија – пиколо флаута), Агустин Леон Ара (Шпанија – виолина), Ицеш Гергерљ (Мађарска – флаута), Сара Чанг (САД – виолина), Булент Евчил (Турска – флаута), Мишел Белаванс (Канада – флаута), Сара Лувион (Немачка-Француска – флаута), Мариа Кернер (Мађарска – флаута), Дарко Брлек (Словенија – кларинет), Масимо Мерчели (Италија – флаута)...

Била је учесник на Међународним трибинама композитора, Београдском међународном Чело фесту, Манифестацији Будва град театар, Флаута Фесту у Београду. На Међународном такмичењу „Петар Коњовић“ је више пута ангажована као официјелни пијаниста за најстарије категорије као и на 37. Међународном такмичењу музичке омладине, Београд 2007 (флаута) и 2012 (кларинет). Године 2011. и 2013. и 2015. је била официјелни сарадник на Међународном такмичењу „Антон Еберст“ (флаута).

Рада Пећанац

самостални уметнички сарадник на Катедри за дувачке инструменте

тел: +381 64 15 69 844
E-пошта: radapecanac@gmail.com
Биографија

Рада Пећанац, рођена 30.12.1961. у Београду. Завршила музичку школу” Јосип Славенски” у Београду у класи проф. Миланке Мишевић, а дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Мирјане Шуице-Бабић са оценом 10 из главног предмета-клавир. Исте године уписала је Магистарске студије у класи проф. Арбо Валдме.

Током школовања и студирања учествовала је на разним такмичењима и концертима представљајући школу и факултет и освајајући награде као солиста и члан камерних састава. Похађала је курсеве код Арба Валдме у Грожњану. Добила је стипендију Италијанске владе и усаврсавала се у Риму у класи маестра Франка Медорија.

Дугогодишњи је сарадник Музичке Омладине са којом је остварила велики број концерата. Радила је 15 година у средњим музичким школама као клавирски сарадник за гудаче, тако да има богат гудачки програм на репертоару. 1990., 1991., 1995. године била је један од званичних клавирских сарадника на Међународним такмичењима Музичке Омладине у Београду у дисциплинама виолина и виолончело. По доласку на ФМУ, добија посао уметничког сарадника на дувачкој катедри и почиње свој рад са свим дувачким инструментима.

Наступа годинама на разним концертима : као цлан триа ЛОРЕТ, са Панчевачким гудачким квартетом 2000.године у циклусу концерата Музика за флауту, затим је Музичка Омладина шаље у Бугарску где прати све пријављене дуваче на аудицијама за Светски Омладински оркестар. Низ концерата са студентима одрзала је Студентском културном центру, Скупстини града, Културном центру Београда, галерији Прогрес, Цвијети Зузорић, САНУ, Коларцу, широм Србије и у иностранству у Италији, Бугарској, Чешкој...

Била је званични клавирски сарадник на курсевима Петје Баговске (Бугарска-контрабас), Благородне Таневе (Бугарска-виолина), Ђованија Антонинија (Италија-виолина), Валтера Давида (Француска-обоа), Ерик Обије (Француска-труба).
У сезони 2008. учествовала у пројекту Национална сезона са колегама Драганом Лазићем-обоа и Ненадом Јанковићем-фагот, са којима је одржала низ концерата широм Србије.
Године 2002. добила је захвалницу ФМУ за изузетне резултате у раду.

Антонела Гргин

виши уметнички сарадник на Катедри за дувачке инструменте

Биографија

Антонела Гргин (1968) је на Факултету музичке уметности у Београду студирала у класи проф. Јасмине Гавриловић а дипломирала на Одсеку за клавир у класи проф. Дејана Синадиновића.Специјалистичке студије из области Камерне музике завршила је у класи проф. Оливере Ђурђевић.

Као сарадник и камерни музичар наступала је на концертима, фестивалима трибинама и такмичењима у престижним концертним дворанама у земљи и иностранству, Македонији, Хрватској, Црној Гори и Мађарској.Учествовала је на музичким фестивалима БЕЛЕФ, НИМУС, НОМУС, Охридски Бисери, а такоће и на бројним концертима у оквиру пројекта Национална концертна сезона и Концертна сезона ФМУ Београд.

Сараћивала је са еминентним уметницима Анте Гргином, Николом Срдићем, Драганом Петровићем, Миланом Милошевићем, Владимиром Урошевицем, Огњеном Поповићем, Вељком Кленковским, Стојаном Кркулеским, Матијасом Милером и др. Често наступа са млађим колегама и студентима. Остварила је трајне снимке за РТС. На 42. Међународном такмичењу Музичке омладине Београда била је ангажована као официјални пијаниста.
На Факултету Музичке уметности у Београду делује од 1999. године, а од 2010. је виши уметнички сарадник на Катедри за дувачке инструменте. Добитник је захвалнице ФМУ.

др ум. Драгана Раић

виши уметнички сарадник на Катедри за дувачке инструменте

E-пошта: raganica74@gmail.com
Биографија

Драгана Раић дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Срђана Грбића. Постдипломске студије завршила је у класи проф. Марије Ђукић.

Члан је клавирског триа Аурора од 1997. године. Трио се усавршавао на мајсторским курсевима у Вајкерсхаиму код проф. Хенрy Меyера, проф. Матхиаса Кирсцхнереита, пијанисте Алфредо Перла. Радили су са камерним ансамблима Артемис кавартет, Волгер квартет, Вертаво квартет и Абег трио. Наступали су у бројним градовима у земљи (Београд, Крагујевац, Пирот, Нови Сад, Кикинда, Вршац, Ваљево, Ћуприја, Панчево), и у иностранству. Имали су турнеју по западној Немачкој, као освојену награду за најбољи трио на мајсторском курсу у Вајкерсхаиму.

На позив Министарства културе Норвешке 2005. године, гостовали су на фестивалиу камерне музике у Хамару, на међународној мајсторској радионици у Букурешту (Румунија 2005.). На 34. Међународном сусрету музичких академија гостовали су у Грацу (Аустрија 2007.), као и на фестивалу Антуна Добронића у Јелси (Хрватска 2008, 2010.). У оквиру пројекта Музички мостови, наступили су у дворани В. Лисински у Загребу, 2011. Гостовали су на фестивалу Хварске љетне приредбе у Хрватској, 2013.

Снимали су за потребе Радио Телевизије Србије, Радио Штутгарта (Немачка), Хрватске радио телевизије, Румунске телевизије и Раи (Италија).
У сарадњи са Хрватским радиом 2008. снимили су ЦД са делима А. Добронића.
Као члан триа и секстета, 2003.године, учествовала је на фестивалу камерне музике у Данској.
Са виолинисткињом Катарином Тешењи одржала је концерте у галерији Артгет у организацији УМУС-а, као и у сали Матице српске у Новом Саду, 2015.
Добитник је награда на републичким и међународним такмичењима.
Завршила је специјалистичке и магистарске студије за камерну музику и клавир на Факултету музичке уметности. Тренутно се налази на докторским студијама.
Са студенткињом Мињом Марчетић, у јулу 2015. године, одржала је концерт на фестивалу "Nei Suoni dei Luighi" у месту Aquileia, Италија. Ангажована је као уметнички сарадник на одсеку за дуваче.