Шеф Катедре

Мирослав Карловић

редовни професор за ужу уметничку област Удараљке

Биографија

Магистриирао је на одсеку за џез удараљке на Музичкој академији у Грацу 1980.године. Од тада до данас је сарађивао са многим домаћим и међународним ансамблима у области џеза, класичне и савремене музике ( Ансамбл Т. Јанше, И. Швагера, А. Дујина, М. Петровића, В. Маричића, Елите Јаззцал; џез оркестра РТС – РТВ Београда, РТВ Загреба, Новог Сада, Љубљане, Сарајева и Будимпеште; Београдска филхармонија, Симфонијски оркестар Остраве, Гудачки оркестар »Душан Сковран« … ).

Дискографија: Паттерн Т. Јанше,Wаке up and јаzzy групе Jazzy, Паганска трилогија В. Маричића, Јаzzical; дела И. Жебељан – ЗОРА Д, СКОМРАШКА ИГРА, КОЊИ СВЕТОГ МАРКА И ПИКАРСКЕ СЦЕНЕ ( у прва три дела направио је редакцију деонице за удараљке).
Радио је као професор на одсецима за џез удараљке у Музичкој школи »Корнелије Станковић« у Београду, а од 1994. године до данас ради као професор на Факултету музичке уметности у Београду. Стални је предавач на Summer Jazz Academy.
Летњој џез академији Нови Сад – Дортмунд, од 2010, када је основана као активност Културног центра Новог Сада.

Шеф Одсека

Лука Игњатовић

доцент за ужу уметничку област џез Саксофон

тел: +381 64 13 15 512
E-пошта: lukicone@yahoo.com
Биографија

Лука Игњатовић је рођен 2. маја 1986. године. Након завршене ниже музичке школе уписује се на џез одсек средње музичке школе „Станковић“ где похађа часове џез саксофона. У току следеће четири године Лука свира у разним малим саставима и наступа у земљи и иностранству. У том периоду повремено ради и у Биг бенду Радио Београда са којим наступа и снима. После завршене средње музичке школе Лука одлази на студије џез саксофона на Амстердамски Конзерваторијум где, након шест година студирања стиче диплому Master of music. У току студија свира у многим малим и великим ансамбима. Са неким од тих ансамбала као што је European Saxophone Ensemble наступа и снима у скоро свим градовима Европе. По повратку у Србију, са својим пријатељима оснива Qzama Quartet у којем свира саксофон, компонује и аранжира оригиналну музику. Qzama Quartet убрзо након свог настанка добија статус најоригиналнијег џез састава у Србији и 2016. године издаје свој први албум који добија сјајне критике у Србији и региону. Тренутно Лука свира саксофон, компонује и аранжира оригиналну музику за састав Schime trio са којим спрема издавање првог албума за јесен 2016. године.

Секретар Катедре

Драган Ћалина

наставник за стручни предмет Преглед праваца у историји џеза

Биографија

Сава Милетић

доцент за ужу уметничку област џез Клавир

Биографија

Весна Петковић

доцент за ужу уметничку област џез Певање

WEB: www.vesnapetkovic.com
Биографија

Весна Петковић је рођена у Нишу 1974. По завршетку средње музичке школе др. Војислав Вучковић у Нишу, започиње своје образованје на тадашњој нишкој вишој музичкој школи. Већ тада пева са локалним џез музичарима и показује велико интересовање за импровизовану музику.Од 1996. године наставља студије на Универзитету за музику и примењене уметности у Грацу, Аустрија где прелази на студијски одсек џез певање. Студирала је у класи професора Марк Марфија,Шиле Џордан,Џеј Клејтон,Мишел Хендрикс,Лори Антониоли. Године 2003. завршава мастер студије и добија награду од Аустријског министарства за културу за изванредан уметнички успех. За време својих студија певала је са многобројним Биг бендовима попут Styria Solar Big Band (Аустрија), Franz Schober Big Band (Аустрија), Fool Cool Jazz Orkestra (Словенија) и истовремено формирала свој први џез комбо" Inner Urge". Весна Петковић је вишестрана певачица, композитор, аранжер и текстописац што се може чути на њеном деби албуму "A New One"( Zama Recordings). Петковић у својим композицијама повезује џез музику са традиционалном музиком Балкана и следећи традицију њеног идола Џо Завинула. Интернационалној публици је позната кроз пројекте и бендове као што су: Vesna Petković Group, Sandy Lopičić Orkestar, Reihard Zigerhofer Group, Who Man Dog, Trio "Petkovic/Bakanic/Meinhart"...У досадашњој каријери наступала је са: Евалдом Оберлајтнером, Дин Бобменом, Алекс Дојчом, Стјепко Гутом, Боби Мек Ферином, Миланом Николићем, Вањом Кеврешаном... Од 2009. године је диригент мулти-културног женског хора "Sosamma" у Грацу, и оснивач је и организатор музичког фестивала "Pangea-musik.lebt" у Грацу. Активна је и као позоришна глумица: Schauspielhaus Грац („Black Rider“ ), Ensemble Theater, („Romeo und Julia in Sarajevo“),TIP као музички уредник („Dieweibervolksversammlung von Aristophanes“) Schaubühne (slučaj Jovanka), Next Liberty ("Das Kind der Seehundfrau")... Од 2013. године ради на Факултету музичке уметности у Београду где предаје џез певање на одсеку за Џез и популарну музику.

Вања Кеврешан

доцент за ужу уметничку област џез Гитара

тел: +381 63 76 88 184
E-пошта: vanjajazz@yahoo.de
Биографија

Вања Кеврешан (а.к.а Диско Дуде) је рођен у Есслингену, Немачкa. Пореклом је из Зрењанина, Србија а живи у Берлину, Немачка. Почеo је да свира гитару са 9 година, студирао је на Универзитету за музику и извођачке уметности у Грацу где завршава студије са одличним успехом. Од 2012. године предаје џез гитару на Факултету музичке уметности у Београду. Његови ментори су били: Р.М.Тосак, Wayne Brassel, Harry Peppl, Guido Jesensky, Christian Röver, Karl Ratzer, Mick Goodrick, СT Pоlten. Вања је свирао и снимао као лидер и ко – лидер са: VANJA K3-trio, Snake Crocodile feat Disco Dude, Filf's & Teens, Pirates Of After Particians, Kevstunik, Triptones, Unleashed Bop Force, Inner Urge band, Free Riders, Анђелко Ступар, Mилан Николић, Весна Петковић( A New One ZAMA/2007 ), Maya Yaku-( Message PG/2005), Tihomir Hojsak- Jazz Room (Clockwise-2012), JR5+ featuring Miles Griffith, Karl Ratzer Group, Big Band Gleichenberg/Peter Herbolzheimer, David Binney, Dean Bowman, Fritz Pauer, Стјепко Гут, Душко Гојковић, Damir Bacikin, Oliver Portratz, Васил Хаџиманов, Игор Малешевић, Виктор Палић, Роберт Јукић, Hajnrich Von Kalnein, Berndt Luef Jazz Forum Graz, Eric Harland, Joe Sanders, Gerald Clayton, Uwe Plath, Klaus Heimann, Roman Babick, Vega Jesus, Thobias Backhaus, Julius Heise, Бора Јоковић, Миша Блам, Лазар Тошић, Big Band Kug, Tom Lellis, Ed Neumeister, Allan Jones, Wayne Darling, David Jarh, Igor Lumpert, Jure Pukl, Марко Ђорђевић, Margitte Juenemann, Jелена Јововић, Tetra Tones, Предраг Ревишин, Ryan Carniaux, Raphael Klemm, Сава Милетић, Душан Новаков, Steve Wood, Новак Мијовић, Пеђа Милутиновић, Милан Павковић, Etienne M'bapp и многим другима. Вања такође предаје као гостујући професор на Летњој џез академији Дортмунд-Нови Сад.

Милан Николић

доцент за ужу уметничку област џез Контрабас

тел: +381 64 95 16 980
E-пошта: kukuruz@hotmail.com
Биографија

Рођен 1973. год. у Крушевцу. Са седамнаест година почиње да се бави музиком. Године 1993. се сели за Београд где постаје члан блуз бенда Hush са којим је наступао по целој Србији. Затим, 1996. године уписао је академију за музику и драмске уметности у Грацу, Аустрија, на којој је 2003. завршио мастер студије. За време и након студија свирао је са многим великанима џез музике као сто су: Curtis Fuller, Benny Golson, Billy Hart, Kirk Lightsey, Jim Snidero, Walt Weiskopf, Harold Mabern, Vincent Herring, Eric Alexander, Antony Wonsey, Johnathan Blake, Seamus Blake, Sheela Jordan…..

Наступао је на многим фестивалима и познатим клубовима као сто су: Burghausen Jazz Festival, Elb Jazz festival, Moscow Jazz Festival, Porgie and Bess……..

Од 2012. године предаје џез контрабас на одсеку за џез и популарну музику Факултета музичке уметности у Београду.

Александар Цветковић

доцент за ужу теоријско-уметничку област џез Солфеђо

Биографија

Александар Цветковић (професор, бубњар, композитор, аранжер) рођен је 1979. године у Краљеву где је завршио нижу (одсек за кларинет) и средњу (теоретски одсек) музичку школу „Стеван Мокрањац“. Након тога је студирао и дипломирао на одсеку за општу музичку педагогију на ФМУ у Београду. Током апсолвентског стажа на ФМУ, успешно полаже пријемни испит на Универзитету за Музичку и Драмску Уметност у Грацу, Аустрији, и постаје студент одсека за џез бубњеве где је завршио мастер студије под менторством професора Т. Хауарда Куртиса. Био је учесник бројних семинара вођених од стране светски познатих џез уметника: Џон Аберкромби, Били Харт, Џери Бергонци, Рон Мек Клур, Бен Диксон, Џими Коб, Адам Нусбаум, Дејв Либман, Џим Мек Нили... Био је учесник и бројних џем сешна са светски познатим џез уметницима: Били Харт, Дејвид Кикошки, Бред Лили, Бред Мелдоу, Ренато Кико, Клаус Рајбл... Свирао је на џез фестивалима и у џез клубовима са домаћим светски познатим џез уметницима: Душком Гојковићем, Стјепком Гутом, Мишом Бламом, Милошем Крстићем, Мимом Митровићем, Владом Маричићем, Јеленом Јововић, Тањом Јовићевић, Леном Ковачевић, Васил Хаџиманов Бендом, Биг Бендом РТС-а, Рамбом Амадеусом и Броукен Свинг Секстетом... Стални је члан бендова: Србијан Џез, Бре!, Вудкок Груп, Марчело и Напети Квинтет. Од 2012. године ради на Одсеку за џез и популарну музику на ФМУ у Београду као доцент за ужу теоријско-уметничку област џез солфеђо и џез ритам. Почетком 2014. године оснива свој ауторски џез бенд „ Драма Орган Трио “ (алт саксофон, електрични орган, бубњеви) са којим успешно наступа у нашој земљи.

Владимир Николов

доцент за ужу теоријско-уметничку област Џеза (џез аранжирање и џез хармонија)

E-пошта: info@vladimirnikolov.com
WEB: www.vladimirnikolov.com
Биографија

Владимир Николов jе композитор чиja музика обухвата широк спектар изразних средстава и жанрова, користећи искуства из класичне музике и џеза као полазну тачку. Већ дуже време је “иза сцене” у улози аранжера у светским оркестарским пројектима, али често наступа и као диригент и гитариста са реномираним солистима и ансамблима.

Као композитор и аранжер сарађује са врхунским свестким оркестрима и ансамблима, између осталих и Metropole Orkest, Brussels Philharmonic, Berlin Art Orchestra, Millennium Jazz Orchestra, Barga Jazz Orchestra, Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Од значајнијих имена сарадника издвајају се: John Clayton, Randy Brecker, Vince Mendoza, Chaka Khan, Gino Vanelli, и многи други. Као аранжер и продуцент, радио је на 12 CD издања великих дискографских кућа у Европи.

Рођен је у Скопљу, 1979. године. Студије из класичне гитаре на ФМУ у Скопљу завршава 2001. године дипломирајући са оригиналном композицијом. У међувремену почиње са композицијом и аранжирањем под менторством Илије Пејовског. Након тога уписује студије из џез композиције и аранжирања на Амстердамском Конзерваторијуму у Холандији, дипломирајући са ауторским Биг Бенд концертом (2004.). Мастер студије завршава 2005. године са фокусом на писање за велике оркестарске ансамбле.

Често ради и на филмским пројектима као оркестратор и аранжер, између осталих и добитником Оскара 2012, “The Artist”. Добитник је бројних интернационалних награда за композицију и аранжман, укључујући четири прве награде за оригиналне композиције, и пет прве награде за аранжмане.

Од 2012. године је ангажован на ФМУ у Београду као доцент џез хармоније и аранжирања и диригент Биг Бенда ФМУ.

Новак Мијовић

доцент за ужу уметничку област џез Труба

Биографија