Шеф Катедре

др ум. Слободан Герић

редовни професор за ужу уметничку област Контрабас

Биографија

Рођен је 1965. године у Београду. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Небојше Игњатовића. Усавршавао се код професора Лудвига Штрајхера (Беч, Аустрија) и Франческа Петракија (Сијена, Италија). Наступао је као солиста са Београдском филхармонијом, Гудачима Св. Ђорђа, Нишким симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром из Клагенфурта ( Аустрија ), Београдским гудачким оркестром Душан Сковран, Симфонијским оркестром Академије умјетности из Бања Луке, Оркестром Љубица Марић и Омладинском Филхармонијом Борислав Пашћан. Добитник је награде Удружења музичких уметника Србије за најбољи концерт у 2007. години, више првих републичких и савезних награда, као и Октобарске награде града Београда за ученике 1984. године, са БГО Душан Сковран 1991., као и Награде града Београда за најбољи концерт у 2006. са гудачима Светог Ђорђа. Као члан разних ансамбала гостовао је у иностранству ( САД, Кина, Русија, Велика Британија, Француска, Немачка, Холандија, Белгија, Шведска, Аустрија, Италија, Мађарска, Шпанија, Грчка, Украјина, Македонија, Словенија...).

Деловао је као соло контрабасиста Б.Г.О. Душан Сковран 1985-1992, и као вођа контрабаса Београдске филхармоније 1994-2007, а тренутно је ангажован као соло контрабасиста Гудача Светог Ђорђа. Наступа као солиста и камерни музичар са Балканском камерном академијом а члан је и Етно џез ансамбла Огњен и пријатељи. Бави се и педагошким радом као редовни професор на Факултету музичке уметности у Београду, а многи његови бивши студенти су активни контрабасисти у земљи и иностранству. Био је уметнички руководилац Школе за музичке таленте у Ћуприји од 2006. до 2010. године. Шеф је Катедре за гудачке инстументе од 2006 до данас.

Шеф Одсека

мр Гордана Матијевић Недељковић

редовни професор за ужу уметничку област Виолина

Биографија

Гордана Матијевић Недељковић је дипломирала и магистрирала у класи проф. Ферн Рашковић на Факултету музичке уметности у Београду.

Освојила је више награда на републичким и савезним такмичењима, као и награде из фондова Мерије Петровић и Мери Жежељ Мајер. Добитник је дипломе на такмичењу младих уметника Југославије ( Загреб 1987), Награде за најбољу интерпретацију на фестивалу Музика у Србији (1988) и Друге награде на Међународној трибини композитора ( 1992) за наступе са камерним ансамблима. Била је члан Трија „Сковран“ са којим је освојила прву савезну награду (1987).

Гордана Матијевић Недељковић је члан БГО „Душан Сковран“ од 1984., а концертмајстор од 1987. године. Наступала је на бројним концертима овог оркестра у земљи и иностранству, а као солиста у Грчкој, Словенији, Русији, Бугарској, Македонији и Турској. Учествовала је на фестивалима: БЕМУС, БЕЛЕФ, НОМУС, Међународна трибина композитора, „Мокрањчеви дани“, „Мермер и звуци“, „Међународни фестивал Санторинија“, „Охридско лето“, „Европа у Санкт-Петербургу“ и „Софијске музичке недеље“.Као солиста наступала је са истакнутим диригентима и уметницима, Владимиром Чернушенком, Кристијаном Ганшом, Клаудијом Ванделијем, Роналдом Цолманом, Нејџелом Кенедијем, Сретеном Крстићем, Еразмом Гаудиомонтеом , Конрадом ван Алфеном.

Запажен је извођач савремене музике (прво извођење у Србији: П.Патерсон - Концерт за виолину, С.Божић - Житије Зографа Рибничког, Р.Вон Вилијамс Кончерто академико, А.Парт Табула раса итд.), а недавно је премијерно извела и снимила концерт Иана Вилсона “Sullen Earth”, који је написан специјално за њу.

Од 1986 је непрекидно укључена у педагошки рад на Факултету музичке уметности на Катедри за гудачке инструменте, а од 2014. је у звању редовног професора. Шеф је Одсека за гудачке инструменте, Члан Комисије за праћење наставе и испита у Школи за музичке таленте у Ћуприји и члан Сената Универзитета уметносити у Београду.
Добитник ВЕЛИКЕ ПЛАКЕТЕ СА ПОВЕЉОМ (2015) коју додељује Универзитет уметности у Београду.

мр Сандра Белић

редовни професор за ужу уметничку област Виолончело

Биографија

мр Марија Јокановић

редовни професор за ужу уметничку област Виолина

Биографија

Марија Маја Јокановић је рођена у Београду.Основне студије и Магистарске студије виолине завршава на конзерваторијуму Чајковски у Москви код Семјона Снитковског.Добитник је Специјалне дипломе на Међународном такмичењу виолиниста Јан Сибелијус у Хелсинкију 1980.

На Академији Киђана у Сијени завршава мајсторски курс код Франка Гулија. Као солиста наступа са Београдском, Загребачком, Моравском, Сарајевском, Скопском филхармонијом, Дубровачким Фестивалским оркестром,камерним оркестрима-Падове и Венета, Дусан Сковран, Св.Ђорђе, Аквила барок.

Наступа широм Европе, у Аустралији. У салама Коларчеве задужбине, СЦ, У Београду, Лисинском и Глазбеном заводу у Загребу, Националном театру у Верони и Торину, Сали Академије у Хелсинкију, центру’’Yсбрекер’’ у Амстердаму, Полини и Ливиано у Падови, Ференц Лист у Будимпешти, Сали конзерваторијума у Москви, Сали Моравске филхармоније у Оломоуцу, Кнежев двор и Ревелин у Дубровнику.

Награда града Београда за најбоље остварење, солистички концерт у Коларчевој задузбини 1987. Члан је И солиста Камерног оркестра Падове и Венета, од 1983 до 1985. У Падови оснива дуо са чембалисткињом Лином Романо.

Године 1989. започиње педагошку каријеру на Интернационалној Академији у Новари где води Катедру за виолину до 2002 године.

1990. постаје професор виолине на ФМУ у Београду где је у звању редовног професора. Универзитет уметности у Београду 2012 године,додељује Маји Јокановић ВЕЛИКУ ПЛАКЕТУ СА ПОВЕЉОМ за изузетне заслуге и допринос развоју Факултета Музичке уметности и Универзитета уметности.

мр Јасна Максимовић-Веселинов

редовни професор за ужу уметничку област Виолина

E-пошта: maksimovicjasna@gmail.com
Биографија

-Са 19 година дипломирала као студент генерације на Академији уметности у Новом Саду
-Магистрирала са 22 године на ФМУ у Београду (награда Марија Михајловић за најбољег постдипломца)
-Завршила Напредне Соло Студије у Лондону на Гилдхол школи за музику и драму 1989.
-Специјализирала камерну музику на ФМУ 1993.

Одржала низ реситала у свим већим градовима бивше Југославије, у Италији, Француској, Енглеској, Немачкој, Русији, Белорусији, Украјини, Данској, Грчкој, Чешкој, Малти. Такође je наступала као солиста са Београдском филхармонијом, Оркестром РТС, Симфонијским оркестром РТ Љубљана, Оркестром Сарајевског Радија, Филхармонијом из Русеа (Бугарска), Македонском филхармонијом, Мостарским СО, Медитеранским омладинским оркестром, Нишким СО и многим камерним оркестрима. Свирала на фестивалима у Француској, Малти, Италији, Грчкој, Дубровнику... Такође је била концертмајстор и солиста ПБ Симфонијског оркестра у Енглеској, Медитеранског омладинског оркестра, камерног оркестра Солисти Београда и Камерата Сербика.

-Победник међународног такмичења Микеланђело Абадо у Италији 1986. (уз награду П.Борћани за најбоље извођење сонате)
-Добитник Октобарске награде Београда 1986.
-Диплома УНИЦЕФ-а 1986.
-Друга награда на међународном такмичењу Ифра Ниман у Немачкој 1987.
-Победник такмичења Б.Ворсо на ГСМД у Лондону 1989.
-Сребрна медаља Универзитета уметности у Београду за педагошка и уметничка достигнућа

Била је члан или председник жирија на домаћим и међународним такмичењима виолиниста у Србији, Паризу, Македонији, као и председник Савета међународног такмичења музичке омладине у Београду (2003-2008.). Одржала је преко 30 мастеркласова у Србији и Енглеској (Краљевска музичка академија у Лондону).Такође је била гостујући професор на факултетима у Крагујевцу, Бања Луци и Приштини.
Снимила је за ПГП РТС са пијанисткињом С.Петковић ЦД (све Брамсове сонате), и 3 ЛП плоче са Триом Тошков. Њени студенти су освојили бројне награде на домаћим и међународним такмичењима, многи од њих су на водећим позицијама у оркестрима у Београду, Љубљани, Берлину и САД, а неки су постали успешни педагози. Била је продекан за уметничку делатност на ФМУ 2009/2010.

мр Дејан Млађеновић

редовни професор за ужу уметничку област Виола

Биографија

Секретар Катедре

др ум. Срђан Сретеновић

ванредни професор за ужу уметничку област Виолончело

Биографија

Срђан Сретеновић (виолончело) је рођен у Бору, 1976. Учио је виолончело у Школи за музичке таленте у Ћуприји у класи проф. Реље Ћетковића, а затим студирао на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Сандре Белић, где је дипломирао (2000), магистрирао (2003) и докторирао 2011. године.

Учествује у раду разноврсних камерних састава, изводећи дела од барока до савремене музике. Члан је Ансамбла за нову музику Градилиште, у чијем је и уметничком већу.

Наступао је као солиста са оркестром РТС-а, Оркестром Војске Србије, Црногорским симфонијским оркестром и са хором Collegium musicum. Срђан је сарађивао са диригентима Даринком Матић Маровић, Предрагом Гостом, Јорданом Дафовим; виолинистима Стефаном Миленковићем, Горданом Николићем и Весном Станковић; флаутистом Љубишом Јовановићем, итд. Преко петнаест година био је соло виолончелиста камерног оркестра Гудачи св. Ђорђа. Године 2014. и 2015, био је вођа групе виолончела у Симфонијском оркестру Црне Горе.

Године 2005. био је финалиста такмичења Музичке омладине у Београду.
Срђан редовно наступа на домаћим фестивалима као што су Чело фест, БЕМУС, НОМУС, НИМУС, Мокрањчеви дани и Међународна трибина композитора. Снимао је за радио и телевизију Београд, као и за ЦД продукцију Музичког информативног центра, Ансамбла за нову музику Градилиште, и за Музиколошко друштво Србије. Запослен је као ванредни професор на Катедри за гудачке инструменте на Факултету музичке уметности у Београду.

мр Ивана Аћимоски-Жикић

редовни професор за ужу уметничку област Виолина

тел:+381 65 83 66 321
E-пошта: acimoskizikic@hotmail.com
Биографија

Ивана Аћимоски-Жикић рођена је у Нишу. Дипломирала је и магистририла је на ФМУ у Београду у класи проф. Ферн Рашковић. Као њен асистент од 1993. почиње рад на ФМУ.Сада је ванредни професор виолине.
Дуги низ година била је ангажована на Факултету уметности у Нишу. Од самог отварања, ментор је при Одељењу за таленте при Музичкој школи ,,Коста Манојловић'' у Земуну.

Добитник је највиших Републичких и Савезних награда, као и награда из Фондова ФМУ. Током студија била је стипендиста Иве Погорелића и Концертне агенције Загреб,као и стипендиста САНУ током магистарских студија.
Стални је члан је жирија Међународног такмичења ENKOR од 2015. у категорији Виолина и Камерна музика (ЕNKOR Jury Board, сада International Academy of Performing Arts and Sciences), http://www.enkorcompetition.com/p/enkor-academy.html. Такође је учествовала у раду жирија Међународног такмичења Петар Коњовић 2001, Међународног такмичења гудача у Нишу 2009.год.

Као солиста узела је учешће на престижним фестивалима: William Walton (Италија 2010), Прва међународна летња Академија камерне музике Henef (Немачка 1997), Ecole Traditionnelle Russe de Piano (Женева 2008), ,,Охридско лето'', ,,Скопско лето'', НИМУС, ,,Сомборске музичке свечаности'', ,,Сарајевска зима'' . Са Александром Сердаром и Наталијом Младеновић одржала је низ концерата у оквиру Националне сезоне 2008.г.

Поред многобројних реситала у најзначајнијим салама у свим већим градовима бивше Југославије и многим значајним центрима у иностранству, остварила је преко 40 наступа са симфонијским и камерним оркестрима ( Београдска филхармонија, Келнски камерни оркестар ,,Феникс'', БГО Душан Сковран, Симфонијски оркестар РТВ Сарајево, Нишки симфонијски оркестар, Оркестар ДВ, Камерни ансамбл ,,Аморозо'' и значајним домаћим и страним диригентима.

Kao члан БГО ,,Душан Сковран'' учествовала на фестивалима:,,Охридско лето'' ,,Санторини'', ,,Мокрањчеви дани'', БЕМУС, НОМУС,Трибинама композитора,,,Софијске музичке недеље'', ,,Европа у Санкт Петербургу'' и концертима у Кини, Британији, Мађарској, Грчкој.
Снимила је ЦД у продукцији "VALVE HEARTS" из Немачке .
Њени студенти имају запажене наступе и освајају награде на међународним такмичењима (Италија, Охрид, Ниш)

др ум. Дејан Божић

ванредни професор за ужу уметничку област Виолончело

Биографија

Рођен 1971. у Београду. Дипломирао на ФМУ у Београду као студент генерације (1993) a магистрирао на Државној високој школи за музику у Тросингену, Немачка (1998), стекавши диплому концертног солисте. Докторирао на ФМУ у Београду (2016). Усавршавао се код реномираних уметника као што су Ксенија Јанковић, Светислав Аполин, Мајкл Флаксман, Герхард Хаман, Марио де Секонди, Роко Филипини, Александар Федочинко.
Добитник првих награда на Фестивалима музичких школа, Републичким и Савезним такмичењима. Представник Југославије на 5. евровизијском такмичењу за младе уметнике у Бечу (1990).

Наступао као солиста са Београдском, Војвођанском, Нишком, Сарајевском и Македонском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, оркестром Аустријске РТВ (ОРФ), Симфонијским оркестром „Станислав Бинички", оркестром Музичке академије у Београду, Академије уметности у Новом Саду, као и са многим камерним оркестрима. Одржао реситале широм бивше Југославије, Немачкој, Чешкој, Словачкој, Пољској, Грчкој, Италији и Јапану.
Од 1994. предаје виолончело на ФМУ у Београду. Био је хонорарно ангажован као професор виолончела на Академији уметности у Новом Саду и Академији уметности у Нишу. Одржао Мајсторске курсеве у музичким школама „Јосип Славенски”, „Исидор Бајић”, „Петар Кранчевић” и на Музичком конзерваторијуму у Солуну.

Председник жирија на Међународном фестивалу гудача у Митровици, Међународном такмичењу гудача у Нишу и Међународном такмичењу „Петар Коњовић“ у Београду.
Активан је такође и као камерни и оркестарски музичар. Од 2012. је соло челиста „No Borders” камерног и симфонијског оркестра, од 2007. „Жебељан’’ камерног оркестра, а од 2005. гостујући је соло челиста Црногорског симфонијског оркестра.
Био је соло челиста Београдске филхармоније, Војвођанске филхармоније, L’Orchestre des Jeunes de la Mediterranee, камерног оркестра Београдски солисти, члан камерног оркестра „Душан Сковран“, трија „Аргер’’, квартета „Хаимос”, гудачког квартета и октета Београдске филхармоније, као и многих других камерних ансамбала, свирајући разноврстан репертоар од барока до савремене музике.
Остварио снимке за РТС, као и четири ЦД издања за Deutsche Grammophon – Universаl Аустрија, Oboe Classics Лондон, Југоконцерт Београд и Chopin Јапан.

мр Панта Величковић

ванредни професор за ужу уметничку област Виола

Биографија

др ум. Драган Ђорђевић

ванредни професор за ужу уметничку област Виолончело

Биографија

Са шест година закорачио је у свет музике, почевши да учи виолину по Сузуки методи ,у свом родном граду , Ћуприји , у Школи за музичке таленте , а две године касније опредељује се за виолончело и добија прве часове од проф. Реље Ћетковића.Завршио је Факултет музичке уметности у Београду , у класи проф. Сандре Белић.
Школовање наставља у Лондону, у класи проф. Стефана Попова на Guildhall школи за музику и драму а 2002.године упознаје Јанг Чанг Чоа и наставља усавршавање у његовој класи на Високој школи за музику у Есену , у Немачкој.

Један од главних приоритета за Ђорђевића био је усавршавање код реномираних челиста и педагога попут Мише Мајског, Бориса Пергаменчикова, Дејвида Такеноа, Давида Григоријана, Наде Кецман, Тобијаса Кјунеа, Станислава Аполина, као и са члановима Велинџер,Такач, Мелос и Албан Берг квартета.
Лауреат је међународних такмичења попут Antonio Janigro, Markneurkirchen, Међународно такмичење Jeunesses Musicales у Београду и добитник је многих других специјалних награда.

Као солиста и камерни музичар,наступа по многим земљама : Холандија , Шведска , Русија , Белгија , Кореја, Аустрија ,Немачка , Велика Британија , Швајцарска ,Француска….као и на међународним фестивалима: BBC PROMS, City of London Festival,Охридско лето,БЕМУС,Zagreb Summer Evenings,НОМУС,Котор-Арт,ЧЕЛО ФЕСТ у Београду.

Наступао је са Bergische Symfoniker, Београдском филхармонијом, Kammer Philarmonie Amade,Симфонијским оркестром РТС, Kамерата Сербика, Bamber Chamber Orchestra , Војвођанским симфоничарима, Гудачима Св. Ђорђа , Македонском филхармонијом , Симфонијским оркестром РТВ Словеније ,Симфонијским оркестром југоисточне Европе,Плевенском филхармонијом ,Камерним оркестаром Душан Сковран.... Сарађивао је са уметницима као што су Шломо Минц, Итамар Голан , Тан Дун, Михаил Шербахов, Минчо Минчев , Џон Адамс , Ен Шао, Питер Скалтроп и многи други.

Професор је чела на Факултету музичке уметности у Београду а од 2015 год. и уметнички директор у Школи за музичке таленте у Ћуприји. Сузуки свира на виолончелу , Џејмса и Хенрија Бенкса из 1797.године.

мр Љубомир Михаиловић

ванредни професор за ужу уметничку област Виолина

Биографија

Љубомир Михаиловић(1962.) дипломирао је у класи професора Рајка Дојчиновића на Факултету музичке уметности у Београду. Магистарске студије је завршио на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Дејана Михаиловића. Усавршавао се и у класи професора Игора Озима на „Hochshule fur Music“ у Келну.

Концертну каријеру започиње са 8 година када је одржао први солистички концерт. Добио је више првих награда на такмичењима у Србији и у бившој Југославији. На међународном такмичењу „Јарослав Коцијан“ у Чешкој освојио је другу награду. Одржао је бројне реситале и наступао као солиста са бројним домаћим и страним симфонијским ,оркестрима (Београдском филхармонијом, Загребачком филхармонијом, Оркестром Радио и ТВ Београд, оркестром војске Југославије, Оркестром из Осијека, оркестром Факултета музичке уметности, Националним оркестром Перуа). Био је и концерт-мајстор Београдсог камерног оркестра „Синфонијета“.

Од 1994. до сада, свирао је, као солиста и концерт-мајстор са Келнским Камерним Ансамблом преко 400 концерата широм Немачке, Француске, Шпаније и Швајцарске. Наступао је још у Грчкој, Аустрији, Перуу, Русији, Аргентини, Чилеу, Уругвају, Португалији и Израелу. Као солиста са камерним оркестром „Мајстори гудачи“снимио је ЦД „Четири годишња доба Антонија Вивалдија у издању МДМ из Келна. Љубомир Михаиловић је ванредни професор на Факултету музичке уметности у Београду.

др ум. Марија Шпенглер Марковић

ванредни професор за ужу уметничку област Виолина

E-пошта: mspengler@fmu.bg.ac.rs
Биографија

Марија Шпенглер-Марковић је основне и магистарске студије завршила на ФМУ у Београду, у класи проф.Дејана Михаиловића, као студент генерације.
Усавршавала се као стипендиста Гилдхол Школе за Музику и Драму, у Лондону, код проф. Дејвида Такеноа где стиче мастер диплому са највишим похвалама, као и диплому концертног солисте.
Добитник је прве награде на Међународном такмичењу Микеланђело Абадо у Италији (1995) и награде на Такмичењу Музичке Омладине у Београду (1996).
Као солиста наступала је са Београдском Филхармонијом, СО РТС, СО Мителевропа (Италија), СО ФМУ, СО Ф.Лист Академије (Мађарска), БГО Душан Сковран, Гудачима Св. Ђорђа.

Извела је бројне премијере у земљи и иностранству. Међу њима је и Концерт за 3 виолине и оркестар З.Ерића, који је извела низ пута у земљи, а потом и на турнеји у Шведској са Београдском Филхармонијом (Д.Вилсон), заједно са С.Ким и А.Фуџитом (виолине). Истиче се и премијера Концерта за виолину и оркестар бр.1 , Ф. Гласа, који је први пут изведен у Београду (СО РТС, Д.Порселајн, Сава Центар).

Редовно наступа на камерним и оркестарским концертима са Енглеским камерним оркестром, као и Аурора оркестром из Лондона. Сарађивала је са ансамблима за модерну музику- МузикФабрик (Келн) и Ансамбл Модерн (Франкфурт). Као гост концертмајстор наступала је са Београдском Филхармонијом, Аустралијским Камерним, Енглеским Камерним и Холандским Камерним Оркестрима, Синфонијетом Амстердам, СО РТВ Словеније. Била је концертмајстор и солиста Гудача св.Ђорђа, члан је БандАрт оркестра из Мадрида.

Наступала је у великим дворанама широм Европе, у Јужној Америци, Јапану, Аустралији и Н.Зеланду. На фестивалима у Дармштату, Луцерну, Бечу, Бриселу, ПРОМС у Лондону, БЕМУС, НОМУС, Охридско Лето; са уметницима попут П.Булеза. К.Дејвиса, А.Хјуит, Г.Николића, Е.Волфиш, П.Кусисто, М.Венгеров, Л.Павароти.
Држала курсеве виолине у Енглеској, Шпанији и Србији.
На ФМУ у Београду је ангажована од 2004. као професор виолине. Докторирала је 2015 (проф. М.Јокановић).
Остварила је низ трајних снимака за РТС и ББС.

мр Марко Јосифоски

ванредни професор за ужу уметничку област Виолина

тел: +381 63 87 000 17
E-пошта: josifoskiviolin@gmail.com
Биографија

Мaрко Јосифоски (1978) је почео дa свирa виолину сa пет годинa.Био је у клaси проф. Дејaнa Михaиловићa код когa је зaвршио музичку школу, дипломирaо и мaгистрирaо нa Фaкултету музичке уметности у Беогрaду. Усaвршaвaо се нa Конзерваторијуму у Берну у клaси проф. Игорa Озимa. Током студија био је стипендистa швaјцaрске влaде.Похaђaо је курсеве у Аустрији, Немaчкој, Словенији, Изрaелу и Америци код професорa: Иде Хендл, Шломо Минцa, Руђера Ричија,Едвaрдa Грaчa, Нaм-Јун-Ким, Томaсa Брaндисa, Игорa Озимa и Милaнa Витекa. Био је члaн “уметничког музичког кaмпa Интерлохен” где је студирaо код проф. Аленa Омсa и где је свирaо сa светским симфонијским оркестром. Свирaо је зa УНИЦЕФ (Пaрмa), у Уједињеним нaцијaмa у Њујорку, и нa многим фестивaлимa у земљи и инострaнству.Предстaвљaо је Југослaвију нa евровизијском концерту млaдих солистa у Истaнбулу (1990).Добитник је многих првих и специјaлних нaгрaдa нa републичким и сaвезним тaкмичењимa у бившој Југослaвији (1989/90.), кaо и многих интернaционaлних нaгрaдa: Премио Моцaрт у Верони (1990.), у Стрези (1989.), у Чешкој Републици ”Јaн Коцијaн” (1989.), у Итaлији ”Родолфо Липицер” (1995.), ”Злaтни aнђео” зa нaјуспешнијег млaдог уметникa (1993.). Добитник је Октобaрске нaгрaде грaдa Беогрaдa зa високa уметничкa достигнућa, нaгрaде Српске Акaдемије нaукa и уметности зa нaјуспешнији концерт у сезони 2003.године, кaо и нaгрaде рaдио Беогрaдa зa уметникa године 2004.Нaступaо је у Итaлији, Америци, Аустрији, Русији, Чешкој, Немaчкој, Швaјцaрској, Шведској, Словенији, Мaкедонији.Са 10 година први пут наступа са оркестром.Свирао је сa:Беогрaдском филхaрмонијом, симфонијским оркестром РТС, Мaкедонском филхaрмонијом, оркестром ВЈ “Стaнислaв Бинички”, Румунском филхaрмонијом, Турским симфонијским оркестром, Светским симфонијским оркестром у Америци, кaо и сa многим кaмерним оркестримa у земљи и инострaнству.Поред многих делa снимио је свих 10 Бетовенових сонaтa које је 2007 издaо ПГП-РТС. Од 2002. до 2014.је рaдио нa Акaдемији уметности у Новом Сaду, a од 2014.године прелaзи нa ФМУ у Беогрaд где је у звaњу вaнредног професорa.

мр Љубомир Милановић

ванредни професор за ужу уметничку област Виола

Биографија

др ум. Марија Мисита

ванредни професор за ужу уметничку област Виолина

Биографија

Марија Мисита (1975.) је дипломирала и магистрирала виолину на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Александра Павловића. Била је на усавршавању у Салцбургу 2001.-2002. (Универзитет „Моцартеум“), у класи проф. Лукаса Хагена. Добитник је прве награде на такмичењу „Петар Коњовић“ у Београду 1997.

Као солиста натупала је са Симфонијским оркестром „Станислав Бинички“, Нишким симфонијским оркестром, симфонијским оркестром Академије умјетности у Бањој Луци, камерним оркестром „Гудачи Св. Ђорђа“, БГО „Душан Сковран“, камерним оркестром Музичке омладине и оркестром МШ „Станковић“. Одржала је реситале у најзначајнијим салама Београда.

Учесник је фестивала „Мокрањчеви дани“ у Неготину, Будва-град театар, Бемус, Нимус, Дани оргуља, „Тисин цвет“, Constantinus, А-фест и Међународна трибина композитора.
Дуги низ година била је члан најугледнијих српских камерних оркестара, БГО „Душан Сковран“, „Гудачи Св. Ђорђа“ и симфонијског оркестра „Камерата Сербика“. Од 2000.-2004. свирала је у оквиру камерног оркестра „Salzburg chamber soloists“. Била је предавач на курсу камерне музике Colluvio (Аустрија) 2005. и 2010.

Наступа у дуу са виолинисткињом Мадлен Стокић-Васиљевић изводећи класичан репертоар и савремено српско стваралаштво. Као члан клавирског трија Classica Аeterna и у дуу са гитаристом Миланом Дујмовићем наступала је у Београду и Србији. На Академији умјетности у Бањој Луци била је ангажована као доцент за виолину од 2009-2013. Од 2009. је ангажована као доцент на катедри за Гудачке инструменте ФМУ у Београду.

мр Немања Марјановић

ванредни професор за ужу уметничку област Виола

тел: +381 63 285 045
Биографија

Немања Марјановић, рођен је 1976. године у Београду. Почео је да свира виолу 1991 године у класи професорке Татјане Петровић, у музичкој школи Станковић. Дипломирао и Магистрирао на факултету Музичке Уметности у Београду, у класи Проф. Дејана Млађеновића, а тренутно је студент Докторских студија на Универзитету Уметности у Београду.

Постдипломске студије је завршио и у Мадриду, на високој школи за музику Краљица Софиjа (Еscuela Superior de musica Reina Sofiа), у класи реномираног светског соло виолисте, Gerard Causseеа (Жерар Косеа), у чијој класи је Магистрирао као студент генерације на катедри, и примио лично диплому од Њеног Краљевског Височанства, Кpaљице Софије.

Као солиста, усавршавао се на мајсторским курсевима код Јурија Башмета, Нобуко Имаи, Пола Нојбауера.
Специјализацију за гудачки квартет похађао је код Рајнера Шмида (виолинисте Хаген квартета) и Проф. Велтера Левина, са академије Џулијард из Њујорка. Као солиста, учествовао је на свим значајним домаћим фестивалима, БЕМУС, НОМУС, Мокрањчеви Дани, Мермер и Звуци, ОКТОХ, Трибина композитора, и многи други, такође и на страним фестивалима, као што су Сантандер, Сламатино и др.

Наступао је у Аустрији, Шпанији, Мађарској, Русији, Италији, Холандији, Мексику и другим земљама.
Добитник је прве награде на Интенационалном конкурсу Петар Коњовић, у три етапе.
Као солиста, наступао је са оркестрима. Симфонијски оркестар РТС-а, Бањалучком филхармонијом, са ансамблом Станислав Бинички, са КГО Душан Сковран, чији је био петогодишњи члан на месту соло виоле, са КГО Корнелије, где је такође деловао као соло виола и уједно један од оснивача истог. Јеврејским Камерним оркестром и оркестром Камерата Академика из Новог Сада.

Био је члан Квинтета Скарлати у Мадриду са којим је наступао по Шпанији и Италији и са којим је издао носач звука за Сони Класик.
Тренутно делује као Доцент на Факултету Музичке Уметности у Београду и на Академији Умјетности у Бања Луци, на катедри за гудачке инструменте на одсеку виола.

др Мадлен Стокић Васиљевић

ванредни професор за ужу уметничку област Виолина

тел: +381 69 21 85 787
E-пошта: madlen.stokic@gmail.com
Биографија

Др ум. Мадлен Стокић-Васиљевић рођена је у Београду, где је дипломирала, а потом завршила и магистарске студије 1997. године на Факултету музичке уметности у класи професора Дејана Михаиловића. Такође је завршила специјализацију из методике главног предмета-виолине 2010. године у класи професора Дејана Михаиловића.
Данас је Мадлен Стокић-Васиљевић доцент на Факултету музичке уметности у Београду, и улази у ред афирмисаних представника млађе генерације музичких уметника – виолиниста који делују у нашој средини.

Респектабилно делује увид у велики број остварених солистичких концерата, наступа у земљи и иностранству као солисте са симфонијским или камерним оркестрима, низа наступа у својству лидера камерних ансамбала, који указују на велико дивљење њеном раду. Доказала се као цењени виолиниста од барокних до савремених музичких дела, и виолониста низа премијерно извођених композиција српских композитора.
Као члан српског трија добитник је награде „Концерт године“ 2012. године.

Музичка критика је дала своје виђење о мајсторству др ум. Мадлен Стокић-Васиљевић као виолинисткиње: „...мора се говорити о једном чудесном таленту, о великој моћи, о бујном темпераменту, о неодољивости свирке...и одушевљењу које нас је захватило.“ (Политика експрес 16. мај 1994.); „...у Виталијевој Чакони као врхунцу вечери поседовала је складност и величанственост попут грађевине једног Дуома.“ (Борба 14. мај 2000.); „...испуњени врхунским музицирањем и изузетном извођачком енергијом...“ (Политика 15. јуна 2006.).
Године 2010. води мајсторске курсеве виолине у земљи (Ниш, Факултет уметности). На позив „Асоцијације Моцарт“ у сарадњи са Универзитетом Моцартеум из Салцбурга, држи интернационалне мајсторске курсеве виолине у Нарнију (Италија) од 2012. године, где такокође наступа на концертима и као солиста уз пратњу оркестра.
У последњих пет година Мадлен Стокић-Васиљевић бележи више од 50 остварених концерата.

мр Маја Милановић

доцент за ужу уметничку област Виола (оркестарске деоницe)

Биографија

мр Тијана Милошевић

доцент за ужу уметничку област Гудачки инструменти - упоредни предмети


Биографија

Тијана Милошевић рођена је 1978.године у Београду у музичкој породици. Виолину је почела да свира у четвртој години. Факултет музичке уметности у Београду уписала је са 15 година, где је дипломирала и магистрирала у класипроф. Дејана Михаиловића. Специјализирала је н аШколи Џулијард у Њујорку, као студент Дороти Дилеј и Луиса Каплана.Године 1998. постала је најмлађи концер тмајстор у историји Београдске филхармоније. Тијана Милошевић је била ангажована и као заменик концерт мајстора Атинске камерате, а поред позиције концерт мајстор аБеоградске филхармоније,ради и као концерт мајстор камерног ансамбла Double Sens, од његовог оснивања 2007. године. Овај ансамбл са солистом Немањом Радуловићем наступа широм Европе.

Поред рада у оркестру, Тијана Милошевић је остварила бројне солистичке наступе и турнеје у земљи и иностранству. Међу скоријима се издвајају: концерти са Београдском филхармонијом 2016. и 2018. године, затим са Немањом Радуловићем у сали театра Шанзелизе 2017. године, као и турнеје са Немањом Радуловићем и Штутгартском филхармонијом у децембру 2018. године у Немачкој и Италији, и позоришном представомКројцерова соната у септембру 2018. године у Француској, где је наступала уз глумца Жан-Марка Бара.

Тијана Милошевић је наступала са реномираним диригентима међу којима се издвајају Зубин Мехта, сер Невил Маринер, Курт Мазур, Дејвид Зинман, Џејмсде Прист, Михаил Јуровски, и други, као и са солистима попут Ицака Перлмана, Џошуе Бела, Гила Шахама, Саре Чанг, Мише Мајског, Јулијана Рахлина, Нелсона Фреиреа, Фазила Саја, Николаја Луганског и др.

Добитник је бројних награда у земљи и иностранству и титуле Витеза за културу и образовање Краљевске српске академије.

Објавила јe неколико ЦД издањаза ПГП РТС, међу којима се издвајају соло албум у области класичне музике Музика за Тијану (1998) и етно џез класик амбијентал ЦД под називом World Music Contact(2006). Међу најскоријим издањима издваја се снимак Дуплог концерта Ј. С. Баха BWV 1043 (са Немањом Радуловићем) за Дојче грамофон (2016).

др ум. Растко Поповић

доцент за ужу уметничку област Виола (методика наставе гудачких инструмената)

E-пошта: rastko.popovic@fmu.bg.ac.rs
Биографија

Др ум. Растко Поповић је дипломске, специјалистичке и докторске академске студије виоле завршио на Факултету музичке уметности, Универзитета уметности у Београду у класи проф. Дејана Млађеновића, а мастер академске студије на Универзитету у Ставангеру (Норвешка) у класи коју воде Елизабет Скор Сејпкенс i Ваутер Раубенхајмер. Комплетно школовање завршио је са највишим оценама. Освојио је награде на неколико националних и међународних такмичења, између осталог, другу награду на 1. Међународном такмичењу Музичке омладине Македоније Музичари новог миленијума 2004. године. Као представник Музичке омладине Србије, 2002. године постаје члан Jeunesses Musicales World Orchestra, у сезони 2004/2005 свира у Гудачима Светог Ђорђа, а од 2011. у оркестру Camerata Serbica. Од 2005. године бива ангажован као спољни сарадник Симфонијског оркестра РТС-а. Током студија у Норвешкој, 2006-2008, ради као спољни сарадник Stavanger Symphony Orchestra са којим учествује на бројним пројектима. Од 2008. до 2015. године радио је као професор виоле у београдској музичкој школи Јосип Славенски.

Активан је извођач и редовно наступа у земљи и иностраству. Од 2013. године наступа са пијанисткињом Маријаном Савов Стојановић, а члан је и два трија - Look @ Susan и Музички правац: север-југ. Поред виолског, камерног и оркестарског репертоара, бави се и историјски информисаном праксом извођења музике 17. и 18. века у оквиру ансамбла Београдски барок. Свет савремене и алтернативне музике истражује кроз свирање електричне виоле. 2006. године започиње ауторски пројекат Сам свој сопствени рингишпил посвећен електричној виоли као савременом музичком медију. Посебно је заинтересован за област уметничког истраживања у музици и комбиновани практични и теоријски приступ извођаштву. Излагао је теоријске радове на неколико домаћих и међународних музичких симпозијума и конференција. Од 2011. године Растко Поповић предаје Методику наставе гудачких инструмената на Факултету музичке уметности, Универзитета уметности у Београду.

мр Гордана Марјановић

самостални уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте

Биографија

Гордана Марјановић је дипломирала у класи проф.Е.Тимакина на Академији Уметности у Новом Саду а магистрирала на Музичкој академији у Загребу у класи проф. Ј.Мураија. Добитница је награда на међународним такмичењима солиста у Сенигалији (Италија) и Бордоу (Француска).Наступала је као солиста и члан камерних састава на свим престижним фестивалима СФРЈ. Као солиста ,наступала је са Београдском Филхармонијом,Симфонијским оркестром радио Бремена (Немачка), Београдским гудачким оркестром Душан Сковран као и Гудачким оркестром Новог Сада.Солистичка и камерна дела снимала је за РТВ Београд, РТВ Нови Сад.Компакт дискови са композицијама Љубице Марић снимљени су за Емерго Класикс Недерланд у Холандији.Током педагошке делатности била је нангажована као професор камерне музике и корепетиције на Академији у Новом Саду а сада, у звању самосталног уметничког сарадника ради на ФМУ у Београду на катадри ѕа гудачке инструменте.

Сања Петковић

самостални уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте

Биографија

мр Наталија Младеновић

самостални уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте

Биографија

Ивана Павловић

самостални уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте

Биографија

Катарина Радојичић Фиревски

самостални уметнички сарадних на Катедри за гудачке инструменте

тел: +381 63 19 66 589
E-пошта: anisija.firevski@gmail.com
Биографија

Катарина Радојичић - Фиревски (клавир) рођена је у Београду где је стекла музичко образовање. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Мирјане Вукдраговић. Наклоност ка камерном музицирању показала је још у току школовања, тако да се по завршетку студија посветила овој врсти музичке уметности. Сарађивала је са неким од наших најпознатијих уметника. Радила је као клавирски сарадник у Школи за музичке таленте у Ћуприји, где је имала прилику да развије љубав према раду са талентованом децом. Од 1999. године запослена је на Факултету музичке уметности у Београду, где ради као виши уметнички сарадник на катедри за гудачке инструменте.

Уки Оваскаинен

самостални уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте

Биографија

Уки Оваскаинен је лауреат, као и добитник специјалне награде „Контемпоранеа“ и награде публике, на такмичењу „Премио Хаен“ у Шпанији. Редовно наступа као солиста и камерни музичар у Србији, као и широм Европе, и.о. на фестивалима као што су: „Ликови пијанизма“ у Театру Марински, „Хаген Опен“, Међународни фестивал музике у Бургосу, „Дијабели лето“ у Матзеу, Концерти у дворцу Вајлбург, „Златни дани Копенхагена“,“ Еспо, међународна недеља пијанизма“. Извео је низ од осам различитих солистичких реситала на Краљевском Данском Конзерваторијуму у року од једанаест дана, што представља највећи индивидуални пројекат у историји те установе.

Он је студирао на Сибелијус Академији у Хелсинкију, на Краљевском Данском Конзерваторијуму у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку на Хохшуле-у у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија. Поред тога радио је са истакнутим уметницима и педагозима попут Пнине Салцман, Андраша Шифа, Емануела Красовског, Чарлса Розена, Јалија Вагмана и Фуа Цонга.

Уки Оваскаинен је свирао као солиста и.о. са симфонијским оркестрима Сјеланда и Олборга, наступао у „Концертхаус“-у у Бечу, на концертима камерне музике Бечког Камерног Оркестра, радио као корепетитор „Опере Фабер“ у Португалији, свирао клавирске деонице на концертима професионалних оркестара у Данској и у Србији, радио са професионалним хоровима и наступао на преко 200 концерата на четири континената са хором „Тапиола“, као члан и пијаниста. У оквиру организације „Артлинк“ , проширио је своју педагошку активност, радећи са ансамблима са и без клавира, као и са гудачким оркестром. Уметнички је организатор турнеје камерне музике у Данској, који носи његово име. Ради као званични корепетитор на такмичењима „Музичке омладине“ у Београду. Поред ангажовања као виши уметнички сарадник на катедри за гудачке инструменте, он редовно наступа са еминентним српским и иностраним виолинистима, виолистима, челистима, контрабасистима, флаутистима, пиколофлаутистима, обоистима, кларинетистима, саксофонистима, фаготистима, хорнистима, трубачима и тромбонистима, као и певачима.

Катарина Хаџи Антић-Татић

самостални уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте

Биографија

др ум. Неда Хофман-Сретеновић

виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте

тел:+381 60 32 61 398
E-пошта: nedahofman@yahoo.com
Биографија

Студирала је клавир у класи проф. др х.ц. Арба Валдме на Факултету музичке уметности у Београду, где је дипломирала 1999, и на Hochschule für Musik у Келну, где је завршила студије 2002, као стипендиста ДААД (Deutscher Akademischer Austausch Dienst). Магистарске студије завршила је 2004. на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Рите Кинке. Године 2015, докторирала је камерну музику у класи проф. Зорице Ћетковић на Факултету музичке уметности у Београду, на тему ,,Проблеми интерпретације и техничке реализације електроакустичких дела".

Бави се извођењем савремене музике. Редовно наступа на Међународној трибини композитора, где изводи соло и камерна дела домаћих и страних аутора. Године 2011. основала је Ансамбл за нову музику Градилиште, са којим је од његовог оснивања до данас одржала преко 25 концерата у земљи и иностранству (Литванија, Црна Гора, Хрватска, Израел). Учествовала је и на фестивалу Композитори у првом лицу, одржаном у Београду 2004. године, као и на фестивалима КОМА и Lasciar vibrare..

Током школовања, освојила је прве награде на такмичењима у Новом Саду 1992, Нишу 1993, и Таранту (Италија) 1994. Добитник је специјалне награде за најбоље извођење етиде оп. 10 бр. 5 Ф. Шопена и композиције Сарказми оп. 17 С. Прокофјева, на такмичењу Dunav-Donau-Danube у Новом Саду 1993 године.

Као солиста и камерни музичар (најчешће у дуу са виолончелистом Срђаном Сретеновићем) наступала је у Немачкој, Француској, Италији, Грчкој, Литванији, Македонији, Јужноафричкој републици, Намибији и Боцвани.

Наступала је са Камерним оркестром Гудачи св. Ђорђа, Београдским гудачким оркестром ,,Душан Сковран", са хором Colegium Musicum и Даринком Матић Маровић. Снимала је са Симфонијским оркестром Радио Београда, као и за ЦД продукцију Музичког информативног центра, продукцију Ансамбла за нову музику Градилиште, и за Музиколошко друштво Србије. Запослена је као виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте ФМУ у Београду.

мр Дејана Краварушић-Бајић

виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте

тел: +381 69 19 44 780
E-пошта: dkbajic@fmu.bg.ac.rs
Биографија

Од 2007. уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте Факултета Музичке Уметности у Београду. Бави се уметничком сарадњом, камерном музиком и солистичким наступима. Активно учествује у раду гудачке катедре на испитним, концертним и такмичарским наступима студената, у свим референтним салама широм Србије. Као уметнички сарадник учествовала је на курсевима: С. Сретеновића, Тобијаса Штосијека, Марка Косовера (виолончело) и Ирене Графенауер (флаута). Камерно је наступала са бившим и садашњим солистима Београдске филхармоније: М. Ненадовић ( флаута), Маринковићем (фагот), Петровићем (кларинет), Ивановићем (хорна), Буњцем (удараљке) и Сретеновићем (виолончело). Соло наступ са оркестром РТС, диригент Ангел Шурев, у Прокофијевом Трећем Концерту, КНУ Београд.

У Београдској Филхармонији била је ангажована као клавириста када је уметнички директор и диригент био Урош Лајовиц (2000-2002.) Ангажована на гудачком одсеку ФМУ Крагујевац (садашњи ФИЛУМ) 2000 -2001. године. Од 1996 – 2007. била је запослена у МШ Станковић као корепетитор на дувачком и гудачком одсеку. Током студирања сарађивала је на Одсеку за удараљке као демонстратор.

ФМУ Београд : магистрирала и дипломирала клавир у класама А. Шандорова и З. Димитријевић Стошић са оценом десет; средња школа: клавирски и теоретски одсек у класама Злате Малеш и Владимира Јовановића; почела да учи клавир код Душице Митић. Први наступ са оркестром је имала са 12 година а са 16 је уписала ФМУ.

У априлу 2009. била је стипендиста Аустријског бироа за академску размену и сарадњу, која јој је омогућила професионално усавршавање на Институту за Камерну музику и специјалне ансамбле Јозеф Хајдн у Бечу. Усавршавала се на међународним курсевима за пијанисте код професора: Башкирова, Брумберга, Наседкина и Валдме а као успешан студент била је стипендиста Републичке фондације за развој научног и уметничког подмлатка. Током школовања добила је 10 првих и других награда на републичким и савезним такмичењима у бившој Југославији.

мр Душан Егерић

виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте

Биографија

Душан Егерић (1982) магистрирао је на Факултету музичке уметности у Београду, на катедри за клавир, у класи проф. Дејана Стошића.
У току школовања освојио је значајан број награда на националним такмичењима ученика и студената музике, као и награда на међународним такмичењима младих пијаниста у Стрези, ”Николај Рубинштајн” у Паризу, ”Сергеј Рахмањинов” у Новгороду.
Добитник је награде из фонда ”Олга Михаиловић” за најталентованијег студента клавира (2001.) и награде фонда ”Емил Хајек” за најперспективнијег младог пијанисту (2007.) године.
Као солиста, са оркестром и бројним камерним саставима наступао је у Србији, Русији, Аустрији, Шведској, Словенији, Немачкој, Италији и Француској. Постаје уметнички сарадник 2012. године на катедри за гудачке инструменте Факултета музичке уметности у Београду.

Душан Панајотовић

асистент за ужу уметничку област Виолина

E-пошта: panajotovicdule@hotmail.com

Биографија

Душан Панајотовић је рођен у Књажевцу 1992. где стиче основно музичко образовање у школи "Предраг Милошевић" у класи проф. Огњана Рилака. Затим у Нишу средње музичко образовање у музичкој гимназији "Војислав Вучковић" у класи проф. Зорице Илић. Факултет музичке уметности у Београду уписује 2010. у класи проф. Гордане Матијевић-Недељковић где завршава основне академске и мастер студије. Тренутно је на другој години докторских студија у истој класи на смеру извођачке уметности.
Током школовања освајао је многобројне награде и признања од којих се издвајају: награда за најбољег младог уметника коју додељује Удружење музичких уметника Србије, прва награда на "International Danube Instrumental Competition" у Немачкој, награда YAMAHA, прва награда на Интернационалном такмичењу "Summit Мusic Festival" у Шпанији, специјална награда на Интернационалном такмичењу "Ohrid Pearls" у Македонији у виду стипендије за даље усавршавање на "College of Creative Arts" у Сан Франциску, добитник награда из фондова "Миодраг Мaцић- Мишо", "Мери Жежељ- Мајер" и "Мeри Драгутиновић, прва награда на Републичком такмичењу у Београду.
Учествовао је kao солиста на многобројним музичким фестивалима од којих се издвајају: "БЕМУС" музички фестивал у Београду, "НИМУС" музички фестивал у Нишу, "NEISUONI DEILUOGHI" у Италији, "Donau Fest" у Улму итд. Наступао је као солиста са оркестром "Summit music Festival" у Шпанији, са оркестром "БГО Душан Сковран" у великој дворани "З. И. М. Kоларца", са Нишким симфонијским оркестром у дворани Нишког симфонијског оркестра у Нишу, са оркестром "Ulm theatre" у Улму итд.
Усавршавао se код Јована Колунџије, Хагаиа Шахама, Стефана Миленковића, Олега Покхановског, Лиане Исакадзе, Иване Аћимоске- Жикић итд.
Тренутно је заменик концертмајстора "БГО Душан Сковран", а такође и члан првих виолина Београдске Филхармоније.

Драган Средојевић

асистент за ужу уметничку област Виолина

Биографија

Драган Средојевић свира виолину од своје шесте године. Након завршетка студија на Конзерваторијуму „П.И.Чајковски” у Москви, у класама проф. Марине Јашвили и проф. Едуарда Грача, наставља своје усавршавање на ФМУ у Београду, у класи проф. Марије Јокановић. Тренутно је студент докторских студија и асистент на Катедри за гудачке инструменте.
На позив Маестра Валерија Гергијева, Драган наставља своју каријеру као солиста једног од најпрестижнијих музичких колектива на свету –оркестра Маријинског Театра у Санкт Петербургу, са којим снимавише десетина дискова и наступа на најзначајнијим фестивалима и сценама широм планете.
Поред концертних ангажмана у Маријинском театру, такође је водио чувени Лондонски симфонијски оркестар, са којим је наступао на турнејама широм Европе и снимао за'BBCradio', са само 25 година као најмлађи концертмајстор оркестра. Већ у најранијем узрасту, Драган заузима водеће место међу виолинистима млађе генерације, запажен по препознатљивом звуку, техничкој беспрекорности и неограниченој креативности. Поред тога што је лауреат свих значајнијих такмичења у Србији, добитник је награде Министарства Културе Србије“Београдски анђео” за изузетна достигнућа на пољу уметности.
Наступа у најеминентнијим дворанама света као што су: Сантори Хол у Токију, Карнеги Хол у Њујорку, Бакингемска палата у Лондону, Московски конзерваторијум Чајковски, Маријински и Бољшој театар,Филхармонија у Паризу, Линколн центар у Вашингтону, Викторија Хол у Женеви,Опера у Тел Авиву, Европски парламент у Бриселу, Концертхаус у Берлину, Гастајг у Минхену, Тонхале у Цириху, Краљевска опера у Стокхолму итд.
Отвара 48. БЕМУС, као солиста са оркестром РТС и диригентом Бојаном Суђићем, где изводи концерт за виолину и оркестар Ј. Брамса, у Коларчевој задужбини, са директним преносом РТС.
Стипендиста је мајсторских курсева Бечке филхармоније, где сарађује са концертмајстором Фолкхардом Штојде, а такође и престижног мајсторског курса “Кешет Еилон” у Израелу, који окупља водећа музичка имена из целог света (Ида Хендл, Пинхас Цукерман, Шломо Минц, Иври Гитлис, Вадим Глузман, итд.)