Шеф Катедре

др ум. Горан Маринковић

редовни професор за ужу уметничку област Камерна музика (за рад са ансамблима са дрвеним дувачким инструментима)

E-пошта: goran.marinkovic@fmu.bg.ac.rs
Биографија

Др ум. Горан Маринковић (1962) је дипломирао на Одсеку за дувачке инструменте – фагот и на Одсеку за композицију и оркестрацију на Факултету музичке уметности у Београду. Последипломске студије је завршио на Одсеку за дувачке инструменте – фагот. Стекао је титулу доктора уметности 2013. године (област камерна музика, Профилација звука и интерпретативна улога фагота у камерним делима српских композитора 20. и 21. века, ментор мр. Зорица Ћетковић).

Током своје уметничке каријере био је члан и први соло фаготиста Београдске филхармоније и Државног камерног оркестра Cyprus State chamber Orchestra. Горан Маринковић је први соло фаготиста оркестра Camerata Serbica.
Из деловања у оквиру камерне музике издвајамо: члан камерног ансамбла „Београдски барокни квартет“; београдског дувачког квинтета „Les Bacchanalles“; „Ансамбла за нову музику“. Тренутно је члан ансамбала „Градилиште“ и „Београдски камерни секстет“.

Горан Маринковић имао је велики број солистичких реситала и концерата камерне музике. Издвајамо: самостални реситал, циклус Сусрет са уметником, 2005; серија концерата − Национална концертна сезона 2008; реситал галерија Артгет КЦ Београда 2008; два концерта дувачког секстета у Задужбини Илије М. Коларца 2009; концерт камерне музике Вечерња променада у Задужбини Илије М. Коларца 2010; концерт камерне музике за инструментални квинтет и септет, сала Београдске филхармоније 2010; концерт камерне музике и извођење ауторског дела Горан Маринковић и пријатељи 2011; Профилација звука и интерпретативна улога фагота у камерним делима српских композитора 20. и 21. века, сала Студентског културног центра 2013; два концерта ансамбла „Београдски камерни секстет“ у сали СКЦа и сали Београдске филхармоније 2016.

Композиције Горана Маринковића извођене су на Трибинама савремених композитора у Опатији и Београду, на концертима у оквиру БЕМУС-а као и на бројним концертима у земљи и иностранству. Његова дела извођена су и у алтернативним просторима која афирмишу стваралаштво савремених аутора.
На Факултету музичке уметности је у звању редовног професора на Катедри за камерну музику за рад са дувачким ансамблима.

др ум. Јасна Туцовић

ванредни професор за ужу уметничку област Камерна музика (за рад са ансамблима с клавиром)

тел: +381 62 250 381
E-пошта: jasnatucovic@fmu.bg.ac.rs
Биографија

Јасна Туцовић (Београд, 1975.) је дипломирала и магистрирала клавир на ФМУ у класи проф. Невене Поповић. Током студија је открила посебан афинитет за бављење камерном музиком, која ће постати основно поље њеног уметничког деловања. Камерну музику је најпре специјализирала у класи проф. Оливере Ђурђевић, а потом и докторирала из исте уметничке области на ФМУ на тему интерпретације соната за виолину и клавир Роберта Шумана, под менторством др ум. Дејана Суботића. Усавршавала се на мајсторским курсевима Владимира Петровича Чинаева, Паула Гулде и Павела Нерсесјана. У току школовања освајала је награде на домаћим и међународним такмичењима као солиста („Associazione Culturale Fryderyk Chopin“ у Риму 1993. и на такмичењу посвећеном Францу Шуберту у организацији ЕПТА Србије у Београду 1997.) и члан камерног ансамбла (на такмичењима у Стрези 1991. и „Петар Коњовић“ у Београду 1998.).

У оквиру разноврсних камерних ансамбала Јасна Туцовић је сарађивала са неким од најистакнутијих уметника са ових простора: виолинистима Богданом Божовићем, Дејаном Голочевац (са којом чини дуо DJ), Весном Станковић и Горданом Трајковићем, флаутистима Љубишом Јовановићем и Јаношем Балинтом, виолончелистима Александром Латковићем и Драганом Ђорђевићем и др. Наступала је на концертима широм Србије, у Црној Гори, Италији, Француској, Румунији, Аустрији и Швајцарској и учествовала на важним фестивалима у региону као што су БЕМУС, „Будва Град Театар“, „Мермер и звуци“, „Мокрањчеви дани“, као и на фестивалима савремене музике „Трибина композитора“ у Београду и „Controcanto“ у Риму. Један је од оснивача фестивала „Козарт“ у Александровцу жупском и редовни учесник истог у периоду од 2008-2011. Јасна Туцовић је дала значајан допринос промоцији савремене српске музике својим ангажманом у оквиру трија Donne di Belgrado у периоду од 2001‒2003. и учешћем у промотивној турнеји „Антологија српске соло-песме“ у издању УКС у сезони 2009/2010.

мр Ладислав Мезеи

редовни професор за ужу уметничку област Камерна музика (за рад ансамблима са гудачким инструментима)

Биографија

Рођен је у Суботици 07.07.1952 године. Поред редовне гимназије, нижу и средњу музичку школу завршио је у родном граду у класи Мирка Молнара, професора познатог као врсног педагога и човека који је оспособио много младих виолончелиста данас веома запажених у оркестрима широм бивше Југославије и света. Већ као ученик показивао је изричиту опредељеност за позив музичара тако да је често наступао као солиста и сарадник у камерним ансамблима, учествовао у свим значајнијим концертима за музичку школу и њеним гостовањима по градовима у земљи и суседним државама. Дипломирао је,школске 1975/76 године на Факултету музичке уметности у класи проф. Виктора Јаковчића.

Као студент наступао је као солиста и члан барокног ансамбла »Musica Florida« и Академског камерног оркестра »Jeunesse Musicale«, којим је у то време дириговао проф. Душан Сковран. Са тим оркестром је гостовао на многобројним домаћим и страним турнејама у Белгији, Швајцарској, Италији...
Последипломске студије завршио је 1997. године у класи ван. професора Сандре Белић. Био је учесник стручног семинара у Брну и летњег курса у Охриду код светски признатог виолончелисте Андре Наварре.

Период од 1980- 81 године, провео је на последипломском усавршавању на »Музичкој Академији Ференц Лисзт« у Будимпешти у класи проф. Onczai Csabe, где је са колегама са Будимпештанске академије знатно проширио своје познавање камерних дела која захтевају присутност виолончела и његову изразиту улогу.
Као ученик и студент добио је низ награда за солистичку и камерну делатност, награде на републичким такмичењима, трећу награду на Југословенском такмичењу младих музичких уметника у Загребу у категорији клавирски трио (прва и друга нису додељене), годишњу студентску награду Факултета музичке уметности.

мр Људмила Поповић

редовни професор за ужу уметничку област Камерна музика (за рад са вокално-инструменталним ансамблима)

Биографија

Људмила Поповић рођена је у Кемерову (Русија). Школована је на најбољим традицијама руске школе.
Дипломирала је на Новосибирском Државном конзерваторијуму ”Глинка” дириговање у класи народног уметника Русије професора Б.Певзнера и магистрирала соло певање у класи народне уметнице Русије Рукове.

Од 1981-1987 године Људмила Поповић била је солиста камерног хора Новосибирске филхармоније.Већ тада се доказује као добар концертни певач,тумач лика и солистичких партија у вокално-инструменталним делима. Као солиста камерног хора пропутовала је широм Совјетског савеза, наступајући у највећим концертним дворанама Русије, са чувеним диригентима (Федосејев, Минин, Дударова, Сандецкис, Горинстајн, Кац, Спилер) Снимила је две ЛП плоче за издавачку кућу ”Мелодија”.
Од 1988. године Људмила Поповић живи у Београду. Наступала је као солиста са Хором и Оркестром РТС-а, Београдском филхармонијом, Камерним оркестром “Сковран” и гудачима “Светог Ђорђа”. Била је члан и солиста ансамбла “Ренесанс”.

Имала је веома запажене наступе на фестивалима БЕМУС, НОМУС, International festival of music Delphi – Greece, International festage alter muzik – Stutgart, Inerfest – Bitola.
Репертоар Људмиле Поповић обухвата вокална –инструментална дела Baha, Hendla, Mozarta, Pergolezija, Vivaldija, L.Boccerini, L.V.Beethoven, Pulanka, R.Strausa, M.Ravela, H.Berlioza, G.Mahler), I.Stravinskiy, B.Britten, J.Brahms као и соло песме у великом распону од музике старих мајстора,преко немачког лика, руских аутора до савремених соло песама. Њене наступи забележени и као трајни снимци у видио и тонским архивима РТС.

Гостовала је у многим европским земљама: Шпанији, Аустрији, Грчкој, Немачкој, Италији, Мађарској, Бугарској. Сарађивала је са истакнутим диригентима и музичарима као сто су: А Кац, И.Спилер, М. Горенстеин, В. Рејмонд, В. Минин, М. Јагуст, В. Крањцевиц, Л. Келер, Б. Суђић, Н. Трул, В. Афанасјев, О. Ђурђевић, З. Ћветковић.
Људмила Поповић је редовни професор на катедри за Камерну музику ФМУ у Београду, и гостујући професор на катедре за Соло певање. Предавала је соло певање и на Академији лепих уметности.

Шеф Одсека

др ум. Дејан Суботић

ванредни професор за ужу уметничку област Камерна музика (за рад са ансамблима с клавиром)

Биографија

Дејан Суботић је студирао клавир код Андреје Прегера, Андреје Инхоф и Невене Поповић, у чијој класи је дипломирао и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду. Након тога је дипломирао и магистрирао чембало у класи Зорице Ћетковић и завршио докторске студије из области камерне музике.
Као стипендиста Европске комисије, усавршавао се на Високој Краљевској музичкој школи у Стокхолму (камернa музикa у школи Едсберг, професор Матс Сетерквист). Био је активан учесник мајсторских курсева клавира, чембала и камерне музике код Петера Ленерберга, Константина Богиноа, Борболе Добожи, Петера Дирксена, Сијавуша Гаџијева, Бориса Превишића.

Добитник је награда на пијанистичком такмичењу у Риму и конкурсу Каwаi у Италији. Наступао је на више фестивала, као што су Међународна трибина композитора, Мокрањчеви дани, ОКТОХ, Фестивал харфе, Convivium musicum и Ars vivendi clavicembalum. Члан је трија Сингидунум са Станом Крстајић и Ксенијом Милошевић, који је премијерно извео велики број дела иностраних и српских композитора. У клавирском дуу са Теом Димитријевић, интегрално је извео дела Сатија и Дебисија за клавир четвороручно. Снимак Шуманових дела овог дуа емитован је у септембру 2011. године на радију BBC3. Дејан Суботић је представљао Факултет музичке уметности на мастер-класу барокне и савремене музике у Дубровнику. Наступао је као солиста и камерни музичар на концертима у оквиру прослава стогодишњице рођења Љубице Марић и јубилеја Музиколошког института САНУ. Као солиста са оркестром, изводио је дела Баха, Мартена и де Фаље. Сарађивао је са камерним оркестрима Гудачи Св. Ђорђа и Душан Сковран, као и са Београдском филхармонијом и Симфонијским оркестром РТС. Наступао је у Аустрији, Румунији, Словачкој, Хрватској и Чешкој.
Делује као ванредни професор на Катедри за камерну музику на ФМУ у Београду. Добитник је Сребрне медаље Универзитета уметности 2012. године.

Секретар Катедре

др ум. Теа Димитријевић

ванредни професор за ужу уметничку област Камерна музика (за рад са ансамблима с клавиром)

E-пошта: tealmaz@gmail.com
Биографија

Теа Димитријевић је рођена у Београду. Дипломирала је и магистрирала клавир на Факултету музичке уметности у Београду у класи ред. проф. Мирјане Шуица-Бабић, специјализирала камерну музику и дипломирала чембало у класи ред. проф. Милоша Петровића. Докторирала је из области камерне музике у класи ред. проф. Милоша Петровића и ред. проф. Зорице Ћетковић.

Као солиста и камерни музичар концерте је одржала широм Србије као и у Црној Гори, Немачкој, Словенији, Грчкој, Македонији и Аустрији. Наступала је са Београдском Филхармонијом, Ансамблом ''Арте'', Гудачима св. Ђорђа, Ансамблом за нову музику, оркестром Camerata Serbica i Нордијско-балканским гудачким оркестром ''NORBAL''. Учествовала је на фестивалима ''БЕМУС'' и ''БЕЛЕФ'' у Београду, ''НОМУС'' у Новом Саду, ''Будва Град театар'', "Мокрањчеви дани", ''АФЕС'' у Македонији и фестивалу ''Охридско лето''. Редован је учесник Међународне трибине композитора. Као стални сарадник Симфонијског оркестра РТС извела је значајна дела светске и домаће литературе, наступајући са познатим диригентима као и солистима и оперским звездама: Мосерат Кабаље, Кири Те Канава, Хозе Карерасом и Пласидом Домингом. Премијерно је изводила многа дела домаћих аутора, поготово за клавирски дуо.

Ради на Факултету музичке уметности у Београду као ванредни професор на Катедри за камерну музику. Аутор је и водитељ емисије "Сусретања" као и Ноћног програма "Иза виолинског кључа" Првог програма Радио Београда.

др ум. Соња Лончар

ванредни професор за ужу уметничку област Камерна музика (за рад са ансамблима са клавиром)

Биографија

Sonja Lončar je rođena u Beogradu. Nakon završenih postdiplomskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, završila je master i Konzertexamen studije, na Visokoj školi za muziku i pozorište Rostok (Nemačka). Kao solista i član klavirskog dua LP Duo, do sada je osvojila više od trideset nagrada na međunarodnim takmičenjima. LP Duo se kao jedini duo u istoriji Balkana, plasirao među osam najboljih ansambala iz celoga sveta na najvećem takmičenju klavirskih dua Dranoff Miami Two Pianos u Majamiju (Florida).

Ansambl LP Duo koji čine pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, postoji od 2004. godine i do sada su više puta nastupali i održali uspešne koncertne turneje širom Evrope i SAD. U 2014. godini debitovali su u čuvenoj Njujorškoj dvorani Karnegi Hol, a u 2015. godini su premijerno nastupili u prestižnoj dvorani Kenedi centra (The Kennedy Center) u Vašingtonu. Premijerno su izveli više od 50 dela domaćih i inostranih kompozitora savremene muzike. Neka od ovih izvođenja bile su svetske premijere i mnoge od ovih kompozicija njima su posvećene. Do sada imaju šest CD izdanja u Srbiji, Hrvatskoj, Danskoj i Holandiji.

LP Duo redovno drži majstorske kurseve za klavirska dua u zemlji i inostranstvu i uspešno promovišu domaće savremeno stvaralaštvo. Zajedno su osnivači prvog festivala posvećenog klavijaturnim instrumentima Keyboard Days Belgrade. Pored izvođačke delatnosti, LP Duo komponuju primenjenu muziku za pozorište, film, TV, plesne koreografije, popularnu muziku, itd. Jedni su od koautora projekta Quantum Music koji je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije.

др ум. Игор Лазић

ванредни професор за уметничку област Камерна музика (за рад са лименим дувачким ансамблима)

Биографија

Игор Лазић је рођен 10. фебруара 1978. године у Београду. Од 1988. до 1996. године je похађао и завршио нижу и средњу музичку школу "Др Војислав Вучковић" у Београду, инструмент хорна, у класи професора магистра Зорана Мрђеновића.
Од 1996. до 2000. године је студирао на Факлтету музичке уметности у Београду у класи редовног професора Стјепана Рабузина и дипломирао са највишом оценом. 2000. године, у септембарском испитном року је уписао последипломске студије на Факултету музичке уметности у Београду, као редован студент у класи редовног професора Стјепана Рабузина, које завршава 2005. године стичући титулу магистра. Од 2001. до 2006. године студира на Високој школи за музику у Тросингену (Немачка) у класи професора Франсиса Орвала. 2013. године завршава докторске студије из области камерне музике у класи редовног професора Људмиле Поповић и стиче звање доктора уметности.

Игор Лазић сарађује са бројним симфонијским оркестрима у земљи и у иностранству. Од 1997. до 1999. године ради као стални члан симфонијског оркеста РТС-а, а од 1999. до 2011. као соло хорниста Београдске филхармоније. 2001. године учествује у турнеји омладинског оркестра ,,Густав Малер'' као први Југословен од оснивања овог оркестра. Од 2010. године је у сталном ангажовању Оркестра филхармоније из Лиежа (Белгија).
Своје богато искуство преноси, педагошким радом и на студенте као доцент на катедри за камерну музику, Факултета музичке уметности у Београду, чији је члан од 2003. године.
Као солиста наступа од своје седамнаесте године и од тада до данас је наступао са скоро свим камерним оркестрима у земљи. Издваја се наступ са камерним оркестром Душан Сковран 2005. године на коме је извео Серенаду Б. Бритна за тенор, хорну и гудаче и то по први пут у Београду, као и наступ са оркестром академије у Тросингену, на коме је извео концерт за хорну Рајнхолда Глиера.

Катарина Поповић

доцент за ужу уметничку област Камерна музика (за рад са ансамблима са гудачким инструментима)

Биографија

Катарина Поповић је завршила основне и мастер студије виолине у класи проф. Марије Шпенглер на Факултету музичке уметности у Београду. Након специјалистичких студија камерне музике уписује и докторске академске студије из исте области у класи проф. Горана Маринковића. На завршној години докторских студија била је ангажована као помоћ у настави на Катедри за камерну музику под менторством проф. Ладислава Мезеија. Усавршавала се на бројним мајсторским курсевима познатих уметника и педагога (Стефан Миленковић, Дејвид Такено, Рафаел Олег, Гордан Николић, Орест Шоургот, Иља Корол, Мира Глодеану, Џереми Џозеф, Фредерик Хас, Рубен Дубровски, Елизабет Блуменшток, Давид Драбек, Мартина Варецка, Даниеле Каминити).
Веома активно наступа у оквиру три ансамбла са којима је остварила значајан број концерата у земљи и иностранству. Члан је ансамбла Београдски Барок који се бави историјски информисаном извођачком праксом музике 17. и 18. века на копијама инструмената из тог периода и један је од првих ансамбала тог типа у Србији. У оквиру ансамбла Музички правац: север-југ наступа у Норвешкој и Србији изводећи тематске програме који имају за циљ остваривање богатијих културних веза између те две земље. 2014. године оснива Аратос трио са Михаилом Самораном и Вањом Шћепановићем који се бави извођењем мање познатих дела 20. и 21. века писаних за састав који чине кларинет, виолина и клавир.
Наступала је на фестивалима БЕМУС, БЕЛЕФ, КОМА, Трибина композитора, Међународни фестивал чембала, Међународни фестивал оргуља, Фестивал ране музике у Београду, Дани барокне музике Нови Сад, Salzkammergut Festwochen (Аустрија), Timisoara Early Music Festival (Румунија), Carniarmonie (Италија), Nei suoni dei luochi (Италија).
Као професор виолине Катарина је током осмогодишњег рада у Школи за музичке таленте у Ћуприји остварила запажене педагошке резултате са ученицима који су освојили бројне награде на такмичењима у земљи и иностранству. На Факултету музичке уметности је у звању доцента на Катедри за камерну музику за рад са гудачким ансамблима.

др ум. Немања Станковић

доцент за ужу уметничку област Камерна музика (за рад са ансамблима са гудачким инструментима)

Биографија

Немања Станковић, српски виолончелиста и доктор уметности, доцент је на Катедри за камерну музику на Факултету музичке уметности. Од 2011. наступа као први виолончелистаБеоградскефилхармоније.
Рођен је у Крагујевцу, где је као ученик генерације завршио средњу музичку школу у класи Боже Сарамандића. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Сандре Белић, као Студент године. На Бечком конзерваторијуму студирао је у класи Наталије Гутман и са највишим похвалама стекао диплому мастер уметности. Усавршавао се на постдипломским студијама на Универзитету Моцартеум у Салцбургу код Енрика Бронција, као и у Фиренци (Scuola di Musica di Fiesole) у класи Наталије Гутман и Елизабет Вилсон. Марта 2015. одбранио је своју докторску дисертацију на ФМУ у Београду као најмлађи српски носилац титуле доктора у области уметности.
Станковић је имао солистичке наступе са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, оркестром Camerata Serbicа, Италијанским омладинским оркестром (OGI), Чешким виртуозима, Гудачима св. Ђорђа, Нишким симфонијским оркестром, БГО Душан Сковран, Битољским камерним оркестром, Симфонијским оркестром ФМУ у Београду, Kristianstad symfoniker, Norbal. Као солиста, сарађивао је са диригентима Рафаелом Пајареом, Фабрисом Болоном, Бојаном Суђићем, Биљаном Радовановић, Ноамом Зуром, Денисом Шаповаловим, Миленом Ињац, Ле Фи Фијем, Николом Пашковским.
Од септембра 2017. године наступа као члан клавирског трија Immersio са којим бележи наступе у САД, Канади, Јапану, Данској, Турској, Аустрији, Белгији, Француској, Хрватској.Наступао је у камерним саставимаи са уметницима Сандром Белић,Јуријем Ревичем, Јаном Фоглером, Немањом Радуловићем, Станком Мадићем,Естер Хафнер, Тијаном Милошевић, Габријелом Фелцом, сагудачким квартетима Epoque и Noûs, са тријом Покрет.
Имао је запажене солистичке наступе на међународним фестивалима: БЕМУС, Alpen Classica, Note di Primavera, Београдски Чело фест, БУНТ.
2018. године проглашен је за 'Младог уметника године' од стране ревије „Музика класика“.
Тренутно свира на инструменту Карлоса Робертса из Кремоне (2012).
Остварио је трајне аудио снимке за РТС, ORF, RAI.