Шеф Катедре

др ум. Светлана Савић

ванредни професор за ужу уметничку област Композиција

тел: + 381 62 250 371
E-пошта: svetlana.ceca.savic@gmail.com
Биографија

Светлана Савић (1971, Београд) дипломирала је 1998. године на Одсеку за композицију Факултета музичке уметности у Београду у класи редовног професора Срђана Хофмана, магистрирала 2006. године у класи редовног професора Зорана Ерића, а докторски уметнички пројекат под називом „Сонети, за женски глас, виолончело, клавир и електронику“, под менторством ред. проф. Срђана Хофмана, одбранила је 2014. године.

На Катедри за композицију и оркестрацију Факултета музичке уметности ради од 1999. године, а као ванредни професор од 2015. године. Од 2011. године године предаје на Интердисциплинарним студијама Универзитета Уметности у Београду.

Светлана Савић је добитница Мокрањчеве награде за 2014. годину, за композицију ”Заробљена” за женски хор и електронику. Током студија је освојила две награде на Међународној трибини композитора и награду из фонда „Василије Мокрањац” 2001. године. Добитница је стипендије Владе Републике Србије 2002. године. За успешан рад у настави на Катедри за композицију и оркестрацију добила је захвалницу Факултета музичке уметности 2004. године.

Њене композиције су извођене на фестивалима и концертима у Србији, Републици Српској, Израелу, Аустрији, Литванији, Русији, САД, Јапану, Јужној Африци и Намибији. Сарађивала је са реномираним извођачима, ансамблима и оркестрима као што су Београдска Филхармонија, Симфонијски оркестар РТС, Академски хор „Collegium musicum”, БГО „Душан Сковран“, Гудачи Светог Ђорђа, Ансамбл за нову музику, Ансамбл „Градилиште”, Ансамбл ”Metamorphosis”, трио „Покрет”, „Fujita trio“ и други.

Значајније композиције Светлане Савић су Сирота тужна Дон Хуанова кћи за солисте, женски хор и електронику, Quincunx за гудачки оркестар, Sustineo за симфонијски оркестар, Песме о звездама за женски хор и камерни оркестар, Ре-верзије за камерни ансамбл, Заробљена, за женски хор и електронику и Сонети, за женски глас, виолончело, клавир и електронику.

Аутор је више чланака објављених у часописима „Нови Звук” и „Трећи програм”. Била је члан Управног одбора Удружења композитора Србије, Савета аутора Сокој-а и уметнички директор 13. Међународне трибине композитора

мр Зоран Ерић

редовни професор за ужу уметничку област Композиција

Ректор Универзитета уметности у Београду

Биографија

Зоран Ерић је дипломирао и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду у класи Станојла Рајичића. Дела су му извођена у готово свим земљама Европе, САД, Кини и Аустралији, а изводили су их угледни домаћи и инострани ансамбли као што су Душан Сковран, Guildhall Strings, Свети Ђорђе, Kreisler London Strings, Zagrebački solisti, 12 cellisten der Berliner Philharmoniker, Detroit Chamber Orchestra, Kremlin String Orchestra, Camerata Serbica, Banatul Philharmonia, Симфонијски оркестар РТС, Collegium musicum, Београдска филхармонија, Irish Chamber Orchestra. Сарађивао је са најзначајнијим домаћим и иностраним извођачима међу којима су Александар Павловић, Keneth Jean, Павле Дешпаљ, James Judd, Урош Лајовиц, Бојан Суђић, Даринка Матић-Маровић, Ксенија Јанковић, David Takeno, Bernard Lansky, So-Ock Kim, Malachy Robinson, Jon Bogdanesku, Марија Шпенглер, Дејан Млађеновић, Александар Маџар, Arisa Fujita, Милош Петровић, Emanuel Pahud, Љубиша Јовановић.

У Ерићевом стваралаштву посебно место заузима и обиман циклус музике за позориште и филм. Сарађивао је са нашим најистакнутијим позоришним и филмским ствараоцима као што су Соња Вукићевић, Горчин Стојановић, Никита Миливојевић, Вида Огњеновић, Небојша Брадић, Милан Караџић, Дејан Мијач, Боро Драшковић, Егон Савин и други.

Зоран Ерић је добитник великог броја награда за своје стваралаштво међу којима су најзначајније Октобарска награда града Београда, YUSTAT Grand Prix за позоришну музику, две Златне мимозе за филмску музику, две Стеријине награде за позоришну музику, Велика златна медаља Универзитета уметности у Београду. Троструки је добитник највећег признања у области музичког стваралаштва у Србији - Мокрањчеве награде.

Рeдовни јe профeсор при Катeдри за композицију Факултeта музичкe умeтности у Бeограду. Од 1992-1998 г. био је продекан Факултета музичке уметности, а од 2000-2004 г. прорeктор Унивeрзитeта умeтности у Бeограду и председник Управног одбора организације за заштиту ауторских права СОКОЈ. Шеф Катедре за композицију Факултета музичке уметности био је од 2007-2015 године. Од 2011 – 2013 је уметнички директор БЕМУСА. Од 2015 године је ректор Унивeрзитeта умeтности у Бeограду.

мр Исидора Жебељан

редовни професор за ужу уметничку област Композиција

E-пошта: izebeljan@gmail.com
Биографија

Исидора Жебељан (Београд, 1967) је пажњу интернационалне јавности привукла својом опером Зора Д, која је премијерно изведена у Амстердаму 2003, у режији Дејвида Паунтинја (David Pountney) и Николе Раб (Nicola Raab). Од тада непрекидно добија поруџбине значајних иностраних институција и фестивала: Венецијанско бијенале, Фестивал у Брегенцу (опера Маратонци, 2008), Фондација Берлинске филхармоније, Accademia Musicale Chigiana Siena (опера Две главе и девојка, 2012), City of London Festival, Универзитет у Кенту, Опера Гелзенкирхен (опере Симон изабраник, 2009. и Наход Симон, 2015), Холандски камерни хор, Eduard van Beinum Foundation итд. Компоновала је за изузетне музичке ансамбле: Бечки симфоничари, The Academy of St. Martin in the Fields, Октет Берлинске филхармоније, Brodsky Quartet и London Brass. Њене композиције се редовно изводе по читавом свету, укључујући и фестивале Festival RAI Nuova Musica, WDR-Musikfest, Settembre musica Milano-Torino, Settimana Musicale Senese, ISCM-festivals, Музички бијенале Загреб, Котор Арт, итд. Њену музику су изводили још и: Симфонијски оркестар из Гетеборга, Симфонијски оркестар РАИ Торино, Јаначек Филхармонија, I Solisti Veneti, диригенти Пол Данијел (Paul Daniel), Клаудио Шимоне (Claudio Scimone), Давид Порселајн (David Porcelijn), Кристоф Попен (Christoph Poppen), итд. Редовно наступа као диригент и пијаниста. Дириговала је на концертима у Лондону (са The Academy of St Martin in the Fields у Wigmore Hall-у) и у Амстердаму; као пијаниста је наступала и снимала са Бродски квартетом. Ексклузивни издавач њене музике је Ricordi-Universal из Милана. Ауторске компакт дискове са њеном музиком објавиле су дискографске куће CPO из Немачке (2011. i 2015), Oboe Classics из Лондона (2013), MASCOM records, итд. Студирала је композицију на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Властимира Трајковића. Од 2002. је професор композиције на истом факултету. Берлински часопис Der Freitag уврстио је Исидору Жебељан међу десет најперспективнијих јавних личности на свету за 2009. годину. 2006. је изабрана за члана САНУ, а 2012. за члана Светске академије уметности и наука(WAAS).

Срђан Хофман

емеритус

Биографија

Срђан Хофман (1944) један је од најугледнијих српских композитора, професор емеритус композиције на Факултету музичке уметности у Београду и шеф Тонског студија Факултета. Био је, између осталог, секретар српске секције Интернационалног друштва за савремену музику, један од оснивача Међународне трибине композитора, декан Факултета музичке уметности и проректор Универзитета уметности у Београду.

Хофман је објавио велики број текстова из области савремене музике, а аутор је и књиге Особености електронске музике.
Његов опус садржи бројна дела оркестарске и камерне музике, солистичке комаде, композиције за вокалне и инструменталне ансамбле, те хорска и електроакустичка дела. Композиције су му извођене и на водећим музичким фестивалима у земљи и иностранству, нпр. БЕМУС-у, Интернационалној трибини композитора, Охридском лету, Загребачком бијеналу, Интернационалном такмичењу електроакустичких композиција у Буржу, Симпозијуму електронске музике у Хелсинкију, Светским данима музике у Немачкој, Шведској и Румунији.

Хофман је добитник многих награда, између осталих прве награде на Трећој интернационалној трибини композитора 1994. за дело Концертантна музика за клавир, 13 гудача и електронику, прве награде на Четвртој интернационалној трибини композиторa 1995. за своје Знакове за флауту, виолончело, клавир и живу електронику, награда Стеван Мокрањац за дело Гледајући у 'Огледала' Аниша Капура за две озвучене харфе и процесоре звука програма LogicPro 2005. и за композицију Кроз кутије звука за кларинет, виолину и клавир 2016. године, награду Удружења композитора Србије и Велику плакету Универзитета уметности у Београду.

др ум. Татјана Милошевић Мијановић

ванредни професор за ужу уметничку област Композиција

E-пошта: tatjanamm@fmu.bg.ac.rs
Биографија

Татјана Милошевић Мијановић дипломирала је и магистрирала композицију на Факултету музичке уметности у Београду у класи ред. професора Зорана Ерића под чијим менторством је 2013. године одбранила и докторски уметнички пројекат – камерну оперу у два чина под називом Ко је убио принцезу Монд. Данас је ванредни професор на истој катедри. Педагошким радом бави се и на Академији умјетности у Бања Луци као професор композиције. Као гостујући професор, боравила је на Универзитету The Old Dominion у Норфолку (САД). Била је предавач и члан жирија на курсу за младе композиторе 15th Young Composers Meeting у Апелдорну (Холандија). Њене композиције извођене су на бројним значајним фестивалима и концертима савремене музике у већини европских земаља, Сједињеним Америчким Државама, Јужној Кореји као и у нашој земљи и региону (БЕМУС, НИМУС, Међународна трибина композитора, Музички Биенале Загреб...) Сарађивала је са реномираним домаћим и иностраним извођачима и ансамблима: Симфонијски оркестар РТС, Београдска филхармонија, Гудачи Светог Ђорђа, Ансамбл за нову музику „Градилиште“, Трио „Покрет“, Трио „Сингидунум“, Академски хор „Collegium musicum“, Het trio (Холандија), De Ereprijs (Холандија), Creo (САД)...

Из обимног опуса издвајају се: Сјај Бетелгеза или тајна црвеног џина, композиција са којом је 1997. године представљала Србију на Данима светске музике у Сеулу (Јужна Кореја); балет CoinciDance који је 2009. године, на фестивалу Groeten uit Arnhem у Арнхајму (Холандија) извео ансамбл De Ereprijs; композиција Spyro коју је први пут представио Загребачки гудачки трио 2002. године на Бемусу; композиција Buzzle премијерно изведена 2000. године на џез сцени BIMUHUIS у Амстердаму у оквиру пројекта New blues for Piano холандског пијанисте Marcela Wormsa, симфонијске композиције Green with Buzz и Ludus Mimesis; мини-опера Адонис и Галатеја... Под покровитељством организације UNESCO, учествовала је у пројекту Waterproof у оквиру кога је изведена и објављена њена електронска композиција Tribute for Fort Honswijk 2001. Добитник је више домаћих и иностраних награда за музичко стваралаштво.

Шеф Одсека

др ум. Бранка Поповић

доцент за ужу уметничку област Композиција

E-пошта: bpopovic@fmu.bg.ac.rs
Биографија

Бранка Поповић (1977, Београд) дипломирала је на Одсеку за музикологију и на Одсеку за композицију, у класи Зорана Ерића, Факултета музичке уметности у Београду. Постдипломске студије композиције, Master of Music in Composition, завршава у Лондону на Guildhall School of Music and Drama, у класи Џудит Бингам (Judith Bingham). На истој школи, у оквиру Студент Феллоwсхип програма, остаје још годину дана као Composition Fellow. Докторирала је на Одсеку за композицију Факултета музичке уметности у Београду у класи Зорана Ерића.

Композиције су јој извођене у оквиру фестивала - Светски дани нове музике (Братислава), Reims Scènes d'Europe, International Spring Orchestra Festival (Валета), Бијенале савремене музике у Копру, Фестивалул интернаțионал МЕРИДИАН (Букурешт), Међународна трибина композитора, Birtwistle Фестивал у Лондону и City of London Festival. Сарађивала је са еминентним извођачима и ансамблима посвећеним интерпретацији савремене музике међу којима су Стивен Гутман (Stephen Gutman), Елен Угелвик, Аустријски ансамбл за нову музику (Салцбург), Ансамблул девотиоМодерна (Румунија), ARTéfacts ensemble (Грчка), ансамбли Градилиште, Студио 6, Трио Покрет, Метаморфозис и Гудачи Светог Ђорђа.

Године 2002, освојила је награду за трио Dream (I. S. o. F) на Летњој музичкој академији Будимпешта-Прег-Беч. Добитник је награде за најбољу музику у филму Тачка прекида Игора М.Тохоља на 56. Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма 2009. године. На Интернационалном Роструму композитора у Талину 2015, њена композиција Линес & цирцлес... одабрана је међу десет препручених дела. Један је од изабраних композитора који учествују у пројекту CEEC Composers Fieldtrip to China 2016/2017.

ž Селектор је Међународне трибине композитора од 2016. године.

др ум. Драган Латинчић

доцент за ужу уметничку област Композиција

E-пошта: dragan8206@gmail.com
Биографија

Драган Латинчић (Београд, 1982) студирао је композицију на Факултету музичке уметности у класи професора, академика Властимира Трајковића. Докторирао је 2014. године са композицијом Батал, прелудијуми за гудачки оркестар и теоријском студијом Примена микротоналности (а) у инструменталној блиско-источној и балканској музици фолклорне провенијенције, те (б) у инструменталној, камерној и оркестарској музици акустичког типа у савременој западној уметничкој музици (покушај заснивања једне аутономне стваралачко – композиторске концепције). Ментор је био професор академик Властимир Трајковић. На истом факултету ради као доцент. Полазник је неколико летњих и зимских школа композиције (између осталих: Летња академија Праг-Беч-Будимпешта где је радио са професором Најџелом Озборном (Мирцшлаг, Аустрија, август 2006); Сусретања младих композитора где је радио са професором Луј Андрисеном (Апелдорн, Холандија, март 2007); и, мастер-клас савремене композиције Акант 2008 где је радио са професором Салваторе Шарином (Мец, Француска, јул 2008)). Његове композиције извођене су у различитим земљама Европе (Vertigo, за ансамбл, који је изведен у Апелдорну као и на Музичкој недељи Гаудеамус, Амстердам 2007; композиција Un astre traversa le ciel azuré... за оркестар, изведена у Мецу у Француској 2008; Карневал за гудачки трио, који је извео ансамбл Sonanza у Дубровнику 2006; Le torri di San Gimigniano за ансамбл изведен на Петнаестој међународној трибини композитора у Београду, 2006). Добитиник је специјалне награде Летње академије Праг-Беч-Будимпешта за композицију Дует за две виолине као и Априлске награде града Београда за стваралаштво младих за композицију Шапутање за две виоле (2007). Латинчићев циклус песама Хладно Шишмиш Хуји на сигналистичку поезију издат је у међународном часопису Сигнал (Београд, 2006). Аутор је монографије Микроинтервали у спектралној геометрији у издању Задужбине Андрејевић (2015) као и научног рада Примена Питагорине теореме на темпоралност ритмичких пројекција појединачних хармоника спектра издатог у часопису Српска наука данас у издању Задужбине Андрејевић (2016).

Секретар Катедре

др ум. Драшко Аџић

доцент за ужу уметничку област Композиција

E-пошта: draskoadzic@fmu.bg.ac.rs
Биографија

Драшко Аџић је дипломирао на Факултету музичке уметности у Београду, на Катедри за оркестрацију и композицију у класи проф. Исидоре Жебељан. На истом факултету тренутно похађа докторске студије, а истовремено је запослен као асистент.

Његова дела извођена су у Србији, Канади, Великој Британији, Холандији, Белгији, Аустрији, Чешкој, Јерменији, Малти, Хрватској, Босни и Херцеговини и Македонији. Учествовао је на значајним европским фестивалима као што су Gaudeamus Music Week, ISA PragWienBudapest, Muzički Biennale Zagreb и БЕМУС.

Често компоније за позориште, телевизију и филм. Његова примењена музика представљена је у оквиру фестивала: Berlinale, Фест, Битеф, Стеријино позорје, MESS, Cinema City и Maifestspiele Wiesbaden. Године 2012. награђен је Стеријином наградом за оригиналну сценску музику. Такође, био је један од уметника који су у оквиру националне селекције представљали Србију на 13. Прашком квадренијалу 2015. године.

Наступао је као пијаниста, певач и диригент, интерпретирајући своја као и дела других композитора. Повремено је ангажован као организатор концерата савремене музике.

Владимир Кораћ

Асистент за ужу уметничку област Композиција

тел: +381 63 70 22 306
E-пошта: vladimirkorac@fmu.bg.ac.rs
Биографија

Владимир Кораћ (1986). Студије композиције (основне и мастер) завршио је на ФМУ у Београду, у класи проф. Срђана Хофмана. Тренутно је студент докторских студија композиције на истом факултету у класи проф. Зорана Ерића.
Био је полазник мајсторских курсева: КомпАрт, International Summer Academy Prague-Vienna-Budapest, Sarajevo Sonic Studio, Donaueschinger Musiktage, Internationale Ferienkurse Für Neue Musik Darmstadt. Где се усавршавао радећи са професорима: Најџелом Озборном, Филипом Мануријем, Рафаелом Сендом, Марк Андреом, Пијерлуиђијем Билонеом, Георгом Апергисом.

Био је професор Средње музичке школе Јосиф Маринковић у Зрењанину (2015-2016), као и сарадник у настави на Катедри за композицију ФМУ (од 2014).
У досадашњем опусу компоновао је за соло инструменте, различите камерне ансамбле, симфонијски оркестар, електронику и електро-акустичке композиције.
Композиције су му извођена у Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској и Аустрији, на фестивалима КоМА, Фестум, КомпАрт, ISA, Sarajevo Sonic Studio, Die jüngste Musik unserer Zeit, Izlog suvremenog zvuka, Vienna International Saxfest.
Добитник је прве награде на конкурсу за савремену композицију Рудолф Бручи у Новом Саду (2015) за композицију Fragments of Green.
Композиција Lasciatemi morire забележена је на диску Fast Forward, гудачког квартета Concertone.