Мајсторски курсеви, радионице и предавања

17.05.2019.

Катедра за музичку теорију са задовољством објављује да ће 2. и 3. октобра 2019. године истакнути професор музичке теорије и музикологије др Нико Шилер (School of Music, Texas State University) одржати радионицу на тему Computer-Assisted Music Analysis with an Emphasis on Spatiality in Music Performance Practice. Позив за пријаву отворен је за студенте свих одсека и свих нивоа студија. Полазници ће добити потврду да су похађали радионицу и моћи ће да поднесу молбу за упис ЕСПБ бодова за ваннаставне активности. Рок за пријављивање је 10. јун.
Више детаља о радионици и формулар за пријаву налазе се на адреси:
https://forms.gle/VZhR6mdAffejQnir8
11.01.2018.

Истакнути швајцарски виолиста израелског порекла Гилад Карни (Gilad Karni), професор Високе школе за музику из Лозане (Швајцарска), одржаће мајсторски курс у петак 12. јануара, од 14 часова у Великој сали Факултета музичке уметности (Краља Милана 50).
Психотерапеут и психолошки саветник Динка Мигић-Влатковић (Салцбург, Аустрија) одржаће у уторак, 19. децембра у 17 часова у Великој сали Факултета музичке уметности предавање Психофизичке припреме за наступ младих музичара. Улаз је слободан.
6.12.2017.

Виолиниста и музиколог, др Катарина Уде, одржаће у понедељак, 11. децембра у 19:30 часова у Великој сали Факултета музичке уметности, предавање посвећено Јозефу Јоакиму (1831–1907). Том приликом ће уз клавирску сарадњу Михаела Удеа извести новоокривена дела тог чувеног виолинисте, педагога и композитора: Фантазију о ирским песмама (1852) и Фантазију о мађарским песмама (1850).

Улаз је слободан за све заинтересоване.
4.12.2017.

Факултет музичке уметности ће од 11. до 15. децембра угостити Виду Вујовић, асистента на Институту за камерну, рану и нову музику при Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу. Том приликом, проф. Вујовић одржаће мајсторке радионице и предавања за студенте Факултета. Посета је реализивана у оквиру Еразмус + мреже мобилности.
30.11.2017.

Oвогодишња 26. Басоманија – Фестивал студената и професора контрабаса, који је подржало Министарство културе и информисања РС, одржаће се од 14. до 16. децембра на Факултету музичке уметности. Гост фестивала биће Зоран Марковић, професор Музичке академије из Љубљане, који ће одржати мајсторски курс намењен студентима и ученицима контрабаса из Ћуприје, Вршца, Новог Сада, Крагујевца и Београда. Басоманија ће бити закључена 16. децембра концертом ђака од 17 часова, и концертом студената од 19 часова у Великој сали ФМУ.
17.11.2017.
Израелски композитор Јинам Лиф (Yinam Leef), редовни професор и декан Јерусалимске академије за музику и плес, одржаће у понедељак, 22. новембра у 16:30 часова, у Великој сали Факултета музичке уметности, предавање на којем ће представити свој стваралачки опус.

Улаз је слободан за све заинтересоване.
17.11.2017.
Израелски виолиниста и педагог Лихај Бендајан (Lihay Bendayan), редовни професор и продекан за извођачке уметности Јерусалимске академије за музику и плес, одржаће у среду, 22. новембра у 12 часова предавање о методу Тибора Варге, што је област уже специјалности професора Бендајана. Улаз је слободан за све заинтересоване.

Истог дана, у периоду од 15 до 20 часова Лихај Бендајан ће одржати мајсторски курс за студенте виолине.
Др Ник Зенгвил (Nick Zangwill), британски филозоф, естетичар и теоретичар уметности и музике, професор на Катедри за филозофију Универзитета Хал (Велика Британија) биће гост Факултета музичке уметности у периоду од 24. до 27. априла 2017. године. У понедељак 24. априла, у 11 часова, у Великој сали ФМУ, одржаће предавање Music, Politics and Nation (Музика, политика и нација), док ће у уторак 25. априла, у 11 часова, у Великој сали Факултета, одржати предавање Music and Spirituality (Музика и духовност). Предавања су отворена за све заинтересоване.
Мајсторски курс из извођења савремене и електроакустичке музике који у оквиру фестивала ReConstruction организује Ансамбл Градилиште, намењен је младим колегама који желе да се усавршавају у пољу савременог стваралаштва. На овај курс моћи ће да се пријаве солисти и камерни ансамбли разноврсних састава и узраста. Ансамбл Градилиште жели да својим богатим искуством у извођењу модерне музике и педагошком активношћу заинтересује младе извођаче и образује их у овој области. Прве године одржавања Фестивала, мајсторски курс је бесплатан за све полазнике. Мајсторски курс се одржава у периоду од 19. до 23. априла у просторијама Галерије Богић. Предавачи ће бити чланови Ансамбла за нову музику Градилиште:
Срђан Сретеновић, виолончело (рад са гудачким инструментима и гудачким ансамблима)
Ана Радовановић, мецосопран (рад са певачима)
Неда Хофман, клавир (рад са пијанистима)
Горан Маринковић, фагот (рад са дувачима и дувачким ансамблима).
Полазници ће имати прилику да наступе на завршном концерту (23. април, Велика сала ФМУ).
Такмичење у извођењу савремене српске музике, 23. април, Велика сала ФМУ. Такмичарски део Фестивала ReConstruction осмишљен је тако да мотивише ученике музичких школа и студенте извођачких одсека да прикажу своје вештине у извођењу савремених композиција. Ове године, тежиште такмичења је на српској музици написаној после 1950. године. Победници сваке категорије ће добити диплому, а за победнике старијих категорија биће обезбеђен наступ са Ансамблом Градилиште на неком од наредних концерата, што може бити посебно значајно у усмеравању њихове будуће каријере. У жирију ће бити четири члана Ансамбла Градилиште, и један композитор. Прве године одржавања Фестивала, пријављивање на такмичење је бесплатно. Жири: Горан Маринковић – фагот, Иван Бркљачић – композитор, Ана Радовановић – мецосопран, Срђан Сретеновић – виолончело, Неда Хофман –клавир.
Арио Вицаксоно, истакнути пијаниста и композитор из Њујорка, одржао је на ФМУ дводневну радионицу из области музичког бизниса, 27. и 28. фебруара 2016. Теме предавања у оквиру радионице су биле: „Анализа бизнис модела музичке индустрије у Северној Америци“ и „Музичка каријера кроз развој бренда и употребу друштвених мрежа“. Радионицу је финансирала организација Мултикултиватор. Арио Вицаксоно (Aryo Wicaksono) је пијаниста и композитор. Наступао је као солиста и као члан значајних састава попут Државног симфонијског оркестра из Санкт Петербурга, у дворанама и на фестивалима широм САД, Канаде, Азије и Европе. Први је класични музичар са западне хемисфере који је добио artist-in-residence позицију на америчком универзитету Sharjah у Уједињеним Арапским Емиратима. Недавно је био позван на панел у организацији Светске банке (у Вашингтону) да говори истакнутим младим лидерима, мислиоцима и дипломатама о улози и значају образовања у уметности и моделу одрживог друштва за 21. век. Арио је и предавач, а његови ученици су примљени са пуним стипендијама на престижне институције као што су: Curtis Institute of Music, New England Conservatory, Peabody Conservatory - Johns Hopkins University и University of British Columbia Vancouver. Тренутно је на позицији за управљање чланством CMA – Chamber Music America, националној организацији која је сервис за музичке професионалце. Као композитор ствара представе, мјузикле, балете.
Чувени флаутиста Андраш Адорјан одржао је мајсторски курс за студенте ФМУ 9. и 10. марта.
Амикам Кимелман, чувени израелски саксофониста, одржао је радионице за студенте Студијског програма за џез и популарну музику. Организација Мултикултиватор финансирала је ове радионице. Амикам Кимелман је саксофониста, аранжер и продуцент. Дипломирао је на “Rubin Academy of Music” на Универзитету Тел Авив и на “Berklee College of Music”. Ко-лидер је легендарне џез групе “Overdraft” и лидер џез квинтета “Hard Jazz Knights” и “The Human Factory. Наступао је на бројним светским фестивалима: Грејемстаун (Јужноафричка република), Преториа (Јужноафричка република), Алмати (Казакхстан), Баку (Азербејџан), EU Jazz Express (Будимпешта), Есен (Немачка), Барселона (Шпанија), као и широм Израела. Свирао је са значајним музичарима, као што су: Joanne Brackeen, Lew Soloff, Jeff Berlin, Franck Amsallem, Jean Loup Longnon, Sheila Jordan, Mike del Ferro, Inaki Sandoval, Billy Cobham, Ari Hoenig, Heinrich von Kalnein и Lou Marini, аранжирао и компоновао за Оркестар израелске филхармоније, за водеће израелске џез, рок и поп звезде, као и за најгледаније телевизијске формате и водеће музичке догађаје у Израелу. Један је од оснивача “Rimon School of Music” (http://www.rimonschool.co.il/ ), најзначајније музичке високообразовне музичке институције у Израелу. Био је генерални директор и декан “Rimona” од 1990. до 2014. године. Тренутно води екстерне студијске програме на “Rimonu” и музички одсек “Nofei Habesor” средње музичке школе. Од 2000. је музички директор Тхе Тел Авив џез оркестра, уметнички директор израелске етикете “Jazz 972”, оснивач и уметнички директор манифестације “International Jaffa Jazz Festival”. Радионице су обухватиле следеће области џез музике: импровизацију, аранжирање, саксофон и ансамбле. Радионица је одржана у периоду 24. до 26. марта, а окончана је завршним концертом полазника.
Бесплатну радионицу за студенте виоле одржао је алумни ФМУ Лазар Милетић (Норвешка), 26. и 27. марта 2016.

25.-28. маја истакнути аустријски чембалиста Ерих Тракслер одржао је мајсторски курс на ФМУ.
5. новембра истакнути амерички пијаниста Стивен Ковачевић одржао је мајсторски курс за студенте ФМУ. На курсу су учествовали студенти:Ненад Живоиновић, Иван Башић, Александар Раос, Вук Божиловић, Андија мамутовић и Никола Зарингер.
12. децембра Михаел Уде пијаниста, професор и проректор на Високој школи за музику у Карлсруеу, Немачка, одржао је мајсторски курс за камерне ансамбле ФМУ и студенте клавира 12. децембра.
14. децембра концерт и радионицу за студенте ФМУ одржали су професори Циришког универзитета Матис Милер ( кларинет са електроником) и Срђан Вукашиновић ( хармоника-четврттонска дугметара).
15. – 17. децембра одржана је 25. Басоманија – Фестивал студената и професора контрабаса. Фестивал је подржало Министарство културе и информисања РС. Гост фестивала Јозеф Нидерхамер, истакнути аустријски контрабасиста и професор на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу, одржао је тродневни мајсторски курс за студенте и ученике не само са ФМУ већ и из целог региона
15.-18. децембра Стефан Миленковић је одржао мајсторски курс за студенте ФМУ. На курсу су учествовали: Наталија Стошић, Катарина Мрвић, Јелица Ињац, Лазар Николић, Ката Стојановић, Љубомир Трујановић, Сара Беговић, Виолета Ћировић, Исидора Драмићанин, Милош Стевановић, Леана Николов и Феђа Марковић.