Мајсторски курсеви, радионице и предавања

Арио Вицаксоно, истакнути пијаниста и композитор из Њујорка, одржао је на ФМУ дводневну радионицу из области музичког бизниса, 27. и 28. фебруара 2016. Теме предавања у оквиру радионице су биле: „Анализа бизнис модела музичке индустрије у Северној Америци“ и „Музичка каријера кроз развој бренда и употребу друштвених мрежа“. Радионицу је финансирала организација Мултикултиватор. Арио Вицаксоно (Aryo Wicaksono) је пијаниста и композитор. Наступао је као солиста и као члан значајних састава попут Државног симфонијског оркестра из Санкт Петербурга, у дворанама и на фестивалима широм САД, Канаде, Азије и Европе. Први је класични музичар са западне хемисфере који је добио artist-in-residence позицију на америчком универзитету Sharjah у Уједињеним Арапским Емиратима. Недавно је био позван на панел у организацији Светске банке (у Вашингтону) да говори истакнутим младим лидерима, мислиоцима и дипломатама о улози и значају образовања у уметности и моделу одрживог друштва за 21. век. Арио је и предавач, а његови ученици су примљени са пуним стипендијама на престижне институције као што су: Curtis Institute of Music, New England Conservatory, Peabody Conservatory - Johns Hopkins University и University of British Columbia Vancouver. Тренутно је на позицији за управљање чланством CMA – Chamber Music America, националној организацији која је сервис за музичке професионалце. Као композитор ствара представе, мјузикле, балете.
Чувени флаутиста Андраш Адорјан одржао је мајсторски курс за студенте ФМУ 9. и 10. марта.
Амикам Кимелман, чувени израелски саксофониста, одржао је радионице за студенте Студијског програма за џез и популарну музику. Организација Мултикултиватор финансирала је ове радионице. Амикам Кимелман је саксофониста, аранжер и продуцент. Дипломирао је на “Rubin Academy of Music” на Универзитету Тел Авив и на “Berklee College of Music”. Ко-лидер је легендарне џез групе “Overdraft” и лидер џез квинтета “Hard Jazz Knights” и “The Human Factory. Наступао је на бројним светским фестивалима: Грејемстаун (Јужноафричка република), Преториа (Јужноафричка република), Алмати (Казакхстан), Баку (Азербејџан), EU Jazz Express (Будимпешта), Есен (Немачка), Барселона (Шпанија), као и широм Израела. Свирао је са значајним музичарима, као што су: Joanne Brackeen, Lew Soloff, Jeff Berlin, Franck Amsallem, Jean Loup Longnon, Sheila Jordan, Mike del Ferro, Inaki Sandoval, Billy Cobham, Ari Hoenig, Heinrich von Kalnein и Lou Marini, аранжирао и компоновао за Оркестар израелске филхармоније, за водеће израелске џез, рок и поп звезде, као и за најгледаније телевизијске формате и водеће музичке догађаје у Израелу. Један је од оснивача “Rimon School of Music” (http://www.rimonschool.co.il/ ), најзначајније музичке високообразовне музичке институције у Израелу. Био је генерални директор и декан “Rimona” од 1990. до 2014. године. Тренутно води екстерне студијске програме на “Rimonu” и музички одсек “Nofei Habesor” средње музичке школе. Од 2000. је музички директор Тхе Тел Авив џез оркестра, уметнички директор израелске етикете “Jazz 972”, оснивач и уметнички директор манифестације “International Jaffa Jazz Festival”. Радионице су обухватиле следеће области џез музике: импровизацију, аранжирање, саксофон и ансамбле. Радионица је одржана у периоду 24. до 26. марта, а окончана је завршним концертом полазника.
Бесплатну радионицу за студенте виоле одржао је алумни ФМУ Лазар Милетић (Норвешка), 26. и 27. марта 2016.

25.-28. маја истакнути аустријски чембалиста Ерих Тракслер одржао је мајсторски курс на ФМУ.
5. новембра истакнути амерички пијаниста Стивен Ковачевић одржао је мајсторски курс за студенте ФМУ. На курсу су учествовали студенти:Ненад Живоиновић, Иван Башић, Александар Раос, Вук Божиловић, Андија мамутовић и Никола Зарингер.
12. децембра Михаел Уде пијаниста, професор и проректор на Високој школи за музику у Карлсруеу, Немачка, одржао је мајсторски курс за камерне ансамбле ФМУ и студенте клавира 12. децембра.
14. децембра концерт и радионицу за студенте ФМУ одржали су професори Циришког универзитета Матис Милер ( кларинет са електроником) и Срђан Вукашиновић ( хармоника-четврттонска дугметара).
15. – 17. децембра одржана је 25. Басоманија – Фестивал студената и професора контрабаса. Фестивал је подржало Министарство културе и информисања РС. Гост фестивала Јозеф Нидерхамер, истакнути аустријски контрабасиста и професор на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу, одржао је тродневни мајсторски курс за студенте и ученике не само са ФМУ већ и из целог региона
15.-18. децембра Стефан Миленковић је одржао мајсторски курс за студенте ФМУ. На курсу су учествовали: Наталија Стошић, Катарина Мрвић, Јелица Ињац, Лазар Николић, Ката Стојановић, Љубомир Трујановић, Сара Беговић, Виолета Ћировић, Исидора Драмићанин, Милош Стевановић, Леана Николов и Феђа Марковић.