Предавања

Јонас Јуркунас, композитор и асистент на катедри за дириговање на литванској Академији за музику и дириговање биће гост Факултета музичке уметности у периоду од 22. до 26. маја 2017. Посета проф. Јуркунаса реализована је у оквиру Ерасмус + мреже међународне мобилности. У четвртак, 25. маја у 18ч, у Великој Сали ФМУ, одржаће предавање In Acousmatism in Acoustic Music of XXI century, док ће у петак, 26. маја у 19.30ч, у Великој Сали ФМУ одржати предавање (My) Music for Post-Dramatic Theatre. Предавања су отворена за све заинтересоване.
Др Ник Зенгвил (Nick Zangwill), британски филозоф, естетичар и теоретичар уметности и музике, професор на Катедри за филозофију Универзитета Хал (Велика Британија) биће гост Факултета музичке уметности у периоду од 24. до 27. априла 2017. године. У понедељак 24. априла, у 11 часова, у Великој сали ФМУ, одржаће предавање Music, Politics and Nation (Музика, политика и нација), док ће у уторак 25. априла, у 11 часова, у Великој сали Факултета, одржати предавање Music and Spirituality (Музика и духовност). Предавања су отворена за све заинтересоване.
Др Самуел Араужо, редовни професор на Музичком факултету Савезног универзитета Рио де Жанеира и координатор тамошње Етномузиколошке лабораторије, 15. марта на ФМУ одржао је предавање “Participatory Music Research in Rio de Janeiro: The Case of the Musicultura Collective (2004-2017" поглавито намењено наставницима и студентима Катедре за етномузикологију, али и широј стручној јавности. Тема предавања биле су партиципативно-акционе иницијативе као посебан облик етномузиколошког ангажованог (етнографског рада), са посебним акцентом на раду акционо-истраживачког колектива Musicultura, чији су чланови универзитетски истраживачи и становници Мареа, друге највеће фавеле Рио де Жанеира. Ова иницијатива, заснована на принципима дијалошке антропологије/етномузикологије, критичке педагогије и партиципативног акционог истраживања, изградила је специфичан, хетеродоксни истраживачки колектив, у оквиру којег становници фавеле остварују аутономну контролу над циљевима, методама и начинима ширења резултата истраживања. Предавање је понудило увид у потенцијале и препреке са којима се суочавају партиципативне иницијативе, као и осврт на текуће трансформације контекста производње знања мимо дихотомије академског/ван-академског.
Јургис Палиаука, професор на Департману за музичку теорију Литванске академије за музику и позориште одржао је предавање у оквиру Еразмус + програма размене наставника и студената на тему: Нео-романтизам у Литванској музици с краја 20. века. Предавање је одржано 19. маја 2016.

Фредерик Кауфман, чувени композитор из САД оджао је предавање на ФМУ 7. јуна 2016.

Др Лина Навицкаите-Мартинели и др Рима Повилиониене са Литванске академије за музику и театар из Виљнуса (Литванија), биле су гости Факултета музичке уметности у уторак, 11. октобра 2016. године. Тог дана је др Рима Повилиониене одржала предавање под називом Musica Mathematica. Millenium Dialogues са почетком у 10 часова, док је др Лина Навицкаите-Мартинели предавање Modes of Perceiving and Analyzing the Art of Musical Performance изложила у 12 часова у Великој сали Факултета музичке уметности, Краља Милана 50.

Катедра за етномузикологију ФМУ У Београду и Collegium Hungaricum организовали су предавање и радионице на тему: "Истраживачки рад Беле Бартока у Банату" предавача Габора Ередич уз Ансамбл "Вујичић" у суботу 19. 11. 2016. и концерт "Од Темешмоноштора до Сент Андреје" јужнословенска народна музика из збирке Беле Бартока, Тихомира Вујичића и Ансаmбла "Вујичић". Наступили су Ансамбл "Вујичић", Анамарија Сабо, Лука Тури -виолина, Залан Ценки -фрула, студенти Академије "Франц Лист" у Будимпешти и Катедре за етномузикологију ФМУ у Београду. Концерт је одржан 20. 11. 2016.

др Џејсон Стоусл са Универзитета Нове Енглеске, Аустралија одржао је предавање „The Franciscan Use and Reception of Song in Early Relations between the Latin West and Mongol Empire” 22. новембра 2016.

22. новембра 2016. проф. Јакша Златар са Музичке академије у Загребу одржао је предавање „Пролегомена за методику наставе клавира“.