Предавања

10.10.2017.
Катедра за музичку теорију Вас за задовољством позива да присуствујете 12. међународној конференцији, Мусица мовет: аффецтус, лудус, цорпус, која ће се одржавати од петка 13. до недеље 15. октобра текуће године у Ректорату Универзитета уметности у Београду, Косанчићев венац 29. Сваки дан конференције посвећен је једном од сугерисаних начина на који музика покреће слушаоца/извођача/аналитичара и побуђује неки од базичних афеката или емоција, начин играња игара и тело у смислу геста или покрета. Главни предавачи, који ће повести дискусију о сваком појединачном концепту, данас су међу водећим научним истраживачима и професорима у области музичке теорије: Др. Данута Мирка, Др. Мицхаел Спутзер и Др. Арние Цоx.
Програм предавања можете погледати на: Multiversity Clinics with Tom Stein - schedule
06.10.2017.
Професор Том Стајн врхунски стручњак у области музичке индрустрије, као и индустрије медија и забаве, одржаће предавања на ФМУ.
12.10.2017. у 16 и 18ч – ФМУ (Краљице Наталије 43, зграда учитељског факултета, учионица 21)
Више информација о професору као и детаљан програм предавања на:
Мултикултиватор сервис за развој културе и уметности представља Мултиверзитет
Multiversity Clinics with Tom Stein - schedule
Емануил Јанопулос (Emmanouil Giannopoulos), доцент на Школи за студије музике Аристотеловог универзитета у Солуну, одржаће два предавања на Факултету музичке уметности: “Византијско и поствизантијско православно појање: велики композитори и значајна дела”(Byzantine and post-Byzantine Orthodox Chant: Great Composers and Remarkable Compositions), у понедељак 2.10.2017. у 11 часова, соба 18; “Православна црквена музика: теорија, нотација, извођаштво” (Orthodox Ecclesiastical Music: Theory, Notation, Performance), у среду 4.10.2017. у 9 часова, соба 18.
У оквиру округлог стола „Гласови са ’Истока’: крос-културални аспекти world music сцена Јапана и Србије", одржаног у јулу на Факултету музичке уметности, разматрани су историјски развој и актуелне идеолошке, стилске и поетичке оријентације јапанског и српског world music жанра, уз осврт на глобалне закономерности овог транскултуралног музичког поља. Почасни гост Катедре за етномузикологију, др Јусуке Вађима са Универзитета у Осаки, говорио је о односу оријенталног и окциденталног у популарној култури Јапана, као и о специфичном односу према сопственом, туђем и „егзотичном“ у јапанској послератној култури, уз осврт на каријере два призната јапанска музичара, Харуомија Хосона и Макота Куботе. Стручној јавности су се представили и Марија Витас, музичка уредница на Другом програму Радио Београда и главна уредница часописа „Етноумље“, која је проблематизовала историјске, жанровске и етничке границе у досадашњој физиономији српске world music сцене, као и Ненад Вјештица Khan, свирач ситара и мултиинструменталиста, који је пажњу усмерио на проблематичност саме категорије world music као тржишне етикете насупрот креативним процесима сагледаним изнутра, из визуре променљивих констелација односа музичара. Др Ива Ненић је дала осврт на досадашњу периодизацију српске world music сцене, и модерирала дискусију. Округли сто је организовала Катедра за етномузикологију ФМУ у сарадњи са Центром за међународну сарадњу ФМУ.
Др Јусуке Вађима (Yusuke Wajima), јапански музиколог, естетичар и теоретичар популарне музике, професор на Катедри за музикологију Универзитета у Осаки (Јапан), биће од 3. до 4. јула 2017. године гост Факултета музичке уметности.
Позивамo вас да у понедељак, 3. јула, са почетком у 17 часова, у соби 14, присуствујете округлом столу „Гласови са 'Истока': Крос-културни аспекти world music сцене у Јапану и Србији“.

Учесници округлог стола су:
Др Јусуке Вађима, ванредни професор Катедре за музикологију Универзитета у Осаки
Др Ива Ненић, доцент на Катедри за етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду
Марија Витас, етномузиколог и музички уредник на Другом програму Радио Београда, главни уредник српског world music магазина „Етноумље“
Ненад Вјештица Khan, мултиинструменталиста (ситар, уд, гитара) и члан неколико world music група и организација из Србије
Јонас Јуркунас, композитор и асистент на катедри за дириговање на литванској Академији за музику и дириговање биће гост Факултета музичке уметности у периоду од 22. до 26. маја 2017. Посета проф. Јуркунаса реализована је у оквиру Ерасмус + мреже међународне мобилности. У четвртак, 25. маја у 18ч, у Великој Сали ФМУ, одржаће предавање In Acousmatism in Acoustic Music of XXI century, док ће у петак, 26. маја у 19.30ч, у Великој Сали ФМУ одржати предавање (My) Music for Post-Dramatic Theatre. Предавања су отворена за све заинтересоване.
Др Ник Зенгвил (Nick Zangwill), британски филозоф, естетичар и теоретичар уметности и музике, професор на Катедри за филозофију Универзитета Хал (Велика Британија) биће гост Факултета музичке уметности у периоду од 24. до 27. априла 2017. године. У понедељак 24. априла, у 11 часова, у Великој сали ФМУ, одржаће предавање Music, Politics and Nation (Музика, политика и нација), док ће у уторак 25. априла, у 11 часова, у Великој сали Факултета, одржати предавање Music and Spirituality (Музика и духовност). Предавања су отворена за све заинтересоване.
Др Самуел Араужо, редовни професор на Музичком факултету Савезног универзитета Рио де Жанеира и координатор тамошње Етномузиколошке лабораторије, 15. марта на ФМУ одржао је предавање “Participatory Music Research in Rio de Janeiro: The Case of the Musicultura Collective (2004-2017" поглавито намењено наставницима и студентима Катедре за етномузикологију, али и широј стручној јавности. Тема предавања биле су партиципативно-акционе иницијативе као посебан облик етномузиколошког ангажованог (етнографског рада), са посебним акцентом на раду акционо-истраживачког колектива Musicultura, чији су чланови универзитетски истраживачи и становници Мареа, друге највеће фавеле Рио де Жанеира. Ова иницијатива, заснована на принципима дијалошке антропологије/етномузикологије, критичке педагогије и партиципативног акционог истраживања, изградила је специфичан, хетеродоксни истраживачки колектив, у оквиру којег становници фавеле остварују аутономну контролу над циљевима, методама и начинима ширења резултата истраживања. Предавање је понудило увид у потенцијале и препреке са којима се суочавају партиципативне иницијативе, као и осврт на текуће трансформације контекста производње знања мимо дихотомије академског/ван-академског.
Јургис Палиаука, професор на Департману за музичку теорију Литванске академије за музику и позориште одржао је предавање у оквиру Еразмус + програма размене наставника и студената на тему: Нео-романтизам у Литванској музици с краја 20. века. Предавање је одржано 19. маја 2016.

Фредерик Кауфман, чувени композитор из САД оджао је предавање на ФМУ 7. јуна 2016.

Др Лина Навицкаите-Мартинели и др Рима Повилиониене са Литванске академије за музику и театар из Виљнуса (Литванија), биле су гости Факултета музичке уметности у уторак, 11. октобра 2016. године. Тог дана је др Рима Повилиониене одржала предавање под називом Musica Mathematica. Millenium Dialogues са почетком у 10 часова, док је др Лина Навицкаите-Мартинели предавање Modes of Perceiving and Analyzing the Art of Musical Performance изложила у 12 часова у Великој сали Факултета музичке уметности, Краља Милана 50.

Катедра за етномузикологију ФМУ У Београду и Collegium Hungaricum организовали су предавање и радионице на тему: "Истраживачки рад Беле Бартока у Банату" предавача Габора Ередич уз Ансамбл "Вујичић" у суботу 19. 11. 2016. и концерт "Од Темешмоноштора до Сент Андреје" јужнословенска народна музика из збирке Беле Бартока, Тихомира Вујичића и Ансаmбла "Вујичић". Наступили су Ансамбл "Вујичић", Анамарија Сабо, Лука Тури -виолина, Залан Ценки -фрула, студенти Академије "Франц Лист" у Будимпешти и Катедре за етномузикологију ФМУ у Београду. Концерт је одржан 20. 11. 2016.

др Џејсон Стоусл са Универзитета Нове Енглеске, Аустралија одржао је предавање „The Franciscan Use and Reception of Song in Early Relations between the Latin West and Mongol Empire” 22. новембра 2016.

22. новембра 2016. проф. Јакша Златар са Музичке академије у Загребу одржао је предавање „Пролегомена за методику наставе клавира“.