Сарадња са конзерваторијумом „Ђузепе Тартини“ Трст, Италија

У оквиру споразума о сарадњи за реализацију културно – уметничких и научних догађајакоји је 2009. потписан између Владе Италије и Владе Републике Србије, 2015. и 2016. организоване су концертнертне турнеје оркестара у сарадњи Конзерваторијума Ђузепе Тартини из Трста, Академије уметности из Новог Сада и Факултета музичке уметности из Београда.

Концертна турнеја под називом Ноте пријатељства, у чијој су реализацији учествовали Конзерваторијум Ђузепе Тартини, Факултет музичке уметности у Београду и Академија уметности у Новом Саду, успешно је окончана 27. октобра 2015. године. Оркестар италијанских конзерваторијума са нашом солисткињом Иреном Јосифоском (виолончело) извео је дела Елгара, Роте и Респигија на три концерта, у Трсту, Новом Саду и Београду. Дириговао је Ђузепе Грациоли. Ова турнеја први је у низу пројеката планираних за 2015. и 2016. као резултат Споразума о сарадњи између Конзерваторијума и ФМУ потписаног у мају 2015

Концертна турнеја симфонијског оркестра БЕНСО, студената Факултета музичке уметности у Београду и Академије уметности из Новог Сада, са солистом, кларинетистом Данијелом Рошом и под диригентском палицом Бојана Суђића, редовног професора ФМУ одржана је поново у октобру 2016 године. Студенти су наступили у Новом Саду, Београду, Трсту и Милану. Изведена су дела Петра Иљича Чајковског Италијански капричо за оркестар, опус 46 и Словенски марш за оркестар, опус 31, Интродукција, тема и варијације за кларинет и оркестар Ђоакина Росинија у В-дуру, Фантазија на српске теме за оркестар, опус 6, Николаја Римског-Корсакова и фрагменти из монументалног дела Стевана Христића Охридска легенда.

Обе концертне турнеје су протекле врло успешно, а студенти су били посебно задовољни.
Међутим, ови концерти нису једини сегменти билатералне сарадње са Конзерваторијумом Тартини.
Почетком октобра 2016. на Факултет је допремљена вредна опрема која би требало да омогући заједничко музицирање, вежбање и учење, чак и на даљину, а све је део ЛОЛА пројекта (LOLA, Low Latency Audiovisual Streaming Sytem) који има за циљ да омогући заједничке наступе извођача који су физички удаљени. Са задовољством очекујемо инсталацију и почетак коришћења ове вредне опреме.