Еуфонија пројекат

EUphony 2019 – Orchestra Work & Chamber Music – Innovative & International Факултет музичке уметности Универзитета уметности у Београду и ове године јепартнер у пројекту Eуфонија(Euphony).
Еуфонија није само један од оркестарских пројеката осмишљених у циљу вежбања и извођења композиција и стицања праксе младих музичара. Овај оркестар негује различите културне баштине и креира пројекте експлицитно усмерене ка проналажењу и развоју напредних каријерно оријентисаних приступа образовању, како би се студенти што боље припремили за професионални живот.
Главне пројектне активности ће се одвијати у периоду од 20.фебруара до 4. марта 2019.
Први пут ове године пројекат ће инкорпорирати и рад у домену камерне музике.

Партнери у пројекту су: Универзитет за музику и извођачке уметности– Грац, Музичка академија – Загреб, Франц Лист Академија – Будимпешта, Orchesterzentrum|NRW– Немачка, Приватни универзитет „Антон Брукнер“ – Линц, Академија за гласбо – Љубљана, Музичка академија Сарајево и Факултет музичке уметности Универзитета уметности у Београду.

• У оквиру пројекта биће изведени следећи концерти:
- 27.2. 2019. – Концерт камерне музике – Универзитет за музику и извођачке уметности у Грацу
- 28.2.2019. – Концерт оркестра –Stefaniensaal Grazer Congress
- 1. 3. 2019. – Концерт оркестра – Концертна дворана у Стирији
- 3.3.2019. – Концерт оркестра – Задужбина Илије М. Коларца у Београду
- 4. 3. – Концерт оркестра – Дворана„Ватрослав Лисински“ у Загребу

На програму концерата оркестра наћи ће се дела Шенберга и Дворжака, док ће камерни ансамбли изводити дела Менделсона, Брамса, Бетовена, Глинке и Дворжака.

Предавачи:
- Данијел Гајс (Daniel Geiss), диригент и уметнички директор оркестарског пројекта
- Дорен Динглингер (Doren Dinglinger), виолина, концертмајстор Минхенског радио оркестра
- Иван Новинц, виолина, Музичка академија, Загреб
- Карла Родригез (Carla Rodriguez), соло виола, Опера Сан Франциска
- Јулија Окрашвили (Julia Okruashvili), клавир, Висока школа за музику, Келн
- Слободан Герић, контрабас, Факултет музичке уметности, Београд

• За више информација о пројекту и активностима у овој академској години посетите сајт пројекта: https://www.euphonyorchestra.com/

Позивно писмо Данијела Гајса, уметничког директора пројекта Еуфонија

Координатор пројекта EUphony-project for innovative orchestra studies in Higher Music Education, Уметнички универзитет у Грацу, послао нам је обавештење на Европска извршна агенција у овом конкурсном цикулусу није прихватила наш пројекат. Упркос одбијању, настављена је реализација пројектних активности средствима академија у Загребу, Љубљани, Грацу и Будимпешти. Почетак турнеје заказан је за крај фебруара-почетак марта 2016. ФМУ ће представљати студенти виоле Тијана Шилингер и Богдан Добрић, које је номиновала Катедра за гудачке инструменте. Концерти ће бити одржани у Загребу, Љубљани, Грацу и Будимпешти, а биће изведена дела Благоја Берсе, Доре Пејачевић и Рихарда Штрауса, под управом маестра Младена Тарбука. Као солиста ће наступити млади пијаниста из Загреба Ведран Јањанин.