Пројекат Креативна Европа - пројекат Rostrum +

Рострум+
Носилац пројекта, организација Међународни музички савет са седиштем у Паризу, позвала је Факултет музичке уметности да се укључи, у својству активног партнера, у подношење пријаве за пројекат Рострум+.
Уз подршку декана ФМУ др Дубравке Јовичић и особља Универзитета уметности професорке на Катедри за композицију, Бранка Поповић и Татјана Милошевић Мијановић су прикупиле документацију и уз опсежне договоре са носиоцем пројекта дефинисале учешће нашег факултета. Пројекат је поднесен Европској извршној агенцији (EACEA) у оквиру програма Креативна Европа (Creative Europe – Sub-programme Culture – CE Culture Cooperation Projects 2015).

У пројекту у својству партнера учествују:
1. Бигмингемски градски универзитет (Birmingham City University)
2. Државни конзерваторијум Винћенцо Белини из Палерма (Conservatorio di Musica di Stato Vincenzo Bellini)
3. Радио-телевизија Естоније са седиштем у Талину (Eesti Rahvusringhaaling)
4. Европски музички савет са седиштем у Бону (European Music Council)
5. Национални музички форум из Вроцлава у Пољској (Narodowe Forum Muzyki)
6. Палата лепих уметности у Бриселу (Palais des Beaux-Arts SA)
7. Радио Пољске са седиштем у Варшави (Polskie Radio S.A.)
8. Радио Шведске са седиштем у Стокхолму (Swedish Radio)
9. Универзитет уметности у Београду, Факултет музичке уметности

Циљ и сврха пројекта:
Главни циљ је промоција савремене музике кроз мобилност уметника и дела са фокусом на младе људе (студенте), као и развој садашње и будуће публике у домену уметничке музике. Сврха пројекта Рострум+ је да истражи и одговори на изазове са којима се суочава савремено музичко стваралаштво и извођаштво.

Трајање пројекта:
Предвиђено је да пројекат траје од 1. маја 2015. до 31. децембра 2018.
Више информација о овом пројекту можете пронаћи на: http://rostrumplus.net/ .

О резултатима пројекта:
Rostrum+ је трогодишњи пројекат у оквиру којег International Music Council тежи да успостави сарадњу са европским високошколским образовним установама и повеже их са осталим партнерима пројекта Rostrum+: композиторима, радио станицама и продуцентима, а у циљу формирања стабилне и дуготрајне мреже за промоцију савремене класичне музике. Rostrum+ обавезује високошколске установе да сваке године (у периоду од три године), уврсте једну или више композиција из Рострумовог каталога у програм концерата својих ансамбала које организују током академске године. Потребно је да барем једно од ових извођења буде снимљено и постављено на интернет старницу пројекта, која ће тако постати посебна врста виртуелног фестивала. Снимак ће бити прослеђен и радио станицама које ће га затим емитовати.

Циљ пројекта је промишљање и проналажење нових начина на који се савремена уметничка музика може повезати са публиком путем мреже радио станица - истраживањем нових стратегија развоја публике, промоцијом нове музике и унапређивањем сарадње између музичара, високошколских установа и емитера у Европи и шире.

Пројекат Rostrum+, који финансира фонд Креативна Европа, започео је 15. маја 2015. године састанком у Талину, у Естонији, у оквиру 60. Рострум фестивала, као његова нова креативна активност. Овом састанку је присуствовала тадашњи пројект менаџер, др Дубравка Јовичић, редовни професор ФМУ, као представник Универзитета уметности у Београду. На пројекту су од почетка ангажоване и др ум. Татјана Милошевић Мијановић, ванредни професор и др ум. Бранка Поповић, доцент на Катедри за композицију ФМУ, а од априла 2016. године нови пројект менаџер је др ум. Светлана Савић, ванредни професор на Катедри за композицију ФМУ.

У оквиру IRCEdu пројектних активности студенти на студијским програмима за композицију, дириговање, камерну музику и гудачке инструменте ФМУ упознали су се са композицијама из Рострум каталога препоручених дела. Током академске године професори са Катедре за композицију радили су на информисању студената о историји Рострума и делима из каталога за која су сматрали да би била инструктивна у настави. За концерт у оквиру пројекта изабрана је композиција за гудачки оркестар Chartres литванске композиторке Јустине Репечкаите. Планирано је да остале композиције компонују студенти композиције са ФМУ. Уз несебичну помоћ колега са Катедре за гудачке инструменте, првенствено Гордане Матијевић Недељковић, ред. проф., која је окупила камерни гудачки оркестар студената, пробе за концерт су започеле крајем априла. Улогу диригента прихватио је асистент на Катедри за дириговање, Иван Марковић. Дело студента композиције које је у том тренутку било спремно за извођење било је Он, Дамјана Јовичина, студента 3. године, из класе Зорана Ерића, ред. проф. Пробе су снимане и снимци су прослеђивани композиторки Јустини Репечкаите, која је у видео разговорима са диригентом и продуцентом давала коментаре и предлоге за даљи рад на композицији. Композитор Дамјан Јовичин био је присутан на пробама и учествовао је у креативном процесу припреме извођења.

Концерт у оквиру Rostrum+ пројекта, под називом Музички дијалог, осмишљен је као мултимедијални догађај у коме је први део посвећен разговору са композиторком (преко Скајпа, пројектован на платно), а у другом делу концерта су изведене композиције Јустине Репечкаите и Дамјана Јовичина. Студенти и професори су унапред припремили питања за композиторе, а и публика је такође могла да се укључи у разговор. Композиторка, која живи у Паризу, остала је виртуелно присутна до краја концерта, слушајући ”директан пренос” извођења своје композиције. На следећем линку се може погледати снимак: http://rostrumplus.net/2016/05/26/ircedu-belgrade-2015-2016/.

На концерту су били присутни студенти свих студијских програма ФМУ, укључујући теорију и музикологију и неки од њих су били заинтересовани да подробније анализирају партитуре изведених дела.

Уз традиционалне Listenig Sessions, IMC организује презентацију под називом Windows on the World, где се представљају и дела студената композиције са Универзитета који су партнери у оквиру Rostrum+ пројекта. У 2015. години Факултет музичке уметности је представљала композиција “El sueno” за женски хор Милане Милошевић http://rostrumplus.net/wwmilosevic/, а за овогодишњег представника ФМУ у оквиру овог сегмента пројекта изабрана је композиција ”Марко Краљевић и вила, тужбалица за три свирача” Марка Ковача. http://rostrumplus.net/2016/05/09/marko-kovac/

Пројекат Rostrum+ је добио подршку Министарства за културу и информисање Србије, а у новој пројектној години планирано је извођење композиција из Рострум каталога у оквиру студентског фестивала КоМА (Концерти Младих Аутора), који Катедра за композицију ФМУ организује по тринаести пут.

Технички и финансијски извештај о реализованим активностима, са пратећом документацијом послати су координатору у задатом року. До сада су наше активности оцењене као изванредне и инспиративне.