Сарадња са удружењем Инклузивна мрежа

1. ФМУ је у сарадњи са Удружењем за подршку инклузији мањинских група Инклузивна мрежа организовао 3. децембра 2015. концертну промоцију пројекта Дигитална музичка библиотека на Клауд платформи, намењену пре свега слепим ученицима, студентима и њиховим професорима. Било је занимљиво видети како ради штампач за Брајево писмо и чути музицирање слепих ученика средњих музичких школа (Николине Милојевић и Немање Црнатовића), као и студената ФМУ Стефана Пантића и Николе Зекића.

2. Обука за рад са асистивним технологијама за слепе (26.9 – 6.10. 2016.)
Удружење Инклузивна мрежа спровело је у сарадњи са ФМУ, а под покровитељством Секретаријата за социјалну заштиту града Београда, обуку за рад са асистивним технологијама за слепе у оквиру пројекта „Оснаживање корисника за употребу сервиса ДИГИТАЛНА БРАЈЕВА БИБЛИОТЕКА У ОБЛАКУ“. Представници ФМУ на обуци су биле Милица Суботић, координатор за међународну сарадњу и Маријана Шћеповић, књиговођа контиста
Удружење је, из пројекта, донирало ФМУ софтвер преводилац на Брајево писмо Duxburry Braille Translator- DBT и 170-грамски папир за штампу на Брајевом штампачу.
Обуку је похађало 15 полазника, подељених у 3 групе (полазници су били запослени у Савезу слепих Србије и ученици средњих школа).
Свака група је имала по три сата обуке у четири термина. Укупно трајање обуке је било 12 сати. Обука се састојала из теоријског и практичног дела, а организована је према следећим тематским целинама:
   • Стицање основних знања о програмима и Брајевом писму
   • Самосталан рад у програму Fine Reader
   • Уређивање текстуалног документа и припрема за брајеву штампу
   • Уређивање нотног документа и припрема за брајеву штампу
   • Подешавање окружења и коришћење MS Word у припреми за брајеву штампу
   • Самостални рад полазника

3. Удружење за подршку инклузији мањинских група Инклузивна мрежа, Центар за асистивне технологије АсТех и Факултет музичке уметности, Београд организовали су 19. октобра 2016. у 13.00 часова у великој сали ФМУ, округли сто са темом Повезивање институција у образовању ради формирања базе уџбеника у прилагођеним форматима.
Округли сто је део пројекта Оснаживање корисника за употребу сервиса „Дигитална Брајева библиотека у облаку“ који је подржао Секретаријат за социјалну заштиту града Београда.

4. Удружење за подршку инклузији мањинских група Инклузивна мрежа и Факултет музичке уметности организовали су 7. децембра 2016. концерт којим јемо обележен Међународни дан особа са инвалидитетом (3. децембар).