Симфонијски оркестар

Концертна делатност Симфонијског оркестра ФМУ започела је још педесетих година 20. века, када су радом хора и оркестра руководили Војислав Илић и Душан Сковран, а после седамдесетих и Даринка Матић-Маровић. Извођење вокално-инструменталних ремек-дела, као и богате концертне литературе пред београдском, новосадском, загребачком и љубљанском публиком, добијала су ласкаве оцене критике и увек представљала значајне музичке догађаје. Даљи успон извођачког умећа бележи се у време када је са ансамблом радио Младен Јагушт (1975-1978), да би истински зенит делатности оркестра био постигнут осамдесетих и почетком деведесетих година, када је на његовом челу био Станко Шепић, са којим је овај оркестар наступао у Белгији 1986. Изванредни успеси остварени су на домаћим и међународним такмичењима и гостовањима али и на фестивалима: БЕМУС, НИМУС, Фестивал харфе. Остварена су и запажена гостовања у Грчкоји Црној Гори где су здружени хор и оркестар, под управом Даринке Матић Маровић, током две вечери, са огромним успехом извели Орфову кантату Кармина бурана.
Запажене оркестарске наступе остварили су Биљана Радовановић, Весна Шоуц и Александар Вујић (Словенија и БиХ) под чијим је вођством чак два пута организована инострана концертна турнеја. Ансамбл је остварио интересантан пројекат са Јаношем Фирстом – извођење Хајдновог ораторијума Стварање света (забележено у Немачкој на компакт диску).
2004. године Симфонијски оркестар ФМУ под диригентском палицом проф. Весне Шоуц наступао је у Грчкој. Од 2005. године оркестар наступа са новим шефом-диригентом, Бојаном Суђићем. Извођења Бетовенове пете симфоније, Моцартовог Реквијема, Шубертове Недовршене симфоније, оцењени су као врхунски музички догађаји сезоне. У априлу 2007. Поводом обележавања заједничког јубилеја, 70 година од оснивања Факултета музичке уметности и Симфонијског оркестра РТС, под управом Бојана Суђића, уз учешће бројних аматерских хорова Београда, изведен је Берлиозов Реквијем, а у мају 2012. Поново удружени ансамбли Факултета и РТС-а , уз учешће гостију из региона на сцени Сава центра изводе Симфонију хиљаде, Густава Малера. По традицији, ансамбл наступа са солистима који су најуспешнији студенти Факултета, негујући разноврстан репертоар инструменталне и вокално-инструменталне литературе, а истовремено, извођењем најкомплекснијих дела симфонијске литературе помера уметничке границе, гради врхунски професионализам и на најлепши начин подстиче младалачку свирачку радозналост. „…Симфонијски оркестар ФМУ у Београду, показао је да припада најзначајнијој институцији у региону, постављајући нове стандарде извођаштва младих...“ Политика, 22.12.2012.
Симфонијски оркестар Факултета музичке уметности редовно организује своје семестралне концерте у децембру и априлу сваке академске године. На концерту одржаном 01.12.2016. године наступили су Далиборка Маленић, флаута, Мирјана Матић, сопран и Сара Беговић, виолина. Програм: Моцарт, Верди, Менделсон, Бетовен. Диригент – Бојан Суђић.