Скуп катедре за музикологију

Катедра за музикологију обележиће 70. годишњицу свог постојања XIV Међународном конференцијом Контекстуалност музикологије који ће се одржати 24-27. октобра 2018. године на Факултету музичке уметности.
Међународна конференција “Musical Identities and European Perspective: An Interdisciplinary Approach” Катедре за музикологију Факултета музичке уметности у Београду организована је у оквиру пројекта Erasmus +, Jean Monnet модула и одржана 12. октобра 2016. године. Посвећена је теми интеркултуралног дијалога између европске и српске музичке културе и историје. Конференција је отворена за научнике из области хуманистичких наука, музикологије и интердисциплинарних студија и за њихов енергичан дијалог са разменом мишљења о темама које се односе на музичке идентитете и европску перспективу. Предавање по позиву одржао је Франко Фабри, професор Конзерваторијума у Парми и Универзитета у Милану, један од највећих светских ауторитета у области проучавања популарне музике.
Као резултат инспиративних радова на тему дијалога српске и европске музичке историје изложених на међународној конференцији “Musical Identities and European Perspective: An Interdisciplinary Approach”, биће објављена колективна монографија на енглеском језику.

Катедра за музикологију била је 12. до 15. октобра 2016. године организатор и домаћин Тринаестог међународног скупа под називом „Transpositions: Music / Image“. Пленарна предавања на конференцији одржали су др Филип Таг (Faculté de musique, Université de Montréal; University of Huddersfield, University of Salford), који је говорио о вербално-визуелним асоцијацијама и сликама као посредницима у разумевању музичког значења, и др Албрехт Ритмилер (Institut für Theaterwissenschaft, Seminar für Musikwissenschaft, Freie Universität, Berlin) чије се излагање односило на начине преношење концепта покрета, тачније летења/лета, у музику и на филм.
У оквиру пратећег програма конференције, учесници и гости били у прилици да присуствују аудио-визуелној инсталацији „Паралелне квинте“ Предрага Репанића, композитора и професора вокалног контрапункта на Катедри за музичку теорију.
Програмски одбора скупа чине чланови из иностранства: др Антонио Балдасаре (Швајцарска), др Зиглинд Брун (САД), др Марсел Кобасен (Холандија), др Албрехт Ритмилер (Немачка) и др Филип Таг (Велика Британија), док су чланице Програмског одбора из састава Катедре за музикологију: др Марија Масникоса, др Весна Микић, др Ивана Перковић, др Тијана Поповић Млађеновић, др Драгана Стојановић-Новичић и др Мирјана Веселиновић-Хофман.