Скуп катедре за музикологију

Част нам је да Вас позовемо на отварање 14. међународне конференције "Contextuality of musicology" у организацији Катедре за музикологију Факултета музичке уметности, у среду, 24. октобра, у 17 часова, у Великој сали ФМУ.
Истовремено, промоцијом издања Катедре, као и пригодним концертом савремене музике српских аутора, биће обележено 70 година рада Катедре за музикологију ФМУ.
Програм конференције
Катедра за музикологију обележиће 70. годишњицу свог постојања XIV Међународном конференцијом Контекстуалност музикологије који ће се одржати 24-27. октобра 2018. године на Факултету музичке уметности.
Међународна конференција “Musical Identities and European Perspective: An Interdisciplinary Approach” Катедре за музикологију Факултета музичке уметности у Београду организована је у оквиру пројекта Erasmus +, Jean Monnet модула и одржана 12. октобра 2016. године. Посвећена је теми интеркултуралног дијалога између европске и српске музичке културе и историје. Конференција је отворена за научнике из области хуманистичких наука, музикологије и интердисциплинарних студија и за њихов енергичан дијалог са разменом мишљења о темама које се односе на музичке идентитете и европску перспективу. Предавање по позиву одржао је Франко Фабри, професор Конзерваторијума у Парми и Универзитета у Милану, један од највећих светских ауторитета у области проучавања популарне музике.
Као резултат инспиративних радова на тему дијалога српске и европске музичке историје изложених на међународној конференцији “Musical Identities and European Perspective: An Interdisciplinary Approach”, биће објављена колективна монографија на енглеском језику.

Катедра за музикологију била је 12. до 15. октобра 2016. године организатор и домаћин Тринаестог међународног скупа под називом „Transpositions: Music / Image“. Пленарна предавања на конференцији одржали су др Филип Таг (Faculté de musique, Université de Montréal; University of Huddersfield, University of Salford), који је говорио о вербално-визуелним асоцијацијама и сликама као посредницима у разумевању музичког значења, и др Албрехт Ритмилер (Institut für Theaterwissenschaft, Seminar für Musikwissenschaft, Freie Universität, Berlin) чије се излагање односило на начине преношење концепта покрета, тачније летења/лета, у музику и на филм.
У оквиру пратећег програма конференције, учесници и гости били у прилици да присуствују аудио-визуелној инсталацији „Паралелне квинте“ Предрага Репанића, композитора и професора вокалног контрапункта на Катедри за музичку теорију.
Програмски одбора скупа чине чланови из иностранства: др Антонио Балдасаре (Швајцарска), др Зиглинд Брун (САД), др Марсел Кобасен (Холандија), др Албрехт Ритмилер (Немачка) и др Филип Таг (Велика Британија), док су чланице Програмског одбора из састава Катедре за музикологију: др Марија Масникоса, др Весна Микић, др Ивана Перковић, др Тијана Поповић Млађеновић, др Драгана Стојановић-Новичић и др Мирјана Веселиновић-Хофман.