Факултет Музичке уметности

Др ум. Маја Боснић

Секретар Катедре | доцент за ужу уметничку област Композиција

Маја Боснић (1985, Београд) је докторирала композицију на универзитету Голдсмитс у Лондону (Енглеска) у класи проф. Роџера Редгејта. Основне студије композиције похађала је у класи проф. Милана Михајловића на Академији уметности у Новом Саду, паралелно са  Општом музичком педагогијом на Факултету музичке уметности у Београду (Србија).

Њене композиције су извођене на интернационалним фестивалима, међу којима су: Impuls (Аустрија), CTM Berlin, Darmstädter Ferienkurse, Festival junger Künstler Bayreuth (Немачка), IYAF, Форум композитора у Лондону (Енглеска), Sites+Subjects (Бугарска), Timsonia (Румунија), Delian Academy for New Music (Грчка), Belgrade SAXperience, С.У.Т.Р.А – у име алгоритма, Музика овде и сада, Међународна трибина композитора, Априлски сусрети и КОМА (Србија). Сарађивала је са великим бројем извођача и ансамбала, међу којима су Klangforum Wien, Bellowstop, Београдски барок, Metamorfozis, Muzikon Orchestra и многи други.

Од 2010. године, у оквиру удружења Забуна, реализује многобројне уметничке пројекте подржане од стране Европске културне фондације, Министарства културе и информисања Републике Србије, Секретаријата за културу града Београда, СОКОЈ-а и Гете института у Београду.

Добитник је стипендија Фонда за младе таленте Министарства за омладину и спорт Републике Србије (2008 – 2013), фестивала Donaueschinger Musiktage 2014, као и стипендије In Memoriam Iannis XenakisDelian Academy for New Music 2019. Освојила је трећу награду на интернационалном такмичењу композитора New Music Generation 2020, и похвалу на New Music and Arts 2020 симпозијуму на Тајланду.

Тренутно је студент на докторским Трансдисциплинарним студијама о савременој уметности и медијима на Факултету за медије и комуникације у Београду, где своје истраживање фокусира око методологије класификације концептуалне музике и предмета партиципације публике у савременој музици.

Више информација на: https://majabosnic.net