Факултет Музичке уметности
петак, 13. октобар 2023.
ПРОЈЕКАТ АРСФИД – „Историја и идентитет уметнице у српској модерној уметности – креирање извора за научну и уметничку транспозицију“

Пројекат АРСФИДArs Femina Identitas посвећен је креирању прве дигиталне базе савремених српских уметница (20. и 21. век) уз бројна пропратна дешавања.

Ово је први пут да се у историји формира дигитална база наших савремених уметница из области: музика, драма, визуелне, примењене уметности и књижевност.

Поред креирања базе АРСФИД пројекат прате и: књижевне вечери, перформанси, изложбе, позоришне представе, концерти, као и научна конференција иАрсфид YouTube Подкаст.

„Историја и идентитет уметнице у српској модерној уметности – креирање извора за научну и уметничку транспозицију – АРСФИД“ је пројекат који подржава Фонд за науку Републике Србије у оквиру програма Идентитети.

Носилац пројекта је Академија уметности у Новом Саду, а партнери Факултет музичке уметности у Београду и Институт за књижевност и уметност.

У сали Мултимедијалног центра Академије уметности у Новом Саду, 09. октобра 2023. године, уприличена је промоција садржаја АРСФИД пројекта. Премијерно је приказан и промотивни филм који публици представља све детаље Пројекта. На Округлом столу у оквиру промоције говорили су чланови АРСФИД тима – руководитељка пројекта др Наташа Црњански присутнима је представила преглед пројекта и активности, док је др Ивана Миладиновић Прица истакла достигнућа на дигиталној бази пројекта за првих шест месеци рада. О активностима у оквиру области Визуелних уметности говорили су др Дијана Метлић и др ум. Горан Деспотовски. Поред научне конференције АРСФИД која је најављена за новембар 2024. године, они су најавили и студентску изложбу која ће бити један од пратећих догађаја ове конференције.

У оквиру Округлог стола најављени су уметнички догађаји која следе у наредним месецима – Поетско вече савремених српских песникиња које ће се одржати 9. новембра у Галерији Матице српске, у режији Маријане Прпе Финк и позоришни перформанс најављен за фебруар 2024. године о којем је причала др Марина Мађарев и уз детаље о секцији базе која обухвата Драму и књижевност.

О значају промоције савременог женског пера у јавном простору и ауторкама у дигиталној бази за област Књижевност говорила је др Јелена Милинковић. Др ум. Александра Вребалов, композиторка, најавила је и детаљније говорила о мастеркласу за младе композиторе који ће се одржати 16. и 17. децембра у СМШ „Исидор Бајић“ у Новом Саду. Она је истакла да је услов за пријаву на мастерклас била написана соло песма на стихове модерних српских ауторки, чиме се на још један начин допринело промоцији женског рукописа, али и промоцији музике и умрежавању са другим уметностима. Др ум. Иван Правдић упознао је публику са детаљима оригиналног сценарија под називом „Бити жена“ који пише за мултимедијални позоришни перформанс који ће наредне године бити постављен на Камерној сцени Српског народног позоришта. Др Марија М. Каран присутнима је представила активности пројекта на друштвеним мрежама, YouTube платформи и најавила садржај подкаста АРСФИД који кроз 12 епизода представља 24 етаблиране уметнице из свих уметничких области и доступан је на званичној YouTube страници Арсфид Пројекта.

Више о АРСФИД пројекту:

https://arsfid.edu.rs/
https://www.facebook.com/ARSFID/
https://www.instagram.com/arsfid_project/
https://www.youtube.com/@arsfid.project

Промотивни видео налази се на следећем линку.