Факултет Музичке уметности
понедељак, 27. мај 2024.
Еразмус+ изградња капацитета у високом образовању | МАГНЕТ Унапређење менаџмента и управљања кроз унапређење наставе

Универзитетска педагогија, која је највише унапређена радом Центара за наставу и учење (ЦТЛ), представља главни стуб Европског простора високог образовања.

Пројекат МАГНЕТ има за циљ да развије мрежу за универзитетску педагогију на Западном Балкану, кроз трансфер знања из земаља које имају ЦТЛ центре свим партнерским универзитетима. Главни циљеви укључују трансфер знања, оснивање ЦТЛ центара, производњу едукативног материјала и стварање одрживе мреже под називом BalkaNetUP (Балканска мрежа за универзитетску педагогију).

Више информација пронађите на следећем линку.


У оквиру Еразмус+ пројекта МАГНЕТ (Managerial and Governance Enhancement through Teaching) креиран је први MOOC (Massive Open Internet Courses) курс на Универзитету уметности, са темом Јачање критичког мишљења и критеријума код педагога развојем вештина и декодирања масмедијских порука. Курс представља упознавање са основним постулатима медијске педагогије као области која обухвата педагошки оријентисано бављење масовним медијима (медијска писменост, медијска дидактика, теорија) и намењен je педагозима, истраживачима и студентима који желе да унапреде своје вештине декодирања масмедијских порука, развију масмедијску дигиталну писменост, упознају се са постулатима и ефектима теорије масмедија и аудиторијума као кључних фактора у формирању критичког мишљења и критеријума код педагога. Основни циљ курса је производња едукативног материјала и трансфера знања путем интернет платформе, са фокусом на медијској педагогији. Курс се састоји из видеа, презентација и питања за дискусију и садржи 4 тематске целине: 1) Увод и преглед курса; 2) Историјат радија и Радио у ери комерцијализације и форматизације; 3. Телевизија и 4. Интернет.

Курс je креирала др Марија Каран, доценткиња Факултета музичке уметности, на српском и енглеском језику.

Комплетном курсу је могуће приступити преко MAGNET-MOOCs платформе, регистрацијом на:
https://magnet-moocs.mbg.duth.gr/courses/course-v1:uab+DCT101+2024_T1/about