Факултет Музичке уметности

мр Гордана Матијевић Недељковић

Шеф Одсека | редовни професор за ужу уметничку област Виолина

Гордана Матијевић Недељковић је дипломирала и магистрирала у класи проф. Ферн Рашковић на Факултету музичке уметности у Београду.

Освојила је више награда на републичким и савезним такмичењима, као и награде из фондова Мерије Петровић и Мери Жежељ Мајер. Добитник је дипломе на такмичењу младих уметника Југославије ( Загреб 1987), Награде за најбољу интерпретацију на фестивалу Музика у Србији (1988) и Друге награде на Међународној трибини композитора ( 1992) за наступе са камерним ансамблима. Била је члан Трија „Сковран“ са којим је освојила прву савезну награду (1987).

Гордана Матијевић Недељковић је члан БГО „Душан Сковран“ од 1984., а концертмајстор од 1987. године. Наступала је на бројним концертима овог оркестра у земљи и иностранству, а као солиста у Грчкој, Словенији, Русији, Бугарској, Македонији и Турској. Учествовала је на фестивалима: БЕМУС, БЕЛЕФ, НОМУС, Међународна трибина композитора, „Мокрањчеви дани“, „Мермер и звуци“, „Међународни фестивал Санторинија“, „Охридско лето“, „Европа у Санкт-Петербургу“ и „Софијске музичке недеље“.Као солиста наступала је са истакнутим диригентима и уметницима, Владимиром Чернушенком, Кристијаном Ганшом, Клаудијом Ванделијем, Роналдом Цолманом, Нејџелом Кенедијем, Сретеном Крстићем, Еразмом Гаудиомонтеом , Конрадом ван Алфеном.

Запажен је извођач савремене музике (прво извођење у Србији: П.Патерсон – Концерт за виолину, С.Божић – Житије Зографа Рибничког, Р.Вон Вилијамс Кончерто академико, А.Парт Табула раса итд.), а недавно је премијерно извела и снимила концерт Иана Вилсона “Sullen Earth”, који је написан специјално за њу.

Од 1986 је непрекидно укључена у педагошки рад на Факултету музичке уметности на Катедри за гудачке инструменте, а од 2014. је у звању редовног професора. Шеф је Одсека за гудачке инструменте, Члан Комисије за праћење наставе и испита у Школи за музичке таленте у Ћуприји и члан Сената Универзитета уметносити у Београду.
Добитник ВЕЛИКЕ ПЛАКЕТЕ СА ПОВЕЉОМ (2015) коју додељује Универзитет уметности у Београду.